Általánosságban elmondható, hogy a donor petesejt használatát gyakran ajánlják azoknak a nőknek, akik több alkalom sikertelen lombik kezelésen vannak túl, 40 év felettiek, vagy korai petefészek kimerültséggel küzdenek. Ilyen esetekben ésszerű lehet elgondolkodni ezen a lehetőségen, mert a fenti problémák esetén a nők két lehetőség előtt állnak:

(1) saját petesejt sikeres használata – ennek az esélye sajnos csak néhány százalék. A 40 év felettiek körében ciklusonként kb. 10-12% a teherbeesés esélye, és az idő előrehaladtával ennek esélye gyorsan romlik.

(2) donorpetesejt használata – ezen a módon sokkal nagyobb a teherbeesés esélye: a megtermékenyített donor petesejtből kb. 80%-ban fejlődnek ki megfelelő embriók, a beágyazódás esélye kb. 75-85%, a klinikai terhesség esélye 55-65%. Ez személyenként eltérő lehet, de átlagosan a donor petesejttel történő teherbeesés esélye kb. 60%-ra becsülhető.

Magyarországon a donorpetesejt használata még nem teljesen elfogadott, vannak személyes, társadalmi és jogi vonatkozásai is: például, a női petesejt donor csak a házaspár egyeneságú rokona lehet, aki legalább egyszer szült, egy élő gyermeke van, házastársa hozzájárul a petesejt adományozáshoz, továbbá 35. életévét még nem töltötte be.

Természetesen vannak „kisablakok” azok számára, akik kevesebb akadály árán szeretnének donor petesejtet keresni. Ilyen lehetőséget kínálnak a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Horvátországban, Spanyolországban, stb. található asszisztált reprodukciós központok.

A donor petesejt használata nehéz döntés mind fizikai, mind mentális és anyagi szempontból. Kétségtelen, hogy egy párnak sok információra van szüksége, mielőtt valóban belevágna ebbe a folyamatba. Sok nehézség merülhet fel az út során, ezért ajánljuk, hogy készítsen egy listát a tennivalókról és a kérdésekről – ne habozzon megkérdezni kezelőorvosát a donor petesejttel kapcsolatos eljárásról, annak előnyeiről és hátrányairól. Minél érthetőbb a protokoll az Ön számára, annál szorosabb az együttműködés a kezelőcsoporttal, és így nagyobb az teherbeesés sikerének esélye.

Mint minden más kezelés esetén, sajnos nincs garancia arra, hogy a donor petesejtekkel végzett lombik ciklus minden esetben sikeres lesz. Kimutatták, hogy sok esetben még a legjobb kinézetű, tökéletes, legerősebb embriók sem tudtak megtapadni és kifejlődni a méhben. Az az igazság, hogy a siker esélye nemcsak a petesejtek minőségétől függ, hanem a spermiumok minőségétől, a méh állapotától, a méhnyálkahártyától, az immunrendszer működésétől, a véralvadási és egyéb tényezőktől, amelyek még nem teljesen ismertük. A donor petesejtekkel végzett IVF ciklus azonban továbbra is a legnagyobb sikerrel járó kezelés az egyéb IVF kezelések között, különösen a 40 év feletti nőknél. Amikor orvosa már ajánlotta Önnek a donor petesejt használatát, gondolja át komolyan, nézzen utána, és kérjen részletes információt. Végülis ez egy nagyon személyes döntés. Nincs jó vagy rossz döntés – ez az Ön döntése. De az időben hozott döntés óriási változást hozhat, különösen akkor, ha az idő nem az Ön javára dolgozik.

MIBEN SEGÍTHET AZ AKUPUNKTÚRA? 

Számos kutatási tanulmány készült az akupunktúra hatásáról a megtermékenyítési kezelésekre. Fontos megjegyezni, hogy az akupunktúrás kezelést érdemes pár hónappal az lombik program (IVF) és más reproduktív kezelések előtt elvégezni. Ez a terhesség előkészítése időbe telik.

Ezek az akupunktúra hatása:

  • Fokozza a méh véráramának és a petefészkek véráramának növekedését. Ezáltal segít javítja az méh nyálkahártyáját (endometriumot), növelni a tüszők számát és a minőséget a lombik, illetve az inszemináció kezelés során.
  • Segít szabályozni a hormonszintet, különös tekintettel a Gonadotropint felszabadító hormonra, ami viszont javíthatja az ovuláció mértékét. Segíti a pajzsmirigyproblémákat szenvedőket is.
  • Javítja a sperma minőségét és számát a férfiakban.
  • Csökkenti a stresszt és az alvászavarokat.
  • Segít az optimális testsúlyt megtartásában.
  • Segíti az ellazulást és a jó közérzetet.

Foglaljon ingyenes konzultációt e -mailben: hongnbcc@gmail.com. 24-48 órán belül igyekszünk válaszolni Önnek.

IDŐPONTFOGLALÁS:

Budapest– Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es kapucsengő. Rendelési idő: Hétfő, Péntek, 10:00- 17:00. Dr. Nguyen Hong. Tel : +36 70 943 1878. Email: hongnbcc@gmail.com