A luteális fázis a menstruációs ciklus második fele, amely az ovuláció utáni és a következő menstruáció kezdete közötti időszakot jelenti. Ebben a fázisban jellemző a progeszteron (a petefészkek által kiválasztott hormon, sárgatesthormon) hormonszintjének a megemelkedése. Mindez kiváltja a méhnyálkahártya szekrécióját, és ezáltal biztosítja a megfelelő körülményeket az embrió megtapadásához. E fázis normál hossza ideális esetben 12-14 napig tart. A luteális fázis elégtelenség (LFD) olyan hormonális egyensúlyzavar, amely befolyásolja a méh nyálkahártyájának fejlődését és szekrécióját. Ezt akkor diagnosztizálják, amikor a luteális fázis ideje rövidebb mint 10 nap, a progeszteron szint alacsonyabb a normál értéknél, a méhnyálkahártya pedig nem megfelelő és /vagy vastag az embrió táplálásához.

A legtöbb ilyen esetben a probléma a nő Hypothalamus-hipofízis-petefészek tengelyében keresendő, ami a hormontermelés egyensúlyzavarait okozhatja. A méhnyálkahártya nem megfelelő fejlődésének okai a következők lehetnek:

 • Idő előtti sárgatestfejlődés (premature of the corpus luteum): ennek oka lehet az alacsony FSH szint, illetve eredményezheti a petefészek FSH-ra adott rossz válasza is. A nem megfelelő tüszőérés gyenge sárgatest fejlődéshez is vezethet. E miatt a progeszteron termelődése nem lesz megfelelő, és a méhnyálkahártya nem lesz elég vastag ahhoz, hogy biztosíthassa a megfelelő körülményeket az embrió beültetéséhez. Ennek következménye pedig a sikertelen terhesség.
 • A méhnyálkahártya nem képes megfelelően reagálni a normál progeszteron szint stimulálására, így nem tudja elérni a megfelelő vastagságot és a tápanyag-felhalmozása sem lesz megfelelő az embrió beültetésének támogatásához

A luteális fázis elégtelenségének leggyakoribb tünetei a következők lehetnek:

 • Rövid menstruációs ciklusok
 • Alacsony test hőmérséklet
 • Mellek érzékenysége, felszülése
 • Vérzés két menstruáció között.
 • Ismételt vetélés
 • Túlzott belső hőérzés. Szem szárazság. Székrekedés. Fáradtság. Derékfájás
 • Meddőség

A luteális fázis elégtelenség bizonyos egészségügyi problémához is kapcsolódhat. Ezek többek között lehetnek:

 • Endometriózis.
 • Policisztás petefészek szindróma (PCOS)
 • Extrém mennyiségű testmozgás
 • Hyperprolactinemia
 • Étvágytalanság (Anorexia)
 • Elhízottság
 • Pajzsmirigy problémák (2)

HOGYAN KEZELI A HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS A LUTEÁLIS FÁZIS ELÉGTELENSÉGET?

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint a luteális fázis a menstruációs ciklusnak a Yang fázisa. Eszerint a Vese Yang felelős a bemelegítésért és az ápolásért. A luteális fázis elégtelenséget „hideg méhnek” nevezik, amelyben a méh nem elég „meleg” és tápláló ahhoz, hogy befogadja és támogassa az embrió fejlődését. A HKO kezelés célja ezért a vese Yang tonizálása a „meleg” méh biztosítása érdekében, amely ezáltal képessé válik táplálni az embriót. A nyugati orvostudomány nyelvében a kezelés célja a méhnyálkahártya hormonfunkciójának és szekréciós tápanyagainak támogatása, ami biztosíthatja az embrió beültetését és túlélését. Éppen ezért korábban előfordultak olyan esetek, hogy azoknak a nőknek, akiknél a vese Yang nem volt megfelelő, azt mondták, hogy túl öregek és a luteális fázis elégtelensége miatt rosszul reagálnak az IVF / IUI kezelésekre. Ennek ellenére közülük többen is képesek voltak teherbe esni, amint a reproduktív egészségük helyreállt.

Akupunktúra a luteális fázis elégtelenség kezelésre

Az akupunktúra elősegíti a petefészkek véráramlását, ami táplálja a fejlődő tüszőket, annak érdekében, hogy jó minőségű és tartós sárgatesteket hozhasson létre. Ezen kívül segít normalizálni a hipotalamusz-hipofízis-petefészek-tengely működését a szervezet természetes hormontermelésének szabályozása és javítása érdekében, ami javítja a petefészkek működését, a sárgatesteket és a petesejtek minőségét. Fontos, hogy a sárgatest minőségének javulásával a progeszteronszint elérheti az optimális szintet, és így a méhnyálkahártya megfelelő állapotú lehet az embrió beültetéséhez.

Az akupunktúra a test ellazulásában és a stressz csökkentésében is segít, így megakadályozza, hogy negatív hatások befolyásolják a hormontermelést és a hormonműködést.

Kutatás eredmények

Egy 2012. áprilisában végzett tanulmány bebizonyította, hogy az akupunktúra jelentősen javíthatja a sárgatesthormon működést, ezáltal segítséget nyújthat a meddőség kezelésében. A Clomiphene kezeléshez képest az akupunktúrás kezelés jobb hatással volt az endometrium javítására, és alacsonyabb volt a nők vetélési aránya is. Ötven pácienst véletlenszerűen osztották be az akupunktúrás, illetve a Clomiphene csoportba. A kezelések előtti és utáni luteális funkciót az esztrogén (E2), a progeszteron (P), a tüszők és az endometrium változásainak megfigyelése alapján értékelték. A kísérlet során a következő eredmény született: az akupunktúrás csoportban a kezelés hatékonyságának aránya 93,4% volt, ami jelentősen magasabb volt, mint a másik csoportban elért eredmény, amelyben a nők Clomiphene-t kaptak a kísérlet ideje alatt. (P <0,05). (3)

Egy másik tanulmány szintén vizsgálta a Hagyományos Kínai Orvoslás kezeléseinek hatását a luteális fázis elégtelenséggel küzdő betegeknél. Ezeket a betegeket TCM gyógynövényekkel kezeltek a vese tonizálására és a menstruációs ciklus szabályozására. A kezelés után az alap testhőmérséklet pontszáma (BBT) figyelemre méltóan megemelkedett (P <0,05), az ovuláció után 7-8 nappal pedig a hipertermikus fázis javult (P <0,001), a terhességi aránya 32 beteg esetében 56%-os volt. A kezelés célja a Yin és a Yang egyensúly helyreállítása, a Qi és a vér fokozása és szabályozása volt. (4) Klinikámon a luteális fázis elégtelenség ellen akupunktúrát és táplálkozási irányelveket alkalmazok. E két módszer célja a reproduktív egészség helyreállítására, ami növeli a sikeres fogamzás esélyét mind természetes úton, mind pedig az asszisztált reproduktív kezelések (inszemináció, IUI, IVF) esetében.

IDŐPONTFOGLALÁS: Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com

Budapest- Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es kapucsengő. Rendelési idő: Hétfő, Péntek, 10:00- 17:00

Hivatkozás

(1) https://nurtureacupuncture.com/fertility-womens-health/luteal-phase-defect-lpd/

 (2) https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/luteal-phase-defect

(3) https://link.springer.com/article/10.1007/s11726-012-0577-x

(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1861518/