A hormonális egyensúlyzavar bármilyen életkorban megjelenhet a nőknél és a férfiaknál egyaránt. Ami a reproduktív egészséget illeti, a nők esetében a leggyakrabban diagnosztizált hormonális egyensúlyzavarok lehetnek: az ovuláció elmaradása (anovuláció), a policisztás petefészek szindróma (PCOS) és a prolaktin-túltermelődés (hiperprolaktinémia). A férfiaknál is előfordulhatnak hormonális egyensúlyzavarok, ilyen lehet például az alacsony tesztoszteronszint. Az egyik vagy mindkét partner hormonális egyensúlyzavara megnehezítheti a fogamzást és a terhesség létrejöttét.

Milyen tünetei lehetnek a hormonális egyensúlyzavarnak?

Gyakran előfordul, hogy a hormonális egyensúlyzavart nem diagnosztizálják egészen addig, amíg az egyén meddőséget nem tapasztal.

Leggyakrabban előforduló tünetei lehetnek például:

  • Szabálytalan, illetve erős fájdalommal járó menstruáció
  • Két menstruáció közötti köztes vérzés
  • Megmagyarázhatatlan eredetű súlygyarapodás, illetve fogyás
  • Székrekedés vagy hasmenés
  • Erős hajhullás, illetve fokozott szőrnövekedés az arcon, a mellkason és a háton
  • Szorongás, depresszió, álmatlanság, memóriavesztés
  • Fáradtság, alacsony energiaszint, hőhullámok
  • A férfiak esetében előforduló tünetek lehetnek: potenciazavar, hajhullás, alacsony spermiumszám.

A hormonális egyensúlyzavar a meddőség kialakulásának egyik legfőbb oka. Az esetek többségében azonban gyógyszeres kezeléssel, életmódváltással, illetve különféle támogatott kezelésekkel – mint például az akupunktúra – hatékonyan kezelhető.

Akupunktúra kezelés

A kutatások kimutatták, hogy az akupunktúra hatékony, biztonságos és természetes kiegészítő módszerként szolgál a hormonális egyensúlyzavarok kezelésére. A hagyományos kínai orvoslás az emberi testet, mint egészet szemléli, éppen ezért a kezelések során különösen nagy hangsúlyt kap a belső harmónia és az egyensúly megteremtése. Az akupunktúrás kezelés célja a test egyensúlyának és a szervek harmóniájának helyreállítása a fő meridiánok és akupunktúrás pontok stimulálásával.

A hormonális egyensúlyzavar általában bizonyos szervek – például a Vese, a Lép és a Máj – működési zavaraival hozható összefüggésbe. A beteg konkrét diagnosztizálásához az akupunktőr először felveszi a beteg anamnézisét, megfigyeli a tüneteket, megvizsgálja a nyelvet és ellenőrzi a pulzust. Mindezen megfigyelések alapján egy konkrét kezelési tervet készít a páciens számára. Az akupunktúrás kezelések minden esetben személyre szabottak, egymástól eltérőek, mivel soha nem fordul elő két teljesen azonos eset.

Az akupunktúra egy természetes gyógymód, ezáltal a várható eredményei csak több hónapos rendszeres kezelések után érhetők el. Az eredmények azonban pozitívak, hosszantartóak, és mellékhatások nélküliek. Fontos megjegyeznünk, hogy a jobb hormonális egyensúly elérése érdekében érdemes legalább pár hónapon keresztül akupunktúrás kezelésre járni, és ugyanez javasolt a tervezett teherbeesés megkezdése előtt is. A hosszabb ideig tartó kezelés nagyban segíti a megfelelő hormonális egyensúly elérését.

Vietkimhong acupressure

Szeretettel várom magukat.

Elérhetőség:

Budapest– Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es vagy 125-ös kapucsengő. Rendelési idő: Hétfő, Péntek, 10:00- 17:00, Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com