Nagyon sok bonyolult érzelem kapcsolódik a meddőség diagnózisához. Elsőként általában a szomorúság és a stressz, majd a csalódottság, aztán jön a kudarcérzet és a tehetetlenség érzése. De az egyik legritkábban tárgyalt érzés: a magány. Annak ellenére, hogy minden nyolcadik párnak problémái vannak a természetes fogantatással, ez a nagyon személyes „meddőségi” téma továbbra is tabunak számít az emberek körében. Az esetek többségében a meddő párok zavartságot éreznek a problémájuk miatt és gyakran hallgatnak róla. Sokszor attól félnek, hogy mások megítélik és elítélik őket. Még azok a párok is magányosságról számolnak be, akik egyébként nyíltan tudnak beszélni arról, ami velük történik. Ebben a blogban épp ezért érdemes arról beszélni, hogy mik lehetnek az okai annak, ha egy pár nem beszél a meddőségről, illetve mi késztet másokat arra, hogy elmeséljék saját tapasztalataikat. Továbbá arról is szót ejtünk, mit tehetnek a párok önmagukért, miközben épp a meddőség ellen küzdenek.

Hallgatni, titkolni, magunkba folytani

Annak ellenére, hogy a meddőség sokkal nagyobb problémát jelent manapság, mint valaha, a termékenység és a vetélés még mindig tabutémának számít sok ember számára. Vajon miért döntenek a meddőségben szenvedők úgy, hogy eltitkolják problémájukat a világ elől?

Miért én?

Amikor egy férfinál vagy egy nőnél felfedezik, hogy termékenységi problémái vannak, első reakcióként gyakran meglepettséget, szégyent, zavartságot érez, stresszes lesz és negatív gondolatok gyötrik. „Mindenkinek olyan könnyen megy a gyermekvállalás. Miért épp nekem vannak ezzel problémáim?” Az ilyen érzések arra késztethetik az embert, hogy titokban tartsa ezt a hírt. Ráadásul sokan attól is félnek, hogy mások megbélyegzik őket és ítélkeznek fölöttük, annak ellenére, hogy ehhez egyáltalán nincs joguk.

Kerülje a kényelmetlen beszélgetést és a helyzeteket!

A meddőségről való beszélgetés azt jelenti, hogy nagyon mélyen személyes problémákról beszélünk, beleértve a házasságunkat, a szexuális életünket, a nemzőszerveinket, a szexuális képességeinket és azt, hogy mi a baj mindezzel. Érthető, hogy ez egy igazán érzékeny és kényes téma, amelyről általában csak a hozzánk nagyon közel álló emberekkel (élettárs, anya, nővér, nagyon közeli barát) tudunk nyíltan beszélni. Sok esetben mások sem tudják igazán, mit is kellene mondaniuk vagy tanácsolniuk. Gyakran döntenek úgy, hogy elkerülik a témát, de az is előfordulhat, hogy esetleg olyan negatív véleményt mondanak, amivel csak még többet árthatnak a meddőségi problémában szenvedőknek.

Nyitottság, felvállalás

Ha úgy dönt, hogy nyíltan beszél a meddőségi problémáiról, valószínűleg kevésbé fogja egyedül érezni magát, hiszen azt tapasztalja majd, hogy nem csak Ön küzd mindezzel. A nyitottság és a beszélgetés a családdal és a barátokkal nagyszerű mód lehet a negatív érzések enyhítésére. E beszélgetések segíthetnek abban, hogy találkozzék olyan emberekkel, akik hasonlót éltek vagy éppen élnek át, és tőlük is kaphat bátorítást, biztatást, illetve segítő tanácsokat. Másrészt azonban ez a fajta nyíltság kényelmetlen helyzeteket is eredményezhet.

Kéretlen tanácsok

Általában a legtipikusabb kérdések és tanácsok a következők: „Mit, miért, hogyan csinálsz?”, „Túl sokat stresszelsz, próbálj meg lazítani!” – „Gondoltál már az örökbefogadásra? – „A barátnőmmel is ez történt, de ő elsőre teherbe esett.” – „Próbáltad már ezt, vagy azt?” stb. Mindez zavaró és valóban kényelmetlen lehet. Abban az esetben, ha nem szeretné megosztani a történetét másokkal, próbáljon meg olyan válaszokat adni, amelyek segítenek elhárítani, vagy figyelmen kívül hagyni a további kellemetlen kérdéseket.

Ilyenek lehetnek például a következők:

  • „Köszönöm a kérdést, megvizsgáljuk az összes rendelkezésünkre álló lehetőséget, és majd el fogom mondani neked a legpraktikusabb megoldást”.
  • „Nagyon köszönjük a tanácsot! Nagyra értékeljük, de a továbbiakban inkább az orvosokra bízzuk a döntést.”

Nem tartozik senkinek helyzetjelentéssel

Vannak olyan emberek, akik folyamatosan arra kíváncsiak, mikorra várható a gyermekáldás, annak ellenére, hogy ez nem tartozik rájuk. Ön dönt arról, hogy megosztja-e velük a saját történetét vagy sem. Ne feledje, egyáltalán nem köteles senkit informálni minderről, ha Ön nem szeretné!

Hogyan kezelheti ezeket a kérdéseket?

  • „Köszönöm, hogy megkérdezte, de még nem vagyunk készek mindent elmondani.”
  • „Majd mesélünk, ha lesz új fejlemény.”
  • „Köszönöm, hogy aggódsz értünk, részletesen megosztom veled a híreket, ha készen állok rá.”

Vigyázzon magára

Soha ne felejtse el, hogy ez az Ön története és ebben a helyzetben Ön a legfontosabb. A meddőségi folyamat során elengedhetetlen a mentális, a fizikai és az érzelmi odafigyelés. Amikor számos diagnózis-vizsgálat, kezelés, orvoslátogatás és terápia vár Önre, íme néhány tipp, amelyek segíthetnek abban, hogy jobban érezze magát.

  • Tartson egy kis szünetet, amikor szüksége van rá! A meddőségi kezelés útja nem lineáris. Ha úgy érzi, hogy egy kis időre van szüksége, beszélje meg a tervét a partnerével és az orvosával.
  • Ha túl stresszes, forduljon egy pszichológushoz/ mentális szakemberhez. A meddőség átélése lelkileg és testileg egyaránt megterhelő, ezért mindkettőre oda kell figyelnie. Gondoskodnia kell önmagáról!
  • Tervezzen olyan tevékenységeket és eseményeket, amelyek egyáltalán nem kapcsolódnak a termékenység témájához! Találjon egy új hobbit, sportoljon, járjon színházba, nyaraljon egyet, ha megteheti! Ne hagyja, hogy túlságosan megszállottja legyen a kezelési ciklusoknak! Vegye észre az élet számos érdekes és fontos eseményét! Ha képes elvonni a figyelmét a kezelésekről és élvezi az életet, akkor sok boldog pillanatot élhet át.
  • Keressen egy támogató csoportot! Sokszor egy hasonló gondolkodású embercsoport megkönnyíti a folyamatot. Mások segíthetnek abban, hogy kevésbé érezze magát egyedül, tanácsokat adhatnak, vagy felhívhatják a figyelmét olyan dolgokra, amelyekről korábban nem volt tudomása.

Hivatkozás https://www.miamiobgyns.com/blog/the-loneliness-of-infertility/