A statisztikák szerint a meddőség 40%-a a férfi oldaláról származik, vagyis olyan reprodukciós problémák állnak a háttérben, amelyeket a férfiak termékenysége befolyásol. Egyes kutatások kimutatták, hogy a férfiak spermiummennyisége 30 és 50 éves kor között kb. 20% -kal csökken. A spermiumok mozgékonysága (azaz „úszóképessége”) 3,1% -kal csökken, míg a jól mozgó spermiumok száma minden egyes évben újabb 5% -kal csökken. Általában elmondható, hogy minél idősebb a férfi, annál több időre van szükség a sikeres fogamzáshoz, és párjának – az ő életkorától függetlenül – egyre nagyobb esélye van a vetélésre.

Az IVF beavatkozáskor az alacsony spermiumszám nem minősül problémának, ugyanakkor a spermiumok minőségének javítására törekedni kell. A jobb minőségű sperma ugyanis növeli annak valószínűségét, hogy jó minőségű spermium találkozzék a petesejttel és egészséges embrió jöjjön létre.

A férfi meddőség elsődleges okai többek között a következők lehetnek:

 • genetikai tényezők
 • hormonzavarok
 • urogenitális fertőzések (húgyivari szervek betegségei), here visszértágulat
 • életmódbeli problémák (például dohányzás, alkohol, kábítószer-fogyasztás),
 • spermaproblémák (elégtelen spermiumszám, koncentráció, mozgékonyság, vitalitás, morfológia, antitest megjelenés és DNS-fragmentációs rendellenességek).

Ezen okok közül a férfimeddőség legfőbb tényezőjének a rossz spermiumminőség számít. Kimutatták, hogy a spermiumok minősége jelentősen romlik az életkor előrehaladtával, okai lehetnek az egészségtelen életmód, a stressz, a vegyi és sugárterhelés, a környezetszennyezés, valamint bizonyos gyógyszerek hatása. E problémáknak köszönhetően egyre nagyobb az igény olyan természetes gyógymódokra, amelyek hatékonyan képesek javítani a sperma minőségét. A statisztikák szerint a spermiumproblémákkal küzdő férfiaknak hozzávetőlegesen 30-40%-a keres valamilyen alternatív terápiát, beleértve az akupunktúrás kezelést, annak érdekében, hogy javuljon a sperma minősége.

A Hagyományos Kínai Orvoslásban a férfi meddőségi kezeléseket Khao Yuan-fang, Zhu Bing Yuan Hou Lun című könyve dokumentálta először, időszámításunk előtt 610-ben. E munka szerint a férfi meddőség okai szorosan összefüggnek a vese, a máj és a lép funkcionális zavaraival:

 • Vese Hiány: A Vese Qi, Vese Yang és Vese Yin funkciója szorosan kapcsolódik a szexuális képességhez, a libidóhoz és a sperma termeléséhez, érleléséhez.
 • A Máj Qi stagnálás: a máj szabályozza a Qi áramlását, tárolja és elosztja a vért a test különböző szerveibe, beleértve a Vesét is, és ezáltal segíti a spermium termelését. A máj Qi funkcióját gyakran károsíthatja a túlzott alkoholfogyasztás, a túlzott düh és stressz, a túl zsíros étrend és a mozgásszegény életmód stb.
 • Lép Yang hiány: A lép felelős az étel megemésztéséért és vérré való átalakításáért, ezáltal táplálja a testet, beleértve a reproduktív szervet is. Ha a lép nem képes normális funkciókat ellátni, akkor okozhat gyengeségét, emésztési zavarokat, hideg végtagokat és gyenge spermiumtermelést is.

Akupunktúra a spermium javítása érdekében – Kutatási bizonyítékok

Egyes kutatások szerint a hetente egy-két alkalommal végzett, legalább 10 héten keresztül folyó akupunktúrás kezelések jelentősen fokozzák a spermiumok számát, javítják morfológiáját és mozgékonyságát.

Egyes klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy az akupunktúra javítja a spermiumok mozgékonyságát (Dieterle 2009), növeli a spermiumok számát (Siterman 2009, Siterman 2001), javítja a sperma minőségét (Pei 2005; Gurfinkel 2003), és jótékony hatással van a pszichogén merevedési zavarokra (Engelhardt 2003).

Az akupunktúra segíthet a férfimeddőség kezelésében (Stener-Victorin 2010):

 • a perifériás és herezacskó helyi véráramlási sebességének fokozásával (Komori 2009);
 • gyulladáscsökkentő hatásával (Zijlstra 2003)
 • a spermiumok érésének javításával, a tesztoszteronszint növelésével és a spermium folyékony peroxidációjának csökkentésével (Crimmel 2001)
 • a herezacskó hőmérsékletének csökkentésével (Siterman 2009); (4)

1997-ben egy 5 hónapig tartó prospektív kontrollált kutatás során 16 spermaproblémákkal küzdő férfi bevonásával végeztek vizsgálatokat. Ezek a férfiak hetente két alkalommal kaptak akupunktúrás kezelést. E csoport eredményeit összehasonlították egy kontrollcsoporttal, akik nem részesültek akupunktúrás kezelésben. A kutatás bebizonyította azt, hogy a kezelt csoportnak a termékenységi indexe szignifikánsan emelkedett (P <vagy =, 05), javult a teljes funkcionális spermiumfrakció, az életképesség százaléka, illetve a teljes mozgékony spermiumok száma is növekedését mutatott a kontrolcsoporthoz képes. Tehát a csökkent spermiumaktivitás miatt alacsony termékenységi potenciállal rendelkező betegek számára eredményes volt az akupunktúrás kezelés. (3)

2014-ben egy szisztematikus áttekintés összesen négy RCT-t tartalmazott, amelyek az akupunktúrát vetették egybe a placebo kezeléssel, az álakupunktúrás kezeléssel, a kezelés nélküli kezeléssel vagy a gyógynövényes kezeléssel. Az eredmények azt kimutatták, hogy az akupunktúra javítja a spermiumok mozgékonyságát és a spermiumok koncentrációját, ráadásul a vizsgálatok során nem jelentkeztek súlyos mellékhatások sem. Az akupunktúra növelte a gyors progressziójú spermiumok százalékos arányát (átlagos különbség – 6,35, 95% konfidenciaintervallum (CI): 4,38–8,32, P <0,00001) és a spermiumkoncentrációt (átlagos különbség – 6,42, 95% CI: 4,91–7,92, P < 0,00001). Bár ezek az eredmények meglehetősen heterogének voltak, mégis potenciális hasznot és irányokat mutattak a férfiak meddőségének akupunktúrás kezelésével kapcsolatos jövőbeni kutatásokhoz. (5)

IDŐPONTFOGLALÁS:

Budapest- Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es vagy 125-ös kapusengő. Rendelési idő: Hétfő, Péntek, 10:00- 17:00, Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com

Hivatkozás

 1. https://acupuncturistbrisbane.com.au/acupuncture-treatment-for-male-infertility/
 2. https://www.fertileground.com.au/journal/acupuncture-improving-sperm-quality/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9272232/
 4. https://www.acupuncture.org.uk/a-to-z-of-conditions/a-to-z-of-conditions/1136-male-infertility.html
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4236334/