6 hónapos tanulmány, melyet Iránban, 261 ülő életmódú férfi körében végeztek kimutatta, hogy azoknál, akik sportolni kezdtek javult a spermium mennyisége és minősége is. A kutatás vezetője, Behzad Hajizadeh Maleki, szerint a testmozgás egyszerű, olcsó és hatékony módszer a mozgásszegény férfiak spermakapacitásának jelentős javítására.

A legjobb eredményt azok a férfiak érték el, akik mérsékelt testmozgást végeztek (pl. mérsékelt sebességgel futnak 30–45 percig, heti 5-6-szor). Kiderült, hogy a spermamennyiségük több mint 8%-kal nőtt. A spermiumok mozgékonysága 12%-kal volt jobb, alakjuk és méretük szintén 17%-kal javult, és 22% -kal több spermasejt volt a kontroll csoporthoz képest, akik egyáltalán nem végeztek testmozgást.

Sajnos, amikor egy hétre abbahagyták a testmozgást, a spermiumok száma, alakja és koncentrációja visszaesett a korábbi szintre. A spermiumok mozgékonysága 1 hónap után visszatér a korábbi állapothoz. (2).

Nyilvánvalóan léteznek orvosi módszerek a férfiak spermiumának kezelésére. Ezek azonban drágák és kényelmetlenek szoktak lenni. Ahhoz képes a testmozgás sokkal egyszerűbb, olcsóbb és  hatékony módszer. Ezért a testmozgás az első lépés kell legyen férfiak számára a spermiumok minőségének javítása érdekében – mondja Dr. Jesse Mills, a Férfiak Klinikájának igazgatója, Kaliforniai Egyetem, Los Angeles (1). Azt is hangsúlyozta, hogy a férfiaknak:

• Távol kell tartani a laptopot és egyéb elektronikus eszközöket az ágyékától.

• Kerüljék a forró szaunákat, forró pezsgőfürdőket a herék védelme érdekében.

• Fogyasszanak több zöldséget és gyümölcsöt.

• Érdekes, hogy egy csésze kávé naponta szintén javíthatja a spermiumok mozgékonyságát.

Természetesen a férfiak meddőségi problémái mögött állhatnak más tényezők is, amelyek nem feltétlenül oldódnak meg testmozgással. Azoknak a 35 évesnél fiatalabb pároknak, akiknek egy év próbálkozás után sem sikerül a megtermékenyítés, orvosi ellátást kell keresniük, míg az idősebb pároknak alig fél év után. Érdemes azonban rendszeresen tornázni, mert a testmozgás olyan pozitív változásokat hoz, amelyek nem helyettesíthetők semmilyen gyógyszerrel.

A mérsékelt testmozgásról itt olvashat bővebben.

Hivatkozás

  1. Link https://www.huffpost.com/entry/exercise-improve-sperm-quality

2.Link https://rep.bioscientifica.com/view/journals/rep/153/2/157.xmlFacebookMegosztás