Becslések szerint az endometriózis minden tizedik nőt érinti a világon. Az endometriózis oka sajnos manapság még ismeretlen, és jelenleg nem létezik ellene igazán hatásos gyógymód.

Bizonyos ételek azonban növelhetik vagy csökkenthetik az endometriózis kockázatát, és mindez azt jelenti, hogy az étrendünkben történő pozitív változások elősegíthetik a tünetek csökkenését.

Íme néhány tanács, amely hasznos lehet az endometriózis elleni küzdelemben.

1. Fogyasszon több omega-3 zsírsavat!

Az omega-3 zsírsavak olyan egészséges, gyulladáscsökkentő zsírsavak, amelyek főként a halfélékben és egyéb állati és növényi forrásokban találhatóak meg.

Az omega-3 zsírsavak a test gyulladás- és fájdalomcsillapító molekuláinak építőanyagai. Kémcsőben végzett vizsgálatokkal kimutatták, hogy az omega-3 meggátolja az endometrium sejtek túlélését, s ezáltal képes megakadályozni ezeknek a sejteknek rossz helyen történő beágyazódását. Egy tanulmány szerint, azoknál a nőknél, akik nagy mennyiségben fogyasztottak omega-3 zsírsavakat, 22% -kal kisebb lett az endometriózis kialakulásának valószínűsége, szemben azokkal, akik csak kevés omega-3 zsírsavat fogyasztottak.

Elmondható tehát, hogy az omega-3 bevitelének növelése az első lépés az endometriózishoz kapcsolódó fájdalom és gyulladás elleni küzdelemben.

2. Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát!

Kétségtelen, hogy a gyümölcsök, zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák sokféle vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Ezek az ételek különösen fontosak az endometriózisban szenvedők nők számára. Valójában a magas rostbevitel csökkentheti az ösztrogénszintet, ami megakadályozhatja az endometriózis sejtek fejlődését. Sőt, a vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok segítenek a nőknek a fájdalom és az oxidatív stressz elleni küzdelemben is.

3. Kerülje a telítetlen zsírsavakat!

Az elmúlt években világossá vált, hogy a telítetlen zsírsavak (vagy a transzzsírsavak) egészségtelenek szervezetünk számára. Egyes kutatások szerint a telítetlen zsírsavak növelik az LDL-koleszterin szintjét és csökkentik a HDL-koleszterin szintjét, ezáltal növelve a szív- és az érrendszeri betegségek, illetve a stroke kialakulásának kockázatát. A telítetlen zsírsavat azonban széles körben használják sok sült és feldolgozott termék előállításakor, például feldolgozott húsipari termékek, kekszek, chipsek és sütemények készítésekor.

Az endometriózisban szenvedő nőknek ajánlatos kerülni ezeket a termékeket. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik nagy mennyiségű transzzsírsavat fogyasztottak, akár 30-48% -kal is nagyobb volt az endometriózis kockázata, mint azoknál, akik nem.

4. Csökkentse a vörös hús fogyasztást!

A vörös hús, különösen a feldolgozott ipari vörös hús bizonyos betegségek magasabb kockázatát eredményezheti. Valójában a vörös hús fogyasztása növelheti a gyulladás kockázatát, amely gyakran társul az endometriózishoz. Egyes megfigyelések szerint, a vörös hús túlzott fogyasztása összefüggésbe hozható a vér ösztrogénszintjének emelkedésével. Léteznek ugyanakkor más fehérjeforrások, például a fehér hús, a tojás és sokféle bab, amelyek sokkal egészségesebbek, mint a vörös hús, így ezek fogyasztása inkább ajánlott.

5. Csökkentse a koffein és az alkohol fogyasztását!

Bár hivatalosan még nem erősítették meg, de egyre több kutatás kimutatta, hogy a koffein és az alkohol növelheti az endometriózis kialakulásának kockázatát, az ösztrogénszint potenciális növekedése következtében. A túlzott alkoholfogyasztás fokozhatja a gyulladást a szervezetben, ami csak tovább rontja az endometriózis állapotát.

6. Csökkentse a feldolgozott ételeket fogyasztását!

A feldolgozott élelmiszerek bevitelének csökkentése fontos szereppel bír az endometriózis kezelésében. A feldolgozott élelmiszerek gyakran tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, cukrot, tartósítószereket, illetve alacsony bennük a tápanyagok és a rostok mennyisége. Számos alkalommal bizonyították, hogy egyes növényi eredetű olajok, például a pálma-, a kukorica-, a földimogyoró-olaj fokozhatják a fájdalmat, a méh görcsét és a gyulladást. Ezeket gyakran használják az élelmiszerek feldolgozása során. A péksütemények, chipsek, kekszek, cukorkák és sült ételek bevitelének korlátozása enyhítheti az endometriózissal járó fájdalmakat. Az endometriózis kezelésének elősegítése érdekében a feldolgozott ételeket ajánlatos friss élelmiszerekkel helyettesíteni, halakkal és teljes kiőrlésű gabonákkal.

ÖSSZEFOGLALÁSKÉPPEN

Az endometriózisban szenvedők gyakran gondolják azt, hogy kizárólag a gyógyászatban alkalmazott kezelések, illetve a sebészeti beavatkozások nyújthatnak hathatós segítséget számukra. Az étrend megváltoztatása azonban olyan kiegészítő kezelés, amely hatékonyan képes csökkenteni a tüneteket. Ne feledje azonban, hogy a pozitív változásokhoz időre és türelemre van szükség! Próbálja ki ezeket a tippeket és találja meg az Ön számára leginkább megfelelő segítséget!

Forrás:

Link https://www.healthline.com/nutrition/endometriosis-diet-tips#TOC_TITLE_HDR_10