Endometriózisban a nőknek kb. 10 /-a szenved Magyarországon. Erről a betegségről sajnos még manapság is csak kevés információval rendelkezünk. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen. Endometriózis alatt azt értjük, amikor a méh nyálkahártyasejtjei nem a méhben, hanem máshol, a méh üregén kívül jelennek meg. Ez a jelenség leggyakrabban a petefészket és a kismedencei hashártya különböző részeit érinti. Ha pedig a petevezeték is érintett, akkor meddőség alakulhat ki.

Az endometriózis a krónikus medencefájdalom egyik leggyakoribb oka. Tüneteként gyakran tapasztalható például szexuális aktus során fellépő fájdalom, szokatlan menstruációs vérzés, illetve okozhat bélproblémákat is (pl. fájdalmas puffadás vagy hasmenés). Jelentősen megnehezítheti a teherbeesést is.

A medencefájdalom megszüntetésének lehetséges módjai

Gyógyszerészeti kezelések

Sajnos a műtéti beavatkozások, illetve a gyógyszeres kezelések az eddigi tapasztalataink szerint nem bizonyulnak eléggé hatásosnak. Javulást általában csak az esetek 30–50%-ában hoznak. A gyógyszerek gyakran jelentős mellékhatásokat okozhatnak. A gyakori hőhullámok, a csökkent szexuális vágy, a hangulati ingadozások, a fejfájás, a csontritkulás csak néhány kellemetlen mellékhatás a sok közül. Sok nő nehezen viseli ezeket a tüneteket és rövid idő elteltével abbahagyja a gyógyszeres kezelést.

Sebészeti beavatkozások

A műtét egy másik lehetséges eljárás a krónikus medencefájdalom kezelésére. A laparoszkópos műtét során a benőtt endometrium szöveteket távolítják el. Ez a lehetőség hatékony lehet, de elég költséges és a beavatkozás fájdalommal jár. Az ilyen műtétek utáni felépülés hosszú időbe telik. A műtét nem nyújt végleges megoldást, mert a tünetek általában öt éven belül visszatérnek.

AKUPUNKTÚRA

Ha Ön szeretne természetes gyógymódot találni krónikus medencefájdalmának megszüntetésére és szeretné elkerülni az invazív megoldásokat (pl. a sebészeti beavatkozás), akkor érdemes megfontolnia az akupunktúrás kezelési módokat.

Source: Internet

Hogyan nyújthat enyhülést az akupunktúrás kezelés az endometriózis okozta fájdalmakra?

Az akupunktúra képes a fájdalomküszöb megemelésére, illetve aktiválja a fájdalomcsillapító agyi mechanizmusokat a neurohumorális faktorok felszabadításával. Az American Reproductive Medicine nevű társaság az akupunktúrát az endometriózis fájdalom enyhítésére kiegészítő kezeléseként javasolja. E társaság két legutóbbi vizsgálata kimutatta, hogy azok az endometriózisban szenvedő betegek, akik akupunktúrás kezelést kaptak, a fájdalom jelentős enyhüléséről számoltak be, szemben azokkal, akik nem részesültek ebben a kezelési módban.

Az akupunktúrás kezelés előnye, hogy kombinálja a biztonságot és a hatékonyságot. Ha jól képzett szakemberek végzik a kezeléseket, akkor az akupunktúrának szinte egyáltalán nincsenek mellékhatásai. Sőt, az akupunktúra a többi kezelés mellékhatásait is képes enyhíteni, vagy akár meg is szüntetheti: javítja a hangulatot, jó hatással van az alvás minőségére, enyhíti a fejfájást és csökkenti a hőhullámokat. Mindezek hatására a beteg kiegyensúlyozottabbá válik, szellemi és fizikai állapota jelentősen javul.

Mit várhatunk az akupunktúrától?

Az akupunktúrás kezelés jelentősen csökkentheti az endometriózis súlyosságát és a legtöbb beteg esetében a tüneteket is enyhíti. A hatások halmozódnak, tehát a hosszabb távú kezelés nagyobb javulással jár. A legtöbb beteg már 10 kezelés után a fájdalom csökkenéséről számol be. A menstruációs ciklus szabályozása, illetve a termékenység fokozása azonban több hónapos rendszeres akupunktúrát igényelhet

Leave a Comment