Az elmúlt évtizedekben világszerte jelentősen megnőtt a túlsúly és elhízás aránya. Magyarországon a felnőtt lakosság 30 százaléka tekinthető elhízottnak, további 30 százaléka pedig túlsúlyos (1). A Semmelweis és a Debreceni Egyetem 2015 évi értékelése szerint a 35–59 éves túlsúlyos és elhízott nők aránya 36,8% -ban, illetve 38,7% -ban fordult elő (2). Ebben a reproduktív életkorban ez az arány riasztóan magas. Bár tudjuk, hogy a túlsúly komoly egészségügyi problémákkal járhat, a termékenységre gyakorolt negatív hatásairól még keveset ismerünk.

Hatások a hormonháztartás egyensúlyára

Tudjuk, hogy normális hormonegyensúly szabályozza a rendszeres menstruációs ciklust. A túlsúlyos és elhízott nőknél magasabb a leptin nevű hormon szintje, amely a zsírszövetben termelődik. A leptin megzavarhatja a hormonális egyensúlyt és termékenységi problémákhoz vezethet.

A túlsúly gyakran társul inzulinrezisztenciával (IR) és magas inzulinszinttel (hyperinsulinaemia). Ez serkenti az androgén hormon termelését, majd az androgén visszajelzést küld a gonadotropin hormon termelésére. Ez okozza a menstruációs zavarokat és az ovulációs diszfunkciót. Egy tanulmány kimutatta, hogy az elhízott nőknek lényegesen kevesebb esélye van teherbe esni egy éven belül a fogamzásgátlás leállítása után, mint a normál testsúlyú nőknek (66,4%, szemben a 81,4% -kal) (2)

Hatás a petesejtekre

Az elhízott nők körében a hormonális egyensúly megváltozása növeli az anovuláció kockázatát is, ami petesejt nélküli ovulációt jelent. Azok a nők, akiknek testtömeg-indexe 27 felett van, akár háromszor nehezebben esnek teherbe , mint a normál súlytartományban lévő nők,mert nincs peteérésük számos ciklusban.

Azoknál, akik IVF-ban részesülnek, gyakran nagyobb gonadotropin-dózisokra és hosszabb kezelési időre van szükségük a follikuláris fejlődéshez. Kimutatták továbbá, hogy a petesejtjeik kisebbek és kevésbé érettek is.

Hatás az embriókra

Az emberi IVF-ciklusokban az elhízott nőknek nagyobb esélyük van rossz minőségű embriók kifejlődésére. Ez gyakran a magas leptin szint miatt van, amely hatással van az őssejtek növekedésére és szaporodására. Nyilvánvaló, hogy a rossz minőségű embriónak kevesebb esélye van a túlélésre és fejlődésre, mint az egészséges embrióé. Bizonyított, hogya 29 feletti BMI esetén, minden egyes plusz egység 4%-kal csökkenti az egy éven belüli fogantatás esélyét. Ez azt jelenti, hogy akinek BMI indexe 35, a valószínűsége annak hogy egy éven belül teherbe esik 24%-al alacsonyabb, mint a 29-es BMI-vel rendelkező nőnek. Ha BMI indexe 40, akkor 43%-al alacsonyabb az esélye (5).

Hatás az élve születés arányára

Azon túlsúlyos és elhízott nőknél, akik IVF kezeléssel esnek teherbe jóval kisebb az élve szülés aránya, mint a normál BMI-vel rendelkező nőknél. Átlagosan az egészséges testsúlyú nőkhöz képest a túlsúlyos nőknél 9% -kal, az elhízott nőknél pedig 20% ​​-kal csökken az IVF után történő élő szülés esélye.

Hatás a gyermekekre

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a metabolikus elhízás nemzedékeken át terjed, vagyis örökletes tényezőnek számít. Az elhízott anyák gyermekeinek nagyobb esélye van az elhízásra, a 2-es típusú cukorbetegségre és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására is.

JÓ HÍREK

Bár úgy tűnik, hogy az elhízás nagyon frusztráló, vannak pozitív hírek is. A fogyás elősegítheti a menstruációs ciklus rendszerességét és javíthatja a terhesség esélyét. Anovulációs meddőségben szenvedő, elhízott nőknél akár csupán 10% -os súlycsökkenés is javíthatja a teherbeesés esélyét 30% -al (3). A súlycsökkenés segít abban is, hogy a nőknek kevesebb IVF-kezelési ciklusra legyen szükségük., ráadásul segít csökkenteni a kockázatokat a terhességek alatt és növeli az élő szülés arányát.

Az elhízottak számára az egészségük és termékenységi képességük javításának érdekében legalább 10%-os testsúlycsökkenésnek kell megvalósulnia. Rendszeresen sportoljon napi legalább 30 percet, tartsa be az egészséges étrendet, és ha szükséges, orvosi beavatkozásokkal is segíthet megszabadulni a túlzott testsúlytól. Végül a férfiak és a nők kétszer nagyobb valószínűséggel változtatják meg az egészségügyi magatartásukat, ha a párjuk is. Tehát a teherbe esés akkor valószínűbb, ha a párok együtt edzenek és diétáznak.

Hivatkozás

  1. https://index.hu/techtud/2019/05/16/ujabb_magyar_siker_elsok_vagyunk_az_eu-ban_elhizasban/
  2. Elhízó Magyarország. A túlsúly és az elhízás trendjeés prevalenciája Magyarországon 2015. 2016, DOI: 10.1556/650.2016.30389
  3. An update of impact of obesity on female infertility and its management, Int J Pregn& Childbirth, 2018, 4(2): 84-90
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18077317/
  5.  https://theconversation.com/how-does-being-overweight-affect-my-fertility-95224