A fülakupunktúra (aurikuláris akupunktúra) egy speciális módszeres akupunktúra, amelynek során apró tűket helyeznek a fül bizonyos pontjaiba. A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a fül nemcsak hallásra szolgál, hanem szorosan kapcsolódik az emberi testnek különböző szervrendszereihez. azt lehet mondani, hogy a fül a test mikro rendszere, amely rajta tükrözi a szerveket és azok működését. Ezért a fülakupunktúra célja a test működésének szabályozása a fül megfelelő pontjainak stimulálásával.

1990-ben az Egészségügyi Világszervezet 10 „mesterpontot” ismert el a fülen, amelyeket a leghasznosabbnak tartanak.

Mester pontokHatásai
Pont zero szabályozza a test homeosztázis 
Shen menelősegíti a nyugtatást
SympatheticTartja az egyensúlyt a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer között
Stressz kontrolCsökkenti a stresszel járó fájdalmat és gyulladást
Thalamus pontBefolyásolja a talamusz, az agykéreg és a hypotalamusz hormonműködés
Tranquilizer pontElősegíti a nyugtatást
Endocrine pontElősegíti a hormonszabályozást
Mester oscillation pontKiegyensúlyozza az agyféltekéket
Mester sensorial pontIrányítja az agy szenzoros területeit
Mester cerebral pontAz agy prefrontális lebenyével társul

Mit segítheti a fül akupunktúra?

Számos tanulmány kimutatta, hogy a fülakupunktúra sok egészségügyi probléma kezelésére hasznos, ideértve a stressz kezelés, az alvási zavar kezelés, a meddőségi kezelés, a dohányzásról való leszokást, a fájdalomcsillapítást, a szerekkel való visszaélést, a fogyást stb.

Támogat a meddőségi kezelést

A fülakupunktúrát az IVF során használják a stressz szabályozására, a szorongás csökkentésére, a méh és az ovárium véráramlásának fokozására, ezáltal jelentős szerepet játszik a petefészek működésének, az ovuláció és az endometrium fejlődésének szabályozásában. (2)

Tanulmányok azt kimutatták, hogy olyan csoport, akik kaptak fülakupunktúrás kezelést, azoknak a terhességi aránya, és az élő születési aránya jelentősen magasabb volt, mint azok, akik nem kaptak.

Egy másik kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az idegrendszer különféle rendellenességei normalizálódtak az akupunktúrának köszönhető. Adataik alapján a fül akupunktúra értékes alternatív terápiát kínáltak a hormonzavarok okozta meddőség számukra. (3)

Migrénes fejfájás

A fülakupunktúra a migrén kezelésében is hasznos az vér erek görcsének csökkentése és a vérkeringés stimulálása révén. Az Acupuncture és Electro-Therapeutics Research Szeptember 2012ben tanulmánya szerint a heti fül-akupunktúrás kezelés két hónapig jelentős javulást eredményezett a migrénes betegek számára.

Fogyás

A fülakupunktúra is hatékonyan segít a fogyásban. 2017 ben egy 13 randomizált, kontrollált vizsgálat meta-analízis azt mutatta, hogy a fülakupunktúra javította a testtömeg-indexet (BMI), csökkentette az elhízott felnőttek alhasi méretét. Egy másik kutatás során kiderült, hogy a fülakupunktúra segít csökkenteni az étvágyat azáltal, hogy gátolja a ghrelin hormontermelést – a hormon serkenti az ételbevitelt. Ezenkívül azt mutatta, hogy jelentős különbség volt a testtömeg változásában az fülakupunktúrás csoport és a kontrollcsoport között (4). 2020-ban egy a kutatás azt kimutatta, hogy a fülakupunktúra fokozza a lipid profil, a BMI, az immun képesség és a vérnyomás javulását. (5)

Kábítószerrel elhagyása

Az 1970-es években az Egyesült Államok Nemzeti Akupunktúrás Méregtelenítő Szövetsége (NADA) szabványosított fül-akupunktúrás protokollt dolgozott ki a New York-i Lincoln Kórházban a kábítószer-visszaélések kezelésére. A fülakupunktúra támogat a drog- és alkoholkezelést azon keresztül, hogy az elvonási tünetek enyhítésével és a nyugalom elősegítésével. Azóta a fülakupunktúrát széles körben használják a szerekkel való visszaélés és a viselkedésterápiás programok során.

Dohányzásról való leszokás

A fül akupunktúra hatékonyan segít a dohányzás leszokásra azon keresztül, hogy befolyásolja a központi idegrendszert, csökkenti a stresszt, a szorongást és ezáltal segít csökkenteni a cigaretta utáni vágyat.

Akut vagy műtét utáni fájdalomkezelésben

Az akupunktúrát már régóta használják a fájdalom kezelésére. A Journal of Alternative and Complementary Medicine 2010-ben 17 tanulmányt áttekintek, amelyek a fülakupunktúra hatékonyságát vizsgálták a fájdalom kezelésében. Arra a következtetésre jutottak, hogy a fülakupunktúra hatékonyan enyhíti a fájdalmat, különösen az akut és a poszt operatív fájdalmat.

Alvás zavar

Székrekedés

Mellékhatások és kockázatok

A fülakupunktúrának szinte nincs mellékhatása, és nagyon alacsony kockázatú kezelés. A több mint 40 publikált kutatásban nemkívánatos események szisztematikus áttekintése nem talált komoly mellékhatást. A leggyakoribb nemkívánatos hatás lehet a szédülés, fájdalom, bőrirritáció és kisebb vérzés volt. (2)

A fülakupunktúra ellenjavallatai közé tartozik az epilepszia, a kimerültség, a vérzékenység és a fémre allergia.

Hogyan néz ki a fülakupunktúrás kezelés?

A Vietkimhong Klinikán azt javasoljuk a fülakupunktúrát, mint egy kiegészítő módszer együttműködik a test akupunktúrával, illetve a fonalbeültetéssel. A kezelés előtt semmit nem kell előkészítenie. Dr. Hong először megvizsgálja az orvosi leleteit, majd a pulzusát, a nyelvét és a fülét. A kezelési terv szerint 2–4 steril, egyszer használatos, szuper vékony tűt helyez el a fülének bizonyos pontjain. A tűk egy hétig ott maradnak. A teljes eljárás 2-3 perc, és szinte fájdalommentes. Ez alatt egy hét alatt megmoshatja az arcát, a haját, és a mosás után alaposan meg kell szárítani a fülét.

Hány kezelésre van szükség a kezelési cél eléréséhez?

A kezelés száma függ az Ön életkorától, problémáitól és azoknak a súlyosságától, valamint attól, hogy a test mennyire reagál az akupunktúrára. Általában javasoljuk, hogy hetente egyszer, 8-10 hétig kezelésre van szükség a problémája javuláshoz.

IDŐPONTFOGLALÁS

Szeretettel várjuk Önöket a magánrendelőnkben!

Vietkimhong Klinika,

Budapest- 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es kapucsengő. Rendelési idő: Hétfő, Péntek, 9:00- 18:00. Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com

Győr-  9026 Győr, Körtöltés út 5, MediGála Orvosi rendelő. Rendelési idő: Szerda 10:00- 17:00. Időpontfoglalás: +36 30 457 6766, info@medigala.hu

Hivatkozás