Az akupresszúra egy olyan hagyományos kínai orvoslási módszer, amely hosszú ideje fontos szerepet játszik az orvosi világban található megoldások kiegészítéseként. Tanulmányok is kimutatták, hogy valós orvosi értékkel bír a tünetek csökkentésében, valamint a gyógyulás elősegítésében. A kínai orvoslás szerint a Qi (életenergia) 14 csatornán (meridiánokon) keresztüli állandó áramlása a testünkben alapvető fontosságú az egészség megtartásában. Ha ez az energiaáramlás akadályoztatva van, a test nem tudja fenntartani azt az egyensúlyt, ami azon magas energiaszint megtartásához kell, amely hozzásegít minket ahhoz, hogy megbirkózhassunk az egészségügyi problémáinkkal.

Az akupresszúra bizonyos pontokat céloz meg a testen nyomás alatt tartva őket, aminek segítségével szabályozni lehet a Qi áramlását, és elő lehet segíteni a test öngyógyító képességét. Az akupresszúrás terapeuta ujjaival / tenyerével / csuklójával erős, vagy épp enyhe nyomással, különböző technikákat követve dolgozik az akupresszúrás pontokon. A kezelés, vagy a saját magunk kezelése során az ember pihentető / kényelmes érzést tapasztalhat, amikor a megfelelő akupresszúrás pont nyomás alá kerül.

Az akupresszúra előnyei

Az akupresszúra nagyon hatásos lehet alvási és emésztési problémáknál, a fájdalmas menstruáció, a stressz és a depresszió kezelésében, csökkentheti a műtétek, vagy egyéb orvosi beavatkozások után megjelenő émelygést és hányást. Különösen nagy segítségre lehet a fájdalom csökkentésében.

Az Amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szerint is sok tanulmány kimutatta, hogy az akupunktúra segített a rákos betegeknek a rákkal összefüggő kimerültség és émelygés csökkentésében. Más jelentések is kimutatták, hogy az akupresszúra segített a fájdalom, a stressz és a szorongás enyhítésében. Az akupresszúra használatának egyik fő területe az alvás. Az akupresszúrás pontok kezelése a testen elősegítheti a pihenést és a jobb alvást. Egy 2016-os tanulmány szerint a mellrákkal küzdő betegek kevésbé voltak fáradtak és jobb minőségű alvást tapasztaltak az akupunktúrás kezelést követően. Egy 2017-es tanulmány szerint egy idősek otthonában az idősek, akiken 8 hétig szekértői akupresszúrát végeztek, szintén jobb alvást jelentettek.

A jobb alvás mellett, az akupresszúrát felfedezték, mint a hányinger csökkentésének egyik lehetőségét is, ugyanis hatékonynak bizonyult a használata olyan hölgyek esetében, akik mellrákjuk miatt kemoterápiát kaptak a Columbia Egyetem javaslatára, 2017-ben. A tudósok abban is reménykedtek, hogy e kezelések csökkenthetik az émelygést is, az operáció utáni betegeknél. Egy 2006-os Tajvani tanulmány megállapította, hogy a kezelés hatékonyan segített az alsó hátfájás csökkentésében, valamint az akupresszúrával és szorongással kapcsolatos 2015-ös tanulmányok áttekintése során kiderült, hogy a kezelés ezen a területen is segítséget nyújtott.

Manapság az akupresszúrát egyre szélesebb körben használják súlyos betegségek, vagy krónikus állapotok kiegészítő kezeléseként.

Elérhetőség: Dr. Nguyen Hong. Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com

Budapest– Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es kapusengő. Rendelési idő: Hétfő, Péntek, 9:00- 18:00

Miskolc- 3515 Miskolc, Egyetemváros, Egyetem út 17, Bolyai Kollégium, E/4 épület, földszint, CSP Med rendelő. Rendelési idő: Szerda 10:00- 17:00

Győr–  MediGála Orvosi Rendelő, 9026 Győr, Körtöltés útca 5, Rendelési idő: Szerda 10:00- 17:00