Amikor valaki arra vágyik, hogy végre teherbe essen, minden olyan ciklus, amely nem vezet terhességhez, valószínűleg szomorúsággal tölti el. A meddőségi kezelések során egy-egy sikertelen kísérlet (akár az az elsőről, akár a tizedik meddőségi kezelésről van szó) csalódást és csüggedést okozhat. Az igazság az, hogy a babaprojekt (amibe sok-sok energiát, időt és pénzt fektetünk bele) minden kudarcba fulladt próbálkozás után egyre több depressziót, frusztrációt, stresszt és egyéb negatív érzelmeket okoz.

Egy sikertelen termékenységi kezelési ciklus után biztosan elgondolkodik azon, hogyan is lehetne még jobban felkészülni a következő próbálkozásra, hogy az már sikeres legyen. Dönthet úgy, hogy megpróbálja újra ugyanazt az asszisztált kezelést, mint korábban vagy más kezelési módot, illetve kombinált kezelést is választhat. Próbálkozhat tovább kezelés nélkül is. A döntés természetesen az Ön kezében van. Ne feledje, hogy nincs helyes vagy helytelen út az Ön számára. Sokat segíthet azonban, ha figyelembe veszi az orvosai tanácsát, és az Ön sajátos egészségügyi helyzetét. Nem árt megismernie az összes lehetőséget, feltételt, hogy olyan döntést hozhasson, amely a leginkább megfelelő az Ön számára.

Mi az, amit érdemes megbeszélnie az orvosával?

Javaslom, hogy konzultájon orvosával a következő témákról:

  • Mi az, ami miatt nem sikerülhetett a kezelés? Néha, nincs más dolgunk, csak újra próbálkozni, ugyanakkor mindig hasznos lehet elemezni a történteket, és végiggondolni azt, lehet-e valamit javítani a jövőben. Ez határozottan képes növelni a siker esélyét a következő alkalommal.
  • Milyen esélye van a sikerre, ha újra megpróbálja? Néha a sikernek ugyanannyi az esélye, mint az előző kezeléseknél. Azonban több kezelési ciklus után, és ahogy idővel öregszik, a siker esélye valószínűleg csökkenni fog.
  • Lehetnek-e a változtatás nélküli kezeléshez való ragaszkodásnak kockázatai? Előfordulhat ilyen, például a Clomiphene-kezelés nem alkalmazható 6 ciklusnál tovább, mivel potenciálisan káros hatással lehet az egészségre.
  • Milyen további kezelési lehetőségek vannak az Ön számára? Sok esetben a gyógyszeres kezelés után a testmozgás és az egészséges étrendre való odafigyelés még mindig nem elegendő a sikeres terhességhez. Orvosával épp ezért nem árt konzultálnia a többi lehetőségről, mint például a természetes gyógyítási módok (Aviva masszázs, testmasszázs, akupunktúra, reflexológiás terápia, stb.). Kétségtelen, hogy a test megfelelő állapotba való felkészítése és annak fenntartása létfontosságú a teherbeesés sikere érdekében. Az akupunktúrás kezelés segíti a reproduktív egészség helyreállását és jól illeszkedik más kezelésekhez, segítheti a természetes úton való megtermékenyülést is. Természetesen nem minden esetben képes garantálni a sikeres fogamzást, de több kutatás is kimutatta, hogy ha az akupunktúrát a nyugati módszeren alapuló termékenységi kezelésekkel együtt alkalmazzák, akkor az akupunktúra 26%-kal képes növelni a fogamzási arányt.
  • Milyen kiegészítő vizsgálatokat ajánl? A pontosabb diagnózis vagy a kezelés érdekében időnként további vizsgálatokra is szükség lehet, ilyen például a genetikai szűrés, a kariotipizálás, az immunológiai vizsgálatok, illetve a HYCOSY beavatkozás stb.
  • Milyen változtatásokat (életmód, táplálkozás, testmozgás stb.) érdemes végrehajtani? Beszélje meg kezelőorvosával a tennivalókat, beleértve a további kockázatokat, költségeket és a változásokkal elért siker lehetséges esélyeit.

A sikertelen kezelésekkel való megbirkózás soha nem könnyű feladat. Az esetek többségében abszolút testi, érzelmi és anyagi megterhelést okoz. Tudnia kell azonban, hogy még a több sikertelen próbálkozás sem feltétlenül jelenti azt, hogy a babaterve soha nem fog sikerülni. Lehet, hogy csak több időre, több erőfeszítésre, több türelemre és/vagy másik kezelési tervre van szüksége ahhoz, hogy sikerüljön megvalósítani az álmait.

Hivatkozás:

Link https://www.verywellfamily.com/taking-next-steps-after-failed-fertility-treatment-4154840