Egy, a Nyugat-Sydney Egyetem és az Aucklandi Egyetem kutatói által végzett kutatás meggyőzően bizonyította azt, hogy az akupunktúrás kezelés egy bizonyos idő eltelte után jelentősen képes csökkenti a menstruációs időszak alatt tapasztalt fájdalom intenzitását és egyéb kellemetlen tüneteit, és ez a fajta javulás akár még egy évvel a kezelés után is tapasztalható.

A fájdalmas, görcsös havi vérzés (dysmenorrhoea) az egyik leggyakoribb nőgyógyászati panasz: ötből akár négy nő is szenvedhet ebben, reproduktív éveinek bizonyos szakaszaiban.

A kísérletben 74 nő vett részt, akik az Új-zélandi Aucklandben és Wellingtonban éltek, és valamennyien 18–45 év közöttiek voltak. A vizsgált alanyoknál az elsődleges és a másodlagos dysmenorrhoea okai nem voltak ismeretesek.

A kezelés eredményeként a klasszikus akupunktúrában részesülő nők több mint felének legalább 50% -kal csökkentek a menstruációs fájdalmai a három hónapos kúra alatt.

A PLOS ONE nemzetközi folyóiratban megjelent tanulmány rávilágított arra, az akupunktúrás kezelés és az életminőség javulása között szoros az összefüggés, és a kezelések hatására javul az általános fizikai állapot, növekszik a vitalitás, a társadalmi funkció és a lelki béke.

A randomizált kontrollált vizsgálatot Dr. Mike Armou, a NICM Egészségügyi Kutatóintézet posztdoktori munkatársa vezette szoros együttműködésben a Nyugati Sydney Egyetem és az Aucklandi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Tanszékének kutatótársaival.

Dr. Armor szerint az eredmények rendkívül ígéretesek és további vizsgálatok alapján lehetővé válik egy olyan irányelv kidolgozása, amelyben az akupunktúra fontos szerepet kap majd a közeljövőben a menstruációs fájdalom, és az azzal járó tünetek kezelésében. A vizsgálatban résztvevő nőknek menstruációs naplót kellett vezetniük, és egyénre szabott akupunktúrás kezeléseket kaptak, miután véletlenszerűen különböző csoportokba sorolták őket. Három havi menstruációs ciklus alatt összesen tizenkét kezelésen vettek részt, hetente egyszer (az alacsony gyakoriságú csoportok), vagy háromszor (a nagy gyakoriságú csoportok). Minden nő kapott akupunktúrás kezelést a havi vérzés első 48 órájában. Az összes kezelést és a megfelelő akupunktúrás pontok kiválasztását a Kínai Orvoslás diagnózisa alapján határozták meg.

Hivatkozás: Armour M, Dahlen HG, Zhu X, Farquhar C, Smith CA (2017) The role of treatment timing and mode of stimulation in the treatment of primary dysmenorrhea with acupuncture: An exploratory randomised controlled trial. PLoS ONE 12(7): e0180177. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0180177.