A pároknak kb. a 10-15%-a küzd gyermekvállalási problémákkal és ezért speciális termékenységi kezelésre van szükségük. A leginkább elterjedt kezelési mód az in vitro fertilizáció (IVF), amely magában foglalja a női petesejt leszívását, a petesejt laboratóriumban történő megtermékenyítését, illetve az embriónak a méhbe való visszahelyezését. Az egész folyamatot általában in vitro fertilizációnak / mesterséges megtermékenyítésnek (IVF) nevezik. 2003-ban több mint 120.000 kezelési ciklust hajtottak végre az Egyesült Államokban, 2000-ben pedig világszerte körülbelül 200.000 csecsemő fogant IVF kezeléssel. Egy-egy ilyen kezelés meglehetősen hosszadalmas, megterhelő és anyagilag is költséges, így ezen okok miatt, illetve a siker arányának növelése érdekében folyamatosan újabb és újabb gyógyszereket és technológiákat fejlesztenek ki. Az előrelépés azonban még így is korlátozott.

Az akupunktúrát Kínában már évezredek óta használják a női reproduktív rendszer szabályozására. A termékenységre gyakorolt hatásának három mechanizmusa ismeretes:

1. Az akupunktúra elősegítheti a neurotranszmitterek felszabadulását, ami képes stimulálni a gonadotropin felszabadító hormon (GnRH) szekrécióját, és ezáltal befolyásolja a menstruációs ciklust, az ovulációt és a termékenységet.

2. Az akupunktúra stimulálhatja a méh véráramlását.

3. Az akupunktúra stimulálhatja az endogén opioidok termelését, amelyek szerepet játszanak a szervezet védekező reakciójában a stresszre.

Hét különböző vizsgálatot végeztek el 1366 nővel, akik valamennyien IVF-kezelésben vettek részt. A vizsgálatok kimutatták, hogy az embriótranszfer-folyamat akupunktúrával történő kiegészítése jelentős és klinikailag releváns javulást eredményezett a terhességek során.

A biztonság és a költséghatékonyság szintén fontos szempontnak minősül az ilyen típusú kezelések során. A szakemberek két nagy felmérése kimutatta, hogy az akupunktúrával megtámogatott kezelések esetében nagyon ritkán fordulnak elő nemkívánatos események. A szisztematikus felülvizsgálatok szerint az akupunktúra biztonságos módszernek minősül. Ami pedig a költséghatékonyságot illeti: az Egyesült Államokban egy-egy kezelési ciklus átlagosan 12.400 dollárba (körülbelül 3,85 millió forintba) kerül. Az akupunktúra növeli az egyes ciklusok sikerének valószínűségét, így a pároknak kevesebb kezelésre van szükségük a siker eléréséhez. Mindez pedig jelentősen képes csökkenteni az összköltségeket is.

ÖSSZEFOGLALÁS

AMIT MÁR EBBEN A TÉMÁBAN BIZTOSAN TUDUNK:

• Az in vitro megtermékenyítés hosszadalmas, drága és megterhelő.

• A biztonságos és olcsó kiegészítő kezelések a sikerek arányának javítása érdekében a betegek javát szolgálják és képesek csökkenteni a költségeket is.

MI EZ A TANULMÁNY HOZZÁADNI

A módszertanilag megalapozott vizsgálatok bebizonyították azt, hogy az akupunktúrás kezelés 1,6-el képes növelni az IVF-kezelések utáni klinikai terhességek esélyarányát.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18258932/