Az FSH (tüszőérlelő) hormon megfelelő szintje igen fontos a menstruációs ciklus szabályozásában, és ezáltal a teherbeesésben, ugyanis a peteérést segíti. Az emelkedett FSH-szint gyakran nehezíti meg a nők számára a megtermékenyülést. Azoknak a nőknek, akiknek túl magas az FSH-hormonszintje, testük rendszerint rosszul, vagy egyáltalán nem reagál a petefészkek stimulálására használt gyógyszerekre. Ha esetleg mégis, akkor általában a petesejtjeik minősége mégsem lesz megfelelő a sikeres fogamzáshoz, vagy a petesejtek száma nem éri el a kívánt mennyiséget. A legtöbb meddőségi klinika azt feltételezi, hogy az emelkedett FSH-szint alapján előre megjósolható a kezelés eredménytelen kimenetele. E miatt gyakran nem vállalják az ilyen problémával küzdő betegeket, illetve azt javasolják nekik, hogy fontolják meg a donor petesejt igénybevételét.(2)

FSH HORMON TESZT

Az FSH szintje vérvizsgálattal mutatható ki, a menstruációs ciklus második vagy harmadik napján. Az alábbi táblázatban az FSH szintek tartományai láthatóak. Az egyes termékenységi klinikák és laboratóriumok eltérő tartományokat alkalmazhatnak.

Normál tartomány:4.5-21.5 IU/L
FSH >10 IU/L előrejelzi a petefészek stimulációjára adott rossz válaszreakciót 
FSH >18 IU/L előrejelzi a sikertelen terhesség valószínűségét 
Menopausa25.8 -134.8 IU/L
Forrás: (3)

A HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS VÉLEKEDÉSE AZ EMELKEDETT FSH-RÓL

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint a női petefészkek működése és a petesejt minőségének romlása szorosan összefügg a vesefunkciós problémákkal, ideértve a vese Yint és a vese Yangot is. A HKO kezelési módjának épp ezért a célja nem közvetlenül az FSH szint csökkentése, hanem inkább: 1. a petefészek működésének és reakciókészségének javítása, 2. az agyalapi mirigy hormontermelésének szabályozása, ami hozzájárul a beteg reproduktív képességének növeléséhez. A sikeres kezelés számos ponton javulást eredményezhet, beleértve a menstruációt, a tüszők érését, a petesejtek számát és minőségét, az általános jólétet, és az esetek többségében az FSH csökkenését is.

Az emelkedett FSH a következő, a HKO által megállapított típusokba sorolható:

 • Vese Ying hiány
 • Vese Yang hiány
 • Túlzott Nedvesség
 • Vér pangás
 • Vér-Qi hiány
 • Máj Qi pangás
 • Máj Forróság
 • Kombinált állapotok

A kezelések után a beteg gyakran jobban érzi magát az alábbi hatásoknak köszönhetően:

 • A menstruáció szabályosabb lesz, kevesebb vérrög és pirosabb élénk színű vérzés jellemzi. Ritkábban jelentkezik kellemetlen érzés a hasban és a hőhullámok is enyhébbek lesznek.
 • Nyugodtságérzet, ami által kevésbé szorong a beteg, mint korábban.
 • Javul az alvás minősége és az emésztés is.
 • Fokozott energiaérzet és jobb általános közérzet.

KUTATÁSI EREDMÉNYEK

KUTATÁSI EREDMÉNYEK

A Kínai Orvostudományi Akadémia és a Tianjini Egyetemi Kórház Akupunktúrás Intézetézete egy 17 hónapig tartó kutatást végzett, amely során 31, megemelkedett FSH-szinttel rendelkező nő bevonásával végeztek vizsgálatokat. A kutatás bizonyította azt, hogy az akupunktúra pozitív eredményeket képes elérni ezen nők esetében. A kiindulási értékhez képest a betegek FSH és LH szérum szintje csökkent, az ösztrogén (E2) pedig növekedett. Súlyos mellékhatások egyetlen betegnél sem jelentkeztek. Az eredmények azt is kimutatták, hogy az akupunktúra képes enyhíteni a szorongást, csökkenti a mentális stresszt és a menopauza tüneteit is. (1)

Egy másik esettanulmány azt hangsúlyozta, hogy habár a TCM nem képes visszafordítani a „biológiai órát”, de az akupunktúrás kezelések javítják a petefészek működését és az FSH-val szembeni reagáló képességet, és ennek eredményeképpen a beteg termékenységi esélyei is javulhatnak. A kezelés utáni csökkent FSH szint pedig hozzásegítheti a betegeket az asszisztált reproduktív kezeléshez, amelyet korábban nem kaphattak meg.(4)

Dr. Xiao-Ping Zhai, a meddőség kezelés területén elismert TCM-orvos, Angliában hat esettanulmányt készített e témában. Ezekben a munkákban ő is megemlítette, hogy a TCM kezelés, beleértve az akupunktúrát, a petefészek működésének jelentős javulásához vezethet, és elősegítheti a női reproduktív rendszer regenerációját.(2)

ÖSSZEFOGLALÁS

Bár az FSH nem ad teljes képet a női petefészkek állapotáról, tagadhatatlan, hogy a termékenységi kezelés megkezdése előtt elvárt a megfelelő FSH szint. Az akupunktúrás kezelés sok esetben elősegítheti a petefészkek működésének és reagáló képességének javulását, és ennek eredményeként az FSH szint is csökkenhet. Természetesen ez önmagában még nem képes garantálni a sikeres fogamzást, de az akupunktúra mindenféle asszisztált reproduktív kezelés megkezdése előtt ajánlott, annak érdekében, hogy a test optimális egészségi állapotát elérjük. Az akupunktúra és az asszisztált reproduktív kezelés kombinációja potenciálisan jobb eredményeket hozhat a betegek számára.

IDŐPONTFOGLALÁS

Vietkimhong Klinika

Budapest- 1051, Arany János utca 33, 127-es kapucsengő, 1.em.2. Tel: +36 70 9431878. Rendelési idő: Péntek 10:00- 17:00

Hivatkozás

 1. Effects of Acupuncture on Premature ovarian Failure: A pilot study, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2014, ID 718675https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24711856/
 2. Treatment of elevated FSH with Traditional Chinese Medicine, Dr. Xiao-Ping Zhai el al, www.zhaiclinic.com
 3. The American Association for Clinical Chemistry,  Link https://www.ucsfhealth.org/medical-tests/003710 and the University of California, San Francisco https://www.aacc.org/cln/articles/2012/november/fertility-testing
 4. The treatment of Elevated FSH levels with Chinese Medicine, Journal of Chinese Medicine, Number 91, October 2009.
 5. Dr Beke Artúr, Semmelweis Egyetem, Petefészek elégtelenség, https://semmelweis.hu/laboratorium/files/2014/04/09._Petef%C3%A9szekel%C3%A9gtelens%C3%A9g_dr._Beke_Art%C3%BAr.pdf
 6. POF (korai petefészek-kimerülés) vizsgálata, Versysclinic, https://versysclinics.com/a-kor-es-a-meddoseg-kapcsolata/pof-korai-petefeszek-kimerules-vizsgalata
 7. Dr. Deli Tamás, A korai petefészek-kimerülés (POF) I. – diagnózis, etiológia, http://www.drdelitamas.hu/pof.html