A hormonok olyan kémiai hírvivők, amelyek nagymértékben befolyásolják a sejtek és a szervek működését. A hormonokat az endokrin rendszert alkotó mirigyek hálózata termeli, tárolja és választja ki. Általában ezek a hormonok szabályozzák a test növekedését és fejlődését, a szaporodást, az anyagcsere folyamatokat, a hangulati változásokat, az alvást és az emésztést.

A testben sok különböző hormon található. A visszajelző mechanizmusok révén az egyes hormonok befolyással vannak egymás működésére. Hormonrendszerünk irányítása szigorúan szabályozott. A felsőbb irányító központok irányítják az alattuk elhelyezkedőket, utóbbiak pedig visszajeleznek az irányító központok felé.

Bár mindegyik hormonnak megvan a maga speciális funkciója, mégis az egyes hormonok szorosan együttműködnek egymással és harmonikus rendszert alkotnak. Ezt nevezzük hormonális egyensúlynak.

A hormonális egyensúly kulcsfontosságú az egészséges testi és szellemi állapot eléréséhez. Ez az egyensúly azonban sokféle módon felborulhat. Fontos megjegyeznünk, hogy az egyes hormonproblémák (mint például a cukorbetegség, pajzsmirigy betegségek, hiperprolaktineamia, alacsony tesztoszteronszint) egyre több embert érintenek manapság. Ez a probléma leginkább akkor fordul elő, amikor bizonyos hormonok túl magas vagy túl alacsony mennyiségben vannak jelen a szervezetünkben, vagy éppen teljesen hiányoznak. Ezt hormonális egyensúlyhiánynak nevezzük.

Mik lehetnek ennek okai? A hormonális egyensúlyzavart belső tényezők (például genetikai) vagy külső tényezők (például túl sok stressz, rossz étrend, fertőzések, egészségtelen életmód, gyógyszerek és mérgező környezet stb.) egyaránt okozhatják. A hormonális egyensúlyzavarnak gyakran olyan kellemetlen tünetei lehetnek, mint például: súlygyarapodás, emésztőrendszeri problémák, pattanások megjelenése, fejfájás, álmatlanság, szorongás, fájdalomérzet a mellben, menstruációs rendellenességek nőknél, erekciós problémák férfiaknál, a libidó csökkenése és meddőség mindkét nem esetében.

A Yin és a Yang szerepe

Symbolic scales of stones on the background of the sea and blue sky. Concept of harmony and balance. Pros and cons concept

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint a hormonális egyensúly szorosan kapcsolódik a Jin és Jang egyensúlyának fogalmához. Bár a Yin és a Yang természetükben ellentétesek, mégis egymástól függve és elválaszthatatlanul működnek. A megfelelő hormonális egyensúly akkor alakulhat ki, amikor a Yin és a Yang is összhangban van egymással. Például az ösztrogén és a progeszteron közötti egyensúlyarány azt mutatja, hogy a Yin – Yang kiegyensúlyozottan működik. Ha túl sok (túlzott) vagy túl kevés (hiány) Yin vagy Yang van a testben, akkor a funkciós harmóniájuk megsérül és ez a hormonok egyensúlyzavarához vezethet.

A Yin-hiányt a túlzott munkavégzés, a nem megfelelő alvás és testmozgás, a krónikus betegségek, a nehéz időszakok vagy különböző műtétek okozhatják. A Yin hiányának tünetei az éjszakai izzadás, a szájszárazság, a hőhullámok, a derékfájás és a világos színű menstruáció lehetnek.

A túlzott Yin a mozgásszegény életmódhoz, az elhízáshoz, az emésztési problémákhoz, és az egészségtelen vagy magas zsírtartalmú étrendhez köthető. Ha a Yang nem képes segíteni a túlzott Yint, akkor a nedvesség felhalmozódik az alsó hasi részekben. Mindez blokkolja a normális vérkeringést, így a reproduktív szervek vérellátása nem lesz megfelelő. Ez gyakran jellemző a PCOS-problémával küzdő nők esetében, illetve azoknál a férfiaknál, akiknek a spermiuma nem életképes.

A túlzott Yin tünetei a szabálytalan menstruációs ciklus, a fáradtság, az álmosság, illetve a laza széklet lehetnek.

A Yang hiányát gyakran a túlzott fizikai munka, illetve nők esetében a korai életkorban történő abortusz is okozhatja. A nőknél gyakori tünet lehet: fáradtságérzet, hideg végtagok, gyakori éjszakai vizelés, alacsony libidó, illetve ismételt vetélés.

A túlzott Jangot a forró és fűszeres ételek, a gyakori alkoholfogyasztás, illetve a dohányzás is okozhatja. Ezek következményei lehetnek: a túl erős menstruáció, a korai ovuláció és a gyakori vetélés.

Az akupunktúra a Hagyományos Kínai Orvoslásból (HKO) származik. A kezelési célja a Jin és a Jang egyensúlyának helyreállítása a testben, és ezáltal a hormonális egyensúly helyreállítása is. Számos tanulmány beszámol arról, hogy az akupunktúra hatékony segítséget nyújthat a hormonális egyensúlyhiány kezelésében, a menstruációs ciklus szabályozásában, illetve képes javítani a méh véráramlását és elősegíti a reproduktív szervek normális működését.

Reference: https://www.imi.com.hk/hormonal-imbalance-in-traditional-chines-medicine-perspective.html

Leave a Comment