A vetélés, más néven spontán vetélés a terhesség 24. hete előtti megszakadását, az embrió vagy magzat elhalását jelenti, még mielőtt életképes lehetne. A vetélés kockázati tényezői közé tartozik: az idősebb korban vállalt terhesség, korábban előforduló vetélés(ek), erős dohányzás, túlsúly, cukorbetegség, pajzsmirigy problémák, kábítószer- vagy alkoholfogyasztás stb. Becslések szerint a vetélések körülbelül 80% -a a terhesség első 12 hetében (az első trimeszterben) fordul elő. A vetélés kockázata az életkor előrehaladtával egyre növekszik. A 35 évesnél fiatalabbaknál ez az arány körülbelül 10%, a 40-44 évesek között körülbelül 45%. A 45 éven felülieknél a sikeres terhesség esélye mindössze 5-10%.

A vetélés után a nők gyakran küzdenek olyan negatív érzelmekkel, mint például a szomorúság, a szorongás, a magányérzet, a bűntudat vagy a tehetetlenség érzése stb. Ha ebben a helyzetben a nők nem kapják meg a megfelelő támogatást a családjuktól, a barátaiktól vagy orvosaiktól, az sajnos nagyban befolyásolhatja a következő terhességük sikerét is. Akár megkapják ezt a támogatást, akár nem, egyvalami bizonyos: akik nem adják fel a babavárás reményét, azoknak minél gyorsabban fel kell épülniük annak érdekében, hogy felkészülhessenek a következő terhességükre.

A HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS DIAGNÓZISA VETÉLÉS ESETÉN

A hagyományos kínai orvoslás a vetélés többféle típusát különbözteti meg, amelyek a következők:

 • Vér-Qi-hiány: Ez általában azoknál a nőknél fordul elő, akiknél a policisztás petefészkek miatt a menstruáció rendszertelen vagy elmarad. A tünetei közé tartozhat: a szédülés, az ajkak és a nyelv sápadt színe, alvászavar és álmatlanság.
 • Vérpangás: a következő problémák esetén fordul leginkább elő: endometriózis, petevezeték elzáródás, petefészek-ciszták, mióma a méhben, korábbi fertőzés a méhnyakban, a hüvelyben, illetve a petevezetékekben. A tünetek lehetnek: gyakori hidegségérzet a végtagokban, alsó hasi fájdalom, menstruáció görcsök, lila színű kézkörmök stb.
 • Vérforróság: a fenyegető vetélésnek az egyik leggyakoribb oka ez. Tünetei lehetnek: vérzés, alvási problémák, bőrkiütés, gyakori szomjúságérzet, fertőzés okozta kismedencei gyulladás.
 • Vese Jin hiány: azoknál a nőknél fordul elő leginkább, akik egészségtelenül étkeznek, túlterhelik magukat, nem alszanak eleget, keveset mozognak, vagy valamilyen krónikus betegségük van. A tünetek közé tartoznak az éjszakai hőhullámok, az izzadás, a száj és a bőr kiszáradása, a tenyér és a talp meleg/izzadása, a hajhullás, az alhasi fájdalma.
 • Vese Jang hiány: a túlzottan nehéz fizikai munkát végző, illetve korai vetélést átélő vagy szabálytalan menstruációs vérzéssel küzdő nőknél fordul leginkább elő. A tünetek lehetnek: hideg végtagok, gyakori éjszakai vizelés, hasmenés, folyamatos fáradtságérzet.
 • Lép Qi hiány: ennek tünetei közé tartozik a folyamatos álmosságérzet, az alváskényszer, a laza széklet, a gyakori hüvelyi folyás és az izomgyengeség is.
 • Máj Qi pangás: ez a probléma gyakran fordul elő azoknál a nőknél, akik szorongással, stresszel vagy elfojtott dühvel küzdenek.

Az akupunktúrás kezelés célja, hogy támogassa a nők felépülését mind fizikailag, mind lelkileg. Serkenti a test energiáját és a véráramlást a méhben és a petefészkekben. Egészségügyi szempontból felkészíti a női testet a következő terhességre. Az akupunktúra jótékony hatásai – amelyek fontos szerepet játszanak a vetélés kezelésében – a következők:

 • Javítja a méhnyálkahártyát (endometrium).
 • Javítja az immunfunkciókat, ezáltal képes csökkenteni az esetleges fertőzést és gyulladást.
 • A felborult hormonháztartást helyreállítja.
 • Segít a stressz, a depresszió és más negatív érzelmek legyőzésében.

Mindezek eléréséhez természetesen időre van szükségünk. Hogy kinél mennyi idő után érhető el ez az eredmény, az nagyban függ a nők egészségi állapotától, életkorától és a vetélést kiváltó okoktól. Tapasztalataink szerint legalább 10 akupunktúrás kezelés szükséges, amelyeket az újabb tervezett terhesség előtt minimum három hónappal érdemes elkezdeni.

Akupunktúrás kezelési lehetőségek

Fenyegetett vetélés esetén: Fontos megemlítenünk, hogy amennyiben a vetélést az embrió genetikai vagy kromoszóma rendellenességi problémái okozták, akkor az akupunktúra sajnos nem segíthet. Az akupunktúra csak azokban az esetekben hatásos, amikor a vetélésnek egyéb kiváltó okai vannak, mint például hormonproblémák, autoimmun betegségek, vagy a stressz.

A terhesség ideje alatt jelentkező vérzés esetén gyakori a vetélés kockázata. Az akupunktúra segít helyreállítani a hormonháztartás egyensúlyát, megnyugtatja a méhet, ezáltal csökkenti a vérzést, és ezzel támogatni tudja a magzat fejlődését.

Ismétlődő vetélés esetén: Ismétlődő vetélésről 3 vagy több vetélés esetén beszélünk, még abban az esetben is, ha korábban volt már valakinek egészségesen kihordott terhessége. Az akupunktúra javítja a hormonális problémákat. Képes csökkenteni a gyógyszeres kezelés okozta mellékhatásokat, mint pl. a szorongás, alvásproblémák, fejfájás, migrén, illetve emésztési problémák.

Az érzelmi megkönnyebbülés érdekében: Egy-egy vetélés után az érzelmi és lelki problémák sajnos elkerülhetetlenek, és ezeket néha nagyon nehéz leküzdeni. Az egyik legnagyobb probléma ezekkel a negatív érzelmekkel az, hogy káros hatással lehetnek a következő terhesség sikerére. Éppen e miatt is kiemelt fontosságú a nők megfelelő érzelmi támogatása. Az akupunktúra egy olyan hatékony támogatási mód, ami segít csökkenteni az érzelmi feszültséget (stressz, depresszió, alvási problémák), és ennek köszönhetően gyorsabban megszabadulhatunk érzelmi problémáinktól és könnyebben visszatérhetünk a korábbi, normális életünkhöz.

A Vietkimhong Klinika termékenységi problémákkal küzdő nők és férfiak akupunktúrás kezelésére szakosodott. Gazdag szakmai tapasztalattal rendelkezünk. Örömmel segítünk megvalósítani a szülővé válással kapcsolatos álmaikat.

IDŐPONTFOGLALÁS: Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com

Budapest- Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es kapucsengő. Rendelési idő: Hétfő, Péntek, 10:00- 17:00