Egyen lassabban: ezzel lehetővé teszi az endokrin rendszer számára a táplálék megfelelő feldolgozását. Ráadásul, a túl gyors étkezés súlygyarapodást okozhat, ezért ne étkezzen gyorsan. Bizonyított tény, hogy étvágyát és kalória bevitelét nagyrészt a gasztrointesztinális hormonok szabályozzák. Ezek a hormonok jeleket küldenek az agyának, hogy már evett, kisebb az étvágya, jóllakott, és ezért segítenek abbahagyni az evést. Ez a folyamat körülbelül 20 percet vesz igénybe. Ezért az lassú étkezés elegendő időt ad az agyának, hogy megerősítse ezeket a jeleket.

Kapcsolja ki az elektronikus eszközöket: Próbálja étkezés közben elkerülni az elektronikus eszközök használatát, például a televíziót és az okostelefonokat. Ezek az eszközök elterelik az agy figyelmét, amelynek a normális hormonszekrécióra kellene  koncentrálnia. Étkezés közben kapcsolja ki a figyelmét elvonó elektronikai eszközöket, így jobban összpontosíthat az étkezésre. Bebizonyították, hogy azoknál a családoknál, akik zavaró eszközök nélkül esznek, jobb a tápanyag-bevitel és jobb az egészségügyi állapotuk.

Testmozgás: A rendszeres testmozgás kulcsfontosságú a közérzetéhez. Fokozza a hangulatot, egészségesen tartja a szívét, növeli az izomtömeget és megakadályozza a csontvesztést. Ez segít a fizikai testtel való kapcsolatfelvételben és a fogyásban is. Az edzés – bármit is csinál – előnyös a testi és lelki egészségére nézve. A rendszeres testmozgás kritikus fontosságú az endokrin egészség szempontjából, mivel segít egyensúlyba hozni a hormonokat, mint például a kortizolt, az inzulint, a pajzsmirigyhormonokat és a nemi hormonokat.

Kezelje a stresszt: Az egészséges endokrin rendszer fenntartásának fontos része a stressz kezelése. Kimutatták, hogy a stressz megzavarhatja a hormonok termelését és szekrécióját, ami a belső szervek hibás működéséhez vezet. Számos módja van a stressz kezelésének, beleértve a relaxációt is. Ide tartoznak az olyan technikák, mint a jóga, a Qigong és a Tai Chi, amelyek nagyon  hasznosak lehetnek a stressz csökkentésében.

Minőségi alvás: A hormonális változások negatívan befolyásolják az alvási ciklust. Az alvászavar egy ördögi kör, befolyással van  a hormonok termelésére és szekréciójára. Például az ösztrogén hiánya a menopauza alatt lévő nőknél megzavarhatja az alvásuk minőségét. Az alvászavar, amely negatívan befolyásolja a hormonális ritmust, elhízással, inzulinérzékenységgel, cukorbetegséggel és egyéb hormonokkal kapcsolatos problémákkal is társul. Ezért a normális anyagcsere és a hormonok egyensúlyának megőrzése érdekében ajánlott az éjszakánkénti 7-8 óra minőségi alvás.

Leave a Comment