Az akupunktúra csökkenti a szorongást, a stresszt, fokozza a reproduktív szervek véráramlását és az endokrin rendszer harmonizálásán keresztül hatékony a ciklusszabályozásban.

Az akupunktúra csökkenti a szorongást

Az akupunktúrás meddőségi kezelés egyik módszere a stressz oldása, ami gyakran a sikeres várandósság kulcsa. Stresszhelyzetben a kortizol és a prolaktin nevű stresszhormonok szabadulnak fel, mely a neuroendokrin szabályozáson keresztül hatással van többek között a menstruációs ciklusra is. Krónikus stresszhelyzetben a hormonális egyensúly felborul, a menzesz rendszertelenné válik, így a teherbe esés esélye is csökken.

Klinikai tanulmányok bizonyítják, hogy az akupunktúra hatékonyan oldja a szorongást és a stresszt, így közvetett módon nő a várandósság esélye.

Az akupunktúra támogatja a lombikbébi programot

Ha a lombikkezelést akupunktúrás kezeléssel egészítjük ki, a várandósság esélye nő. A Qingdao Egyetem kutatói által végzett klinikai vizsgálat során az látták,  hogy az akupunktúra növeli  a jó minőségű embriók számát, javítja a méhnyálkahártya receptivitását, azaz a befogadóképességét, javítja a hormonszinteket, és csökkenti a korai vetéléseket. Fontos szerepet játszik az embrió beültetésének a  napján, ugyanis fokozza a méh vérellátását, és segít  relaxálni.

Érdemes azonban nemcsak az embrió beültetésének a  napján, hanem már előtte is, előkészítő, illetve a lombikkezelésre felkészítő kezelést alkalmazni.  A legideálisabb az lenne, ha legalább három-négy hónappal a beültetés előtt már megkezdődne az akupunktúrás előkészítés.  A várandósság első 3 hónapja kockázatos időszak a korai vetélések tekintetében, így a várandósság alatt is ajánlott az akupunktúrás kezelés folytatása.

A lombikkezelés hatékonyságát növeli, de sajnos nem garantálja a sikeres várandósságot. Lehet alkalmazni már az első lombik ciklus előtt is, de akkor is, ha már a páciens több, sikertelen lombikkezelésen van túl.

Az akupunktúrás kezelést a nyugati orvostudomány egyre szélesebb körben alkalmazza. Franciaországban például a biztosító alternatív, kiegészítő terápiaként fedezi a kezelés költségeit.

Milyen kockázatokkal jár a meddőség akupunktúrával történő kezelése?

Az akupunktúrás kezelés általában biztonságos, függetlenül attól, hogy mi szerepel a beteg anamnézisében. A vetélés minimális kockázata akkor áll fenn, ha várandósság esetén  helytelen akupunktúrás pontokat alkalmazunk. Ezért fontos képzett orvoshoz fordulni a kockázatok elkerülése érdekében.

MI TÖRTÉNIK EGY AKUPUNKTÚRÁS KEZELÉSEN?

A hagyományos kínai orvoslás az egyén egészét kezeli, beleértve a test fizikai és érzelmi aspektusait is, ezért időbe telik, míg a testünk reagál a kezelésre.

Hogyan készülj egy kezelésre?                    

  • Az első találkozásunk alkalmával felmérjük az egészségi állapotot, nyelv és pulzus diagnosztikát végzünk, majd az orvosi anamnézis felvétele és a vizsgálat alapján felállítjuk a diagnózist, és megbeszéljük a személyre szabott terápiás tervet.
  • Hogy biztosak legyünk a sikerben, hetente 2 alkalommal érdemes akupunktúrát végezni. Amennyiben fonálbeültetést végzünk, elég, ha havonta 2 alkalommal találkozunk.
  • Minden kezelés előtt felmérem az egészségi állapotot, nyelvdiagnosztikát és pulzusdiagnosztikát végzünk, csak úgy állunk a kezelésnek.

Milyen típusú akupunktúrás kezelések lehetnek?

Klasszikus akupunktúra

során egyszer-használatos, steril tűkkel meghatározott számú és kombinációjú akupunktúrás pontokat ingerlünk. (20-30 pont). Kb. 30 perc elteltével az összes tűt eltávolítjuk.

Fonálbeültetés

során az akupunktúrás pontokba egy felszívódó, steril sebészi fonalat helyezünk. A fonál (implantátum) folyamatosan stimulálja a pontokat, amíg az fel nem szívódik, ezért ez a módszer a tartós akupunktúrás kezelés modern változata. A fonál láthatatlan marad a bőr alatt. Miután 2-3 hét múlva felszívódik, egy újabb fonalat ültetünk be. A pontválasztási stratégiát a tünetek alapján módosíthatjuk.

Az kezelés időtartama meddőség esetén

A meddőségi kezelés előtt – legyen az lombikbébi program vagy inszemináció ajánlott az akupunktúrás kezelést legalább 3 hónappal elkezdeni, és folytatni kell egészen az embrió beültetéséig, vagy az inszemináció napjáig. A hatásos kezelés időtartama azonban egyénenként eltérő lehet. Függ az életkortól, a meddőség okától, illetve attól, milyen kezelést kap a páciens.

LEGGYAKRABBAN FELTETT KÉRDÉSEK

1. Fájdalmas-e a kezelés?

Nagyon vékony akupunktúrás tűket használom, így csak egy enyhe fájdalmat észlel a kezelési pontokon, és percek múlva elmúlik. Az orvos mindig arra kéri, hogy a kezelés alatt nyugodjon meg, amennyire csak lehet, mert ez segít csökkenteni a kellemetlen érzést a pontokon. Lélegezzen mély lélegzetet, működjön együtt az orvossal, és a legtöbb pontban nem is érzi a fájdalmat.

2. Indíthatom-e az akupunktúrát még három hónappal az IVF előtt?

Minél hamarabb elkezdi, annál nagyobb a lehetősége, ha testét felkészíti a további IVF kezelésre.

3. A kezelés után visszatérhetek napi életembe?

A kezelés nem befolyásolja a szokásos napi tevékenységeket, tehát erre nincs korlátozás. Csak azt javasoljuk, hogy a kezelés után 3 napon belül kerülje el a nehéz tevékenységeket, a sportot, az alkoholfogyasztást és a dohányzást.

4. Melyik kezelés hatékonyabb, klasszikus akupunktúra vagy fonalbeültetés?

Az orvosi konzultáció során személyre szabottan, az állapotodhoz és az életmódodhoz legmegfelelőbb kezelési módot közösen választjuk ki.

5. Rendben van-e, ha a társam nem akar kezelést?

Javasoljuk, hogy maguk egyidejűleg vegyenek részt a kezelésben a legjobb eredmény elérése érdekében. Ha a kettejük közül az egyik nem akarja a kezelést, a másik akkor is gond nélkül kezelhető.

6. Lehet-e zuhanyozni vagy kádban fürdeni a kezelés után?

Gyors zuhanyozás ajánlott, nem fürdés. A zuhanyozás után fontos, hogy tartsa melegen a testét.

7. A akupunktura kezelés káros-e a jelenlegi státuszom?

Az akupunktúra segít kiegyensúlyozni a yin-yang állapotot, és növeli az energiaszintet. Nem árt az egészségi állapotnak. A kezelés során enyhe fájdalmat tapasztalhat, ám a végén az akupunktúra a testére csak jótékony hatással van.

8. Mikor kell elkezdenem az akupunktúrát, és ha az IVF sikeres, akkor kell-e folytatni az akupunktúrá kezelést?

Javasoljuk, hogy fontolja meg az akupunktúrás kezelések alkalmazását nem csak az embrióátadás napján, hanem előtte és utána is. Az előkészítési időszakot legalább három hónappal az embriótranszfer előtt kell megkezdeni. A terhesség első 3 hónapja szintén kockázatos időszak, ezért a terhes nőknek ajánljuk az akupunktúra kezelést is, hogy minimalizálják a vetélés esélyét.

IDŐPONTFOGLALÁS:

Budapest- Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es vagy 125-ös kapucsengő. Rendelési idő: Hétfő, Péntek, 10:00- 17:00, Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com