Allergiás rhinitis (szénanátha) az allergén expozíciók által okozott orrnyálka gyulladásos rendellenessége. Magyarországon a felmérések szerint a lakosság mintegy 20% -a allergiában szenved. A tünetek közé tartozik az orrfolyás, az orrdugulás, az orrviszketés, a tüsszögés, a köhögés, illetve kevésbé gyakran a krákogás, a szemviszkető, a szemkönnyezés. Más tünetek is megjelenhetnek, mint például a csökkent koncentráció, az ingerlékenység, az alvási zavarok és a fáradtság.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy véli, hogy a szezonális allergiákat hatékonyan kezelhetjük akupunktúrával. A modern tudomány azt találták, hogy az akupunktúra képes befolyásolni az idegrendszerre és az immunrendszerre azon a módszeren keresztül, hogy támogatja a révén szabályozó mechanizmusok a gyulladásos, a hisztamin és IgE felszabadítást. 2015-ben, a Fül-orr-Fej- Nyak Sebészet Folyóirat (USA) akupunktúrát ajánlott mint egy nem-gyógyszeres kezelés az allergiás rhinitis kezelésében. Egy meta-analízis 39 bevonó vizsgálatban 3,433 allergiás náthában szenvedő betegek azt mutatta, hogy akupunktúrás kezelés után javultak a tüneteik. Ezenkívül a kutatás is megállapította, hogy az akupunktúra és a nyugati gyógyszer kombinációja jelentősen javította az általános orr tünetet és az életminőségét. Ezért az akupunktúra ajánlott azoknál a betegeknél, akik nem jól reagálnak a hagyományos gyógyszerekre, vagy intoleránsak a gyógyszerek mellék hatásaira. Egy másik meta-analista kutatásban 30 klinikai vizsgálatot a Pekingi hagyományos kínai orvosi Egyetem végzett, azt mutatták, hogy az akupunktúra egyedül vagy a nyugati kezeléssel kombinálva együtt alkalmazzák, mind rövid, mind hosszú távú előnyökkel jár az allergiás rhinitis szenvedők számára.

Hogyan befolyásolja az akupunktúra az allergiás rhinitisra/ szénáthára?

A hagyományos kínai orvoslás (TCM) szerint az allergia mutatja a szervezet nehézségét a környezethez való igazítására. Ezért a TCM kezelés fő célja, hogy erősítse a szervezet képességét, hogy alkalmazkodhasson a környezet változásaihoz, és nem csupán az allergia kezelésére. A kezelési terv a Tüdőrendszer kijavítására összpontosít, mivel ez az első rendszer, amely allergéneket érint. Ezután ennek megfelelően kezelik a Lép-rendszert, a Máj-rendszert és a Vese-rendszert, amelyek nagymértékű befolyásolják az allergia súlyosságát és időtartamát. A Tüdő energiájának stimulálásával és a Máj, a Lép és a Vese szabályozása révén az akupunktúra segít enyhíteni az allergének túltolt válaszát, ezért enyhíti a tüneteket. Ráadásul, még akkor is, ha a allergiás tünetek nem jelennek meg, az akupunktúra segít erősíteni a rendszerek közötti harmóniát, amely fontos szerepet játszik a szervezet környezetének reakciójában. Ezért az akupunktúrája is megelőző kezelés. A megelőzés céljából, ajánlatos, hogy a betegnek legyen akupunktúrás kezelése előtt az allergiás szezonban legalább néhány hónappal, hogy jobb eredményt érhessen el.

Hány akupunktúrás kezelésre van szükséges ahhoz, hogy csökkentse a tüneteket?

Az egyéni kezelési tervet és a várható kezelések számát az orvos közli a beteggel az első vizsgálat és konzultáció során. Gyakran ajánlom legalább 8-10 kezelést, hogy elérhessünk a kezelési célját.

IDŐPONTFOGLALÁS: Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com

Budapest- Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es kapusengő. Rendelési idő: Péntek, Szombat 8:00- 18:00

Miskolc- 3525 Miskolc, Kis-Hunyad utca 45, földszint, 2. ajtó, CSPMed Rendelő. Rendelési idő: Szerda 10:00- 17:00

Győr-  Vietkimhong Klinika, 9026 Győr, Körtöltés utca 5, MediGála Orvosi Rendelő, 1.em. Rendelési idő: Szerda 10:00- 17:00. Időpontfoglalás: 0630 457 6766. info@medigala.hu

Hivatkozás

Link

https://www.healthcmi.com/Acupuncture-Continuing-Education-News/2063-acupuncture-allergy-relief-confirmed

Link

https://www.acupuncture-quebec.com/en/acupuncture-information/1-acupuncture-and-allergies.html