A stressz hatékony kezelése számos egészségügyi problémától óv meg minket. Többezer évvel ezelőtt a tea a tradicionális kínai orvoslás létfontosságú része lett.

A HKO szerint a teafogyasztás rendkívül nyugtató hatású, képes megszüntetni a szorongást, szabályozza a szívverést és mindezekből kifolyólag csökkenti a kapcsolódó betegségek kialakulásának a kockázatát. A teafogyasztás teljes egészében természetes gyógymód, amelynek segítségével lerövidíthető, illetve megelőzhető a gyógyszeres kezelési mód.

A stressz csökkentésére alkalmas teák a következők:

Zöld tea

A zöld tea L-teanin nevű természetes aminosavat tartalmaz. Ez az aminosav segíti az ellazulást és a mentális relaxációt. Erősíti a koncentrációt és elősegíti a minőségi alvást. Csökkenti a szorongást, javítja a figyelmet és a memóriát is.

A kutatások azt is kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, a vérnyomás általában rendeződik, a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázata pedig csökken (ellentétben azokkal, akik nem fogyasztják azt).

Kamillatea

Forrás: Internet

A kamillatea egy tipikus TCM tea. Nagyon jó hatással bír a stressz, az álmatlanság, a magas vérnyomás és a különböző allergiás megbetegedések kezelésében. A kamilla illóolaja flavonoidokat tartalmaz, amelyek enyhe fájdalomcsillapító és nyugtató hatásúak. Egy, az USA-ban, a Philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen végzett tanulmány megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik nyolc héten keresztül kamilla kiegészítőket szedtek szorongásra, stresszre vagy szédülésre, jelentősen csökkentek a tüneteket, ellentétben azokkal, akik nem fogyasztottak kamillát.

Gyömbértea

A gyömbértea kiválóan csökkenti a szédülést és a migrént. A gyömbér gyulladásgátló anyagokat és egyéb olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják a prosztaglandin szintézisét, ennélfogva képesek enyhíteni a szédülést és a fejfájást. A hagyományos ázsiai orvoslásban a gyömbért fájdalomcsillapítóként is használják, mivel nincsenek mellékhatásai.

Fahéjas tea

A fahéj gazdag mangán, rost, vas és kalcium tartalma miatt hatékonyan csökkenti a szédülést és a stresszt. A fahéj segít szabályozni a vércukorszintet és a vér lipidszintjét is.

Rózsatea

A rózsateát szárított rügybimbókból készítik. A rózsatea körülbelül 5000 év óta a hagyományos kínai orvoslás kedvelt gyógyszere. Ellazítja a testet és az elmét, segíti az emésztést és képes csökkenti a depressziót. A rózsateát női italnak tekintik, mivel segít szabályozni a menstruációs ciklust, csökkenti a menzesz okozta fájdalmakat és táplálja a bőrt.

Leave a Comment