-A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint, amikor ezek az érzelmek átlépik az egyén ingerküszöbét, káros, patogén tényezőkké válhatnak. Ezek a tényezők felboríthatják a test normális energiaáramlását, valamint a szervek normális anyagcsere-működését, és a test belső harmonizációját is.

Hogyan érje el az érzelmi egyensúlyt?

Az érzelmek feldolgozása kulcsfontosságú az élő energia (vagy a Qi) erősítéséhez. A Hagyományos Kínai orvoslás (HKO) szerint, az emberi érzelmeket 5 típusba sorolják – Öröm, Aggodalom, Szomorúság, Harag  és Félelem. Ezek az érzelmek mind megfelelnek egy-egy szervrendszernek. Amikor ezek az érzelmek túlfűtöttek patogén tényezőkké válhatnak, amelyek felboríthatják az energiánkat és a test belső harmonizációját. A modern vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a különböző érzelmek különféle hormonok felszabadulását váltják ki, mint például az endorfinok, az adrenalin és a kortizol. Ezek a hormonok sokféleképpen befolyásolják a testet, az anyagcserét és a hangulatot.

A HKO szerint a túlzott érzelmek a következő szervrendszereket károsíthatják:

Érzelem túlzott formábanSzerv rendszer
ÖrömSzív
SzomorúságTüdő
DühMáj
AggodalomLép
FélelemVese

Pozitív érzelmek a kapcsolatokból

Harvardi kutatók egy csoportja a kapcsolatok, a boldogság és az egészség közötti összefüggésről szóló egyik tanulmányában 724 férfi életét követte nyomon 80 év alatt. Fontos megállapítást nyertek, miszerint „a jó kapcsolatok boldogabbá és egészségesebbé teszik az embert” (1). A fenti példák egyértelműen bizonyítják, hogy a pozitív érzelmek a jó kapcsolatok révén elengedhetetlenek az egészséges élethez, illetve a létfontosságú Qi-hez.

Manapság kihívássá vált az emberek közötti minőségi kapcsolatok kialakítása. Ebből a szempontból elfogadhatjuk azt az alapelvet, hogy a konfliktusok elkerülése érdekében másokkal bánjunk úgy, ahogyansaját magukkal bánnánk. A konfuciánus elemzők szólása szerint „Ne tegyen olyat másokkal, amit nem kíván magának”. A Biblia aranyszabálya azt is mondja, hogy „úgy bánj másokkal, ahogyan szeretnéd, hogy veled bánjanak”. Nyilvánvaló, hogy amikor az emberek együttérzően és átgondoltan viselkedik a másikkal, a megfelelő kapcsolatok és a pozitív érzelmek ennek megfelelően alakulnak ki.

Összefoglalva, az érzelmek típusának felismerése segít fenntartani a Qi-t, a szervek és az egész test egészségét.

Hivatkozás

(1)https://news.harvard.edu/gazette/story/2017/04/over-nearly-80-years-harvard-study-has-been-showing-how-to-live-a-healthy-and-happy-life/

(2) https://www.thinkchina.sg/tcm-way-staying-healthy-amid-pandemicFacebookMegosztás

Leave a Comment