Áttekintés

A merevedési zavar (impotencia, angolul erectile dysfunction, ED) olyan betegség, amely akadályozza a betegeket a normális nemi életben. Az elmúlt években az ED egyre gyakoribb a férfiak körében, és negatívan befolyásolja életminőségüket. A statisztikák szerint világszerte körülbelül 150 millió férfi szenved ebben a betegségben, amely a globális felnőtt férfi populáció 20%-át teszi ki, és az előfordulása évről évre nő. A leggyakoribb probléma a merevedési zavar, amely a magyar férfiak 10%-át, mintegy négyszázezer embert érint komolyabban (1). A betegség okai számos tényezőhöz vezethetőek vissza, beleértve, de nem kizárólagosan, az életkort, a hormonzavarokat, az anyagcserezavarokat, a krónikus betegségeket, a traumát, a műtétet, a pszichológiai tényezőket, az alkoholfogyasztást stb. A merevedési zavar nemcsak érzelmi és testi sérülést okoznak a férfiaknak, hanem szexuális és társadalmi kapcsolatai is sérülhetnek.

Kezelés

Manapság a civilizáció és az orvostudomány gyors fejlődésével, a merevedési zavar megelőzésének és kezelésének kérdései  egyre nagyobb hangsúlyt kaptak. A betegség kezelésének általában 2 fő iránya van: invazív és noninvazív.

1. A noninvazív terápia főként az orális úton alkalmazott 5-ös típusú foszfodiészteráz gátló (PDE5-Is) gyógyszereken alapul. Nyilvánvaló a hatékonysága ; a hosszú távú hatékonyság azonban nem biztosított. Olyan mellékhatások jelentkezhetnek, mint fejfájás, myalgia, fájdalom, valamint különös kockázatot jelenthetnek az alacsony vérnyomásban szenvedők számára.

2. Az invazív terápiák főként a vazoaktív gyógyszerek injekcióit, vákuumszívó eszközöket és a pénisz protézis beültetését tartalmazzák. Bizonyítottan hatékony terápiák, azonban viszonylag rövid távú hatásuk van. Mellékhatásuk nagyon gyakran a fájdalom.

Akupunktúra kezelés a merevedési zavarok esetén

A merevedési zavarokat először a Kínai Ling-Shu és Su-Wen könyvekben említették, amelyeket néhány ezer évvel ezelőtt írtak kínai gyógyítók. Ezek az írások bizonyítják, hogy a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO)-nak sok tapasztalata van ennek a betegségnek a kezelésében. A HKO úgy véli, hogy a merevedési zavarok okai szorosan összefüggnek a Vese, a Lép és a Máj működésével, valamint az energia és vérkeringés blokkolásával. Az akupunktúra segít a Vese, a Máj és a Lép működésének erősítésében, továbbá fokozza a vérkeringést. Ugyanakkor csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot, és ezáltal eléri a kezelési célját. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az akupunktúra javíthatja a férfiak merevedési funkcióit (2). Például egy 2003-ban végzett tanulmány azt mutatta, hogy az akupunktúra hatékony kezelési lehetőség lehet a pszichológiai okora visszavezethető merevedési zavarban szenvedő betegek több mint kétharmadánál (3).  

Hány akupunktúrás kezelésre van szükség ennek az eredménynek eléréséhez?

A kezelés száma attól függ, hogy milyen egészségügyi állapota van, és a zavar mennyire súlyos. A problémái alapján az orvos elkészít egy kezelési tervet, és tájékoztatja Önt arról, hogy hány kezelésre van szüksége. Általában hetente legalább 2 akupunktúrás kezelés, fonalbeültetés esetén havi 2 kezelés, szükséges egy 10 hetes kúrához.

Vannak-e mellékhatások?

Az akupunktúrát nagyon biztonságos kezelésnek tekintik, mivel mellékhatások nagyon ritkán fordulnak elő. Ezek lehetnek: fájdalom,  duzzanat,  vérzés, illetve fertőzés. Ha engedéllyel rendelkező orvos kezeli Önt, akkor minimális az esély a mellékhatások kialakulására.

Vannak más alternatív módszerek a merevedési zavar segítésére?

Természetesen az egészséges életmód sokat segíthet az merevedési zavar kezelésében. Ezek a következőket tartalmazzák:

  • Normális testsúly megőrzése.
  • Rendszeres testmozgás
  • Leszokás a dohányzásról
  • Korlátozott alkoholfogyasztás
  • Meditáció

Ha Önnek merevedési zavara van, és szeretne konzultálni az akupunktúrás kezeléssel kapcsolatban, kérjük, egyeztessen időpontot velünk.

Hivatkozás

  1. https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/ferfi_problemak/cikkek/merevedesi_zavar_amit_a_ferfiak_elhallgatnak/20041217142335?autorefreshed=1
  2. The safety and efficacy of acupuncture for erectile dysfunction. A network meta-analysis. Jisheng Wang el al, Medicine (Baltimore). 2019 Jan; 98(2): e14089
  3. Acupuncture in the treatment of psychogenic erectile dysfunction: first results of a prospective randomized placebo-controlled study, P F Engelhardt et al, Int J Impot Res, 2003 Oct;15(5):343-6. doi: 10.1038/sj.ijir.3901021

Leave a Comment