A terhesség alatt a hormonális változások hatására a várandós anyák teste olyan átalakuláson megy keresztül, amely gyakran okozhat különféle kellemetlenségeket. Az akupunktúra egy olyan természetes módszer, amely ideális segítség lehet a terhességgel kapcsolatos kellemetlen tünetek enyhítésében: hatékonyan és kíméletesen enyhíti a korai terhesség tipikus tüneteit, mint a fáradtság, a hányinger, a hányás, a gyomorégés, a derékfájás, a fejfájás és az alvási problémák. Ezenkívül, az akupunktúrának további hatásai a következők lehetnek:

  • Elősegítheti a baba fejlődését azáltal, hogy serkenti a vérkeringést, és így több oxigént és tápanyagot juttat az anya testéből a magzatba.
  • Segíthet csökkenteni a méhösszehúzódásokat, csökkentheti a gyulladást és ezáltal hozzájárul a vetélési arány csökkenéséhez.
  • Az akupunktúrát a szülés során is alkalmazzák speciális esetekben (például, ha farfekvéses a baba vagy túlhordás történik stb.).

Európában az akupunktúrát a szülési fájdalom kezelésére az 1970-es években vezették be, és ma már hatékonynak és hasznosnak tekintik szinte valamennyi országban. Norvégiában a kórházak 85% -ában akupunktúrás szakember dolgozik a szülészeti osztályokon (Barratt-Due, Hagen és Dahl, 2005). Németországban a szülésznők több mint 50%-a használ akupunktúrát a munkája során. Az USA-ban az akupunktúrát a szülésznők és a szülészorvosok is ismerik, hatékony módszernek tartják a súlyos hányinger és a hányás kezelésére, a szülés beindítására, a farfekvés javítására, a fájdalomcsillapításra és a szülés időtartamának csökkentésére. Tanulmányok is kimutatták, hogy nem jelenik meg jelentős magzati vagy anyai kockázat a terhesség ideje alatt történő akupunktúra alkalmazásakor (Curtis, 2006; Neri, Fazzio, Menghini, Volpe és Facchinetti, 2002; Scharf, Staboulidou, Gunter, Wustermann és Sohn, 2003).

Hogyan néz ki egy akupunktúrás kezelés?

Az első találkozás alkalmával az orvos felméri az Ön egészségi állapotát, nyelv és pulzus diagnosztikával, majd az orvosi anamnézis felvétele következik. A vizsgálat eredményei alapján az orvos felállítja a diagnózist és megbeszéli Önnel a személyre szabott terápiás tervet.

Az akupunktúrás kezelés során ülhet vagy fekhet olyan pozícióban, amely az Ön számára a legkényelmesebb. Az orvos bizonyos helyeken steril és nagyon vékony tűket fog behelyezni a hát, a kéz és a láb bőrébe. Ezeket a pontokat akupunktúrás pontoknak nevezzük, amelyek elősegítik az energia áramlását a testen keresztül. A tűk ezekben a pontokban 20-30 percig maradnak. A kezelés során gyakran ellazultságot és kellemes érzést tapasztal majd. Mindez annak a jele, hogy az akupunktúra működik, serkenti a vérkeringést, az idegrendszert és a testi jólétét.

Gyakori Kérdések és Válaszok

Mikor kezdjem el az akupunktúrás kezelést?

Akupunktúrás szakemberek a heti egyszeri akupunktúrás kezelést javasolják a terhes nők számára az első 24 hétben (a második trimeszter végéig). Ilyenkor a kezelés célja a terhesség alatt jelentkező kellemetlenségek, mint például a fáradtság, a hányinger, a hányás, a stressz, a derékfájás enyhítése, valamint a vetélés megelőzése is. A harmadik trimeszterben is folytatható az akupunktúra azok számára, akik magas kockázatú csoportba tartoznak (Például 40 év felettiek, elhízottak, krónikus betegségben szenvedők, illetve, akiknek korábban már volt vetélésük stb.)

Lehet-e káros az akupunktúra a terhesség alatt?

Ha a kezeléseket képzett akupunktúrás szakember végzi, a terhesség alatti akupunktúra biztonságos és nem árthat. Nincs bizonyíték arra, hogy az akupunktúra súlyos szövődményeket vagy vetélést okozna. Fontos viszont az, hogy megfelelő akupunktúrás szakember végezze a kezeléseket, aki rendelkezik engedéllyel és elegendő munkatapasztalattal. A Vietkimhong Klinikánkon az orvosunk olyan akupunktúrás szakorvos, aki több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik a nőgyógyászati és a termékenységi problémák kezelésében.

Az akupunktúra fájdalmas?

Nagyon vékony akupunktúrás tűket használunk, így csupán enyhe fájdalmat észlel a kezelési pontok helyén, amely pár másodperc után el is múlik. A kezelőorvos arra bíztatja majd, hogy a kezelés alatt nyugodjon meg amennyire csak lehet, mert ez segít csökkenteni a kellemetlen érzést. Lélegezzen mélyeket, működjön együtt az orvossal, és így a kezelés alatt nem fog fájdalmat érezni! Sőt, a kutatók azt figyelték meg, hogy sok akupunktúrás pont fokozza az endorfinok felszabadulását, amely a testünk természetes fájdalomcsillapítója. Ezért az akupunktúra segít enyhíteni a fájdalmat és az egyéb kellemetlenségeket.

Mennyibe kerül?

A Vietkimhong klinikán a kezelési költségeket a legnagyobb egészségpénztárak fedezik, ha Ön a tagjuk. A kezelési árakat és a lehetséges kedvezményeket itt találja.

IDŐPONTFOGLALÁS:

Budapest- Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es vagy 125-ös kapucsengő. Rendelési idő: Hétfő, Péntek, 10:00- 17:00, Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com