A Föld a természet által meghatározott bioritmusok alapján működik. A természet részeként az embernek is megvan a bioritmusa, amely összhangban áll a természet bioritmusával (3). Mindannyian tudjuk, hogy egy évben négy évszak van: tavasz, nyár, ősz és tél. Minden évszaknak megvan a maga különleges tulajdonsága. A testünk képes alkalmazkodni a változó évszakokhoz, ami döntő fontosságú a túlélésünk, a fejlődésünk és a szaporodásunk szempontjából. Az emberi biológiai folyamatok és az évszakok közötti kölcsönhatás megértése nemcsak az egészségügyi problémák megelőzésében fontos, hanem a szaporodásban is kiemelkedő szerepet játszik.

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint a tavasz a legjobb évszak a fogamzáshoz. Tavasszal a Yang energia (Yang Qi) minden élőlényben felelevenedik és akkor virágzik a legjobban. Elméletileg a tavasz az életciklus kezdete, és az életciklus új periódusainak kezdete is. A tavaszi Yang Qi hatása alatt az emberi test „felébred” és sokkal aktívabbá válik. A legújabb tanulmány azt is kimutatta, hogy az emberi endokrin mirigyek működése változik az évszakok során, amelyek körül a késő tél és tavasz az emberi szaporodás csúcspontja (2). Például az agyalapi növekedési hormon (GH) szintje, amely szabályozza a testnövekedést és az anyagcserét, emelkedik tavasszal. Más nemi hormonok, mint például a tesztoszteron, az ösztradiol, a progeszteron, az IGF növekedési hormon, és az androgén hormonok magas szintet érnek el tél végén és tavasszal. A kortizol hormon esetében mind a vérvizsgálatok, mind a 24 órás vizeletvizsgálatok a maximális értéket februárban mutatják. Az FSH szint a férfiaknál tavasszal tetőzik is. Ezek a körülmények valóban növelik a reproduktív sejtek (petesejtek és spermiumok) mennyiségét és minőségét, ezért növelhetik a terhesség esélyét.

Megfigyelték, hogy sok nő tavasszal tervezte a fogantatását. Érhető, hogy tavasz alatt több a napsütés és ideális az időjárás. Az influenza szezon már elmúlt, így kevésbé valószínű, hogy megfázást vagy betegséget okozhat az embernek. A levegő tökéletesen párás és hűvös keverék, anélkül, hogy túlzottan száraz vagy meleg lenne. Az jó időjárás is segítheti csökkenteni a terhesség reggeli kényelmetlen tüneteit. Ráadásul a tavaszi és a nyári időszakban rengeteg gyümölcs és zöldség közül lehet választani, amelyek sok tápanyagot és vitamint adhatnak a terhes nőnek és a magzatának.

Hamar eljön a tavasz – a fogantatás arany időszaka. Ha babát tervez, ne habozzon, forduljon hozzánk tanácsadásért és akupunktúrás kezelésért, hogy növelni tudja a megtermékenyítés esélyét. Készüljön fel!

Az akupunktúra termékenységre gyakorolt ​​hatásáról itt olvashat bővebben.

Ha időpontot szeretne foglalni, kattintson ide.

Hivatkozás:

https://www.medccc.com.au/the-best-season-of-the-year-to-conceive

Human hormone seasonality https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.02.13.947366v2.full

Understand nature’s biorhythms – the tides, the seasons, day and night

https://www.britannica.com/video/179750/rhythms-circadian