Az akupunktúra manapság az egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb terápia azok számára, akik fogyni szeretnének. Az akupunktúra segít a hormonrendszer és az anyagcsere működésének szabályozásában, csökkenti az étvágyat és a túlzott evés utáni vágyat, képes csökkenteni a stresszt, és ezáltal elősegíti a fogyást mindenféle mellékhatás nélkül.

Akupunktúrával fogyni

Az akupunktúra több mint 5000 éves, Kínából származik és ez az egyik legrégebbi orvosi gyógymód a világon. Az akupunktúra nagyon vékony, steril tűk behelyezését jelenti bizonyos testpontokba vagy energia meridiánokba. Ez egy olyan, fogyást elősegítő terápia, amely az akupunktúrás pontokba behelyezett tűk segítségével szabályozza a test anyagcseréjét, csökkenti az étvágyat és serkenti a felesleges zsír elégését. Mindez sikeres fogyást eredményez.

A sikeres fogyást leginkább a következő 2 akupunktúrás módszerrel érhetjük el:

• Test akupunktúra: a hason, a háton és a végtagokon elhelyezkedő akupunktúrás pontokon végzett kezelés.

• Fül akupunktúra: a fülön található akupunktúrás pontokon végzett kezelés.

Mennyi ideig tart egy akupunktúrás kezelési kúra?

Az akupunktúrás kezelési tervet az egyes betegek állapota és a betegségi előzmények alapján alakítjuk ki. A kezelés hossza számos tényezőtől függ, például az életkortól, a nemtől, a testtömeg-indextől (BMI), az aktuális egészségügyi problémáktól és a korábbi betegségektől. Épp ezért minden kezelési terv egyedi. A súlycsökkenés elérése érdekében a betegeknek általában 10-20 akupunktúrás kezelésre van szükségük. A betegek hetente 2-3 alkalommal kaphatnak klasszikus akupunktúrás kezelést. Fonalbeültetés kezelés havonta 2 alkalommal lehetséges.

Kinek ajánlott a súlycsökkentő akupunktúrás kezelés?

Azoknak,

 • akinek nincs elegendő idejük a rendszeres mozgásra, testedzésre.
 • akik számára más fogyási módszerek nem jöhetnek szóba az esetleges mellékhatások miatt (pl. gyógyszeres kezelés, táplálékkiegészítők használata).
 • akik olyan betegségekben szenvednek, amelyek akadályozzák a fogyást (pajzsmirigy problémák, cukorbetegség, inzulinrezisztencia stb.).
 • akik csupán bizonyos testrészeiken szeretnének fogyni.
 • akik éppen a posztmenopauza szakaszában vannak, illetve a szülés utáni időszakban.
 • akik fenntartható fogyást szeretnének elérni.

Bizonyítékokon alapuló kutatás

Az International Journal of Obesity, 2009-ben megjelent kutatási áttekintésében a tudósok 31 tanulmányt elemeztek. 19 elektronikus adatbázist tekintettek át, amelyek összesen 3013 egyedi esetet tartalmaztak, beleértve az angol, a koreai, a japán és a kínai adatbázisokat is. Az eredmény azt mutatta, hogy az akupunktúra az átlagos testtömeg (95% konfidencia intervallum, CI) 1,72 kg-os (0,50-2,93 kg) csökkenését eredményezte, illetve az elhízás esélyét is csökkentette (relatív kockázat = 2,57; 95% CI, 1,98- 3,34). Egy-egy akupunktúrás kezelés során átlagosan 1,56 kg-mal (0,74-2,38 kg) csökkent a testsúly, összehasonlítva más, placebót alkalmazó, vagy egyéb álkezelésekkel szemben. Az akupunktúra a testtömeg és az elhízás esélyének csökkentésében jobb eredményeket mutatott, mint a hagyományos gyógyszeres kezelés (1)

Egy véletlenszerű, kontrollált klinikai vizsgálatot is elvégeztek 196 túlsúllyal küzdő alanyon, annak érdekében, hogy megvizsgálják az akupunktúrás kezelés hatékonyságát a testsúlycsökkenés és a vér lipidszintje szempontjából. Arra az eredményre jutottak, hogy a testakupunktúra megfelelő étrenddel kombinálva hatékonyan segíti elő a fogyást és javítja a vér lipidszintjét is. (2)

Egy másik tanulmány arról számol be, hogy 80 túlsúlyos beteg három-hat hónapig kapott akupunktúrás kezelést. A kezelés előtti és a kezelés utáni eredményeik jelentősen eltértek egymástól a testsúly tekintetében. Mindezek meggyőzően bizonyítják, hogy az akupunktúra hatékony kezelési módszernek bizonyul a fogyni vágyok számára. (3)

Hogyan képes segíteni az akupunktúra a testsúly csökkentésében?

 • Segít a hormonrendszer szabályozásában. Támogatja a normális anyagcsere folyamatot, ezáltal képes megelőzni a zsírfelhalmozódást és fokozza a zsírégetési folyamatokat.
 • Javítja az emésztőrendszer működését. Segíti a jó minőségű tápanyagok könnyebb felszívódását.
 • Csökkenti a túlzott evés iránti vágyat.
 • Csökkenti a stresszt, a frusztrációt vagy a szorongást, amelyek miatt a beteg általában többet eszik, mint amire valójában szüksége van.
 • A fentieken kívül az akupunktúrás kezelés további előnye az, hogy a páciens választhat a között, hogy csak a test bizonyos területein szeretne-e fogyni, vagy az egész testen. A kezelési terv mindig személyre szabott és ezáltal rendkívül hatékony.

Hogyan történik egy akupunktúrás kezelés?

A betegnek tanácsos valamit ennie a kezelés előtt. Nem szabad kimerülten vagy éhesen részt venni a kezelésen.

1. lépés: Az orvos megvizsgálja a beteget és konzultál vele. Figyelembe veszi a jelenlegi egészségi állapotát, régebbi betegségeit, a kórelőzményeket. Kiszámolja a testömeg-indexét (BMI). Esetenként tanácsokat is ad a betegnek a számára megfelelő táplálkozással és az egészséges életmóddal kapcsolatban. (Mindez kb. 10 percet vesz igénybe.)

2. lépés: Orvosi diagnózis felállítása és egy esetleges kezelési terv megbeszélése a beteggel.

3. lépés: Akupunktúrás kezelés. (Körülbelül 20-30 perc).

4. lépés: A kezelést követően a beteg 5 percig pihen, majd az orvos és a beteg megbeszéli a következő találkozó időpontját. 

Mire kell figyelni az akupunktúrás kezelés előtt?

Még az akupunktúrás kezelés megkezdése előtt feltétlenül jeleznie kell orvosának, ha Ön terhes, vagy rendszertelen a havi vérzése, legyengült az immunrendszere vagy pace-makere van.

Az akupunktúrának szinte semmilyen mellékhatása nincs, ha engedéllyel rendelkező akupunktúrás orvos végzi. Minden alkalommal steril, egyszer használatos tűket használunk.

Esetleges mellékhatásként előfordulhat minimális szédülés, illetve fájdalomérzet, duzzadás, kisebb vérzés, fertőzés egy-egy tűszúrás helyén.

Miért érdemes a Vietkimhong Klinikát választania?

fonalbeultetes-orvos

A kezeléseket szakképzett akupunktúrás orvos végzi egy modern, jól felszerelt, tiszta és sterilizált klinikán.

A pontos diagnózis és az akupunktúrás technikák nagyon fontos szerepet játszanak a hatékony kezelésben. Dr. Nguyen Hong egy olyan akupunktúrára specializálódott orvos, aki tapasztalt, modern kezelési technikákat alkalmaz, felelősségteljes és empatikus, ezáltal szakértő segítséget nyújt Önnek. Kezelései fájdalommentesek.

A kezelés rendkívül hatékony

5 kezelés után általában 1,5 kg-os súlyvesztés várható el. 10-15 kezelés után 5-10 kg súlycsökkenés lehetséges

Fenntartó hatás

Az akupunktúra segíti az emésztőszervek megfelelő működését, illetve harmóniába hozza azokat. Ha a betegek rendszeresen részt vesznek a kezeléseken, valamint a megfelelő étrendet követik és odafigyelnek a helyes életmódra is, akkor a súlycsökkenés hosszú ideig fenntartható.

Az egészségi állapot megerősítése – megelőzés

A Vietkimhong Klinikán az akupunktúrát nemcsak súlycsökkentés céljából alkalmazzuk, hanem más egészségügyi problémák kezelésekor is. A fogyást elősegítő akupunktúrás pontokat más pontokkal is kombinálva kezeljük, és ezáltal fokozni tudjuk az immunrendszer megfelelő működését és növeljük a test energiaszintjét.

IDŐPONT FOGLALÁS:

Budapest- Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es vagy 125-ös kapucsengő. Rendelési idő: Hétfő, Péntek, 10:00- 17:00, Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com

Reference:

(1) Linkhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19139756/

(2) Link https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22649299/

(3) Link https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4877795/