Néhány ember számára a koronavírus (COVID-19) olyan tüneteket okozhat, amelyek a fertőzés elmúltával hetekig vagy hónapokig tartanak. Ezt COVID-19 utáni szindrómának hívjuk.

A COVID-19 utáni szindrómáról

A koronavírusból való felépülés minden embernél eltérő ideig tart. Sokan már néhány hét után jobban érzik magukat és a legtöbb ember 12 héten belül teljes mértékben meggyógyul. De néhány ember számára a tünetek hosszabb ideig is eltarthatnak, sőt időnként vissza is térhetnek.

A hosszú távú tünetek kialakulásának esélye nem függ össze azzal, hogy valaki mennyire volt beteg, hány éves, mennyi ideig szenvedett a betegségtől, amikor elkapta a koronavírust. Éppen emiatt, azoknál az embereknél is jelentkezhetnek a hosszú távú COVID problémák, akiknek csak enyhe tüneteik voltak, vagy akik fiatalok, illetve akik látszólag gyorsan felépültek a betegségből.

A COVID-19 utáni tünetek

Többféle tünet jelentkezhet a COVID-19 fertőzés után, a leggyakoribbak a következők lehetnek:

 • Fáradtság
 • Légszomj
 • Mellkasi fájdalom, a mellkas feszülése
 • Memória- és koncentrációs problémák
 • Alvászavar, álmatlanság
 • Erős szívdobogás
 • Szédülés
 • Végtagok zsibbadása
 • Ízületi fájdalom
 • Depresszió és szorongás
 • Fülzúgás, bizsergés a fülben, hallásproblémák, illetve a hallás elvesztése
 • Hányinger, hasmenés, gyomorfájás, étvágytalanság
 • A szaglás vagy az ízlés megváltozása, vagy elvesztése
 • Kiütések a bőrön

Hagyományos kínai orvoslás a járvány ellen

Kína hosszú történelme során a kínai orvoslás fontos szerepet játszott a járványok leküzdésében, és felbecsülhetetlen gyógyítási eljárásokat dolgozott ki a sikeres kezelés érdekében. Az egyes betegségekről, illetve gyógymódokról óriási mennyiségű szakirodalom született már a korai időszaktól kezdve, mint például a Sárga Császár Belső Klasszikusa, illetve a Nehéz Kérdések Klasszikusa.

A Hagyományos Kínai Orvoslás híres doktrínája a következő volt: „A kórokozók nem befolyásolhatják a testet, ha a szervezetben erős Qi van”. Tehát a megelőzés és a kezelés elve az, hogy a stagnálás megtörésével és az egyensúly elősegítésével helyreállítsák a betegek testében lévő Qi-t.

Kínában a COVID-19 járvány idején a Hagyományos Kínai Orvoslás módszerét széles körben alkalmazzák a járvány elleni küzdelemben. Számos klinikai tapasztalat visszaigazolta a gyógynövényes kezelés, az akupunktúra és a moxaterápia hatékonyságát. A Kínai Akupunktúra és Moxibustion Társaság kiadta a Coronavirus Pneumonia akupunktúrás beavatkozásának irányelveit tartalmazó munka második kiadását, amely részletes kezelési leírást ad a gyanús esetekről, a fertőzött esetekről és a helyreállítás eseteiről. A kezelési elvek magukban foglalják a létfontosságú Qi helyreállítását: a megelőzést, a kezelést és a COVID 19 járvány utáni ellátás alapját.

Hogyan segíthet az akupunktúra a COVID-19 utáni szindrómában?

Több alkalommal bizonyították, hogy az akupunktúrának számos előnye van a járvány utáni ellátásban: segítheti a koronavírusos beteg felépülését és enyhítheti az olyan tartós tüneteket, mint például a mentális problémák (stressz, depresszió és / vagy szorongás), tüdőproblémák, érzékszervi problémák (hallás, szaglás, látás), alvásproblémák és a fáradtság. Az akupunktúra segít fenntartani az egyensúlyt a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer között. Amikor ezek a rendszerek összhangban működnek, a test könnyebben képes megbirkózni a stresszel és annak következményeivel. Számos tanulmány kimutatta, hogy az akupunktúra segít növelni az idegrendszer harmóniáját, amelynek hatásai a következők:

 • Enyhíti a fájdalmat
 • Javítja az alvást és a test energiáját
 • Enyhíti a depressziót és a szorongást
 • Javítsa az érzelmi állapotot
 • Javítja a vérkeringést
 • elősegíti és megerősíti az immunitást
 • javítja a bélmozgást és más emésztési funkciókat

A COVID-19 járvány globális katasztrófa, amelynek következtében emberek milliói szenvednek súlyos, sorozatos egészségügyi problémákkal. Ebben a példátlan és nehéz időszakban az akupunktúrás kezelések ugyan nem lehetnek az élvonalban, ugyanakkor hihetetlenül nagy lesz a szerepük a COVID-19 profilaxisában és a járvány utáni ellátásban. Az akupunktúra az ókori kínai tudásra alapozva már korábban is sok járványos megbetegedést tudott sikerrel kezelni.

IDŐPONTFOGLALÁS

Szeretettel várom Önöket a magánrendelőmben!

IDŐPONTFOGLALÁS:

Budapest- Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es kapucsengő. Rendelési idő: Hétfő, Péntek, 9:00- 18:00. Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com

Miskolc- 3525 Miskolc, Kis-Hunyad utca 45, földszint, 2. ajtó. CSPmed Rendelő Rendelési idő: Szerda 10:00- 17:00. Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com

Győr-  Vietkimhong Klinika, 9026 Győr, Körtöltés út 5, MediGála Orvosi rendelő. Rendelési idő: Szerda 10:00- 17:00. Időpontfoglalás: +36 30 457 6766, info@medigala.hu

Figyelem! Az akupunktúrás kezelést kizárólag rehabilitációként és kiegészítő kezelésként alkalmazzák a COVID-19-ből felépülő betegeknél. A betegeknek először mindig a háziorvosukat kell felkeresniük, ha olyan Covid-gyanús tünetek jelentkeznek náluk, amelyek 1 hétnél tovább tartanak.

Reference

Source: https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/long-term-effects-of-coronavirus-long-covid/

The role of acupuncture during the COVID-19 pandemic: From the historical perspective to practical application, Yemeng Chen, Traditional Medicine and Modern Medicine, Vol. 3, No. 1 (2020) 27–35, DOI: 10.1142/S2575900020200013