A merevedési zavar (impotencia, angolul Erectile Dysfunction, ED) olyan betegség, amely jelentősen megnehezíti a férfiak számára a szexuális együttlétet. Az elmúlt években az impotencia egyre gyakoribb a férfiak körében és ez negatívan befolyásolja az életminőségüket. A statisztikák szerint világszerte körülbelül 150 millió férfi szenved ebben a betegségben, ami a felnőtt férfiak 20% -át jelenti, és a statisztikai adatok évről évre nőnek. A merevedési zavar egy olyan általános probléma, amely a magyar férfiak 10 százalékának, mintegy négyszázezer embernek okoz komolyabb problémát (1). A betegségnek számos oka lehet, beleértve, de nem kizárólagosan az életkort, a hormonzavarokat, az anyagcserezavarokat, a krónikus betegségeket, a traumát, a műtéti beavatkozásokat, a pszichológiai tényezőket, az alkoholfogyasztást stb. A merevedési zavar nemcsak érzelmi és testi problémát jelent, hiszen gyakran a beteg szexuális és társadalmi kapcsolatai is sérülnek miatta.

Kezelés

Manapság a civilizáció és az orvostudomány gyors fejlődésével a merevedési zavar megelőzése és kezelése egyre nagyobb hangsúlyt kaptak. A betegség kezelésének általában 2 fő iránya van: az invazív és a nonivazív kezelési mód.

1. A noninvazív terápia főként az 5-ös típusú foszfodiészteráz gátló (PDE5-Is) gyógyszereken alapul. E gyógyszerek rövid távon segítséget nyújtanak ugyan, de hosszú távú sajnos nem hatékonyak. A gyógyszerek hatására különböző mellékhatások jelentkezhetnek, mint például a fejfájás, a myalgia (izomfájdalom), egyéb fájdalom. Ráadásul ez a kezelés kockázatos lehet azok számára, akiknek alacsony a vérnyomásuk.

2. Az invazív terápiák főként a vazoaktív alapanyagú gyógyszerek intracavernosalis injekcióit, vákuumszívó eszközöket és a pénisz protézis beültetését jelentik. Bár ezeknek a terápiáknak is bizonyított a hatékonyságuk, de sajnos csak rövid távon működnek, ráadásul a fájdalom gyakori mellékhatása ezeknek a beavatkozásoknak.

Akupunktúra kezelés a merevedési zavarok esetén

A merevedési zavarokat először a Kínai Ling-Shu és Su-Wen könyvekben említették meg, amelyek néhány ezer évvel ezelőtt íródtak. Ezek az írások bizonyítják, hogy a Hagyományos Kínai Orvoslásnak (HKO) nagy tapasztalata van ennek a betegségnek a kezelésében. A HKO szerint, a merevedési zavarok szorosan összefüggnek a vese, a lép és a máj működésével, valamint az energiaáramlás blokkolásával. Az akupunktúra segít a vese, a máj és a lép működésének erősítésében, és ezáltal elősegíti a vérkeringés javulását is. Képes csökkenti a stresszt, javítja a beteg hangulatát és ezáltal válik sikeressé a kezelés. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az akupunktúra képes javítani a férfiak merevedési funkcióit (2). Egy 2003-ban végzett tanulmány kimutatta, hogy az akupunktúra hatékony kezelési mód lehet a pszichogén merevedési zavarban szenvedő betegek több mint kétharmadánál (3).

Hány akupunktúrás kezelésre van szükség ennek az eredménynek eléréséhez?

A kezelés száma attól függ, hogy a beteg milyen egészségügyi állapotban van a kezelés megkezdése előtt és mennyire súlyos a merevedési zavara. A tényleges problémák alapján az orvos egy kezelési tervet készít és tájékoztatja Önt arról, hogy hány kezelésre van szüksége. Általában hetente legalább 2 kezelés szükséges egy 10 hetes kúra során.

Vannak-e mellékhatások?

Az akupunktúrát nagyon biztonságos kezelésnek tekintik, mivel mellékhatások csak elvétve fordulnak elő. Ezek közé tartozik a fájdalom, duzzadás, vérzés, fertőzés. Ha engedéllyel rendelkező orvos kezeli, akkor ezek miatt a mellékhatások miatt nem kell aggódnia.

Vannak más alternatív módszerek a merevedési zavar segítésére?

Természetesen az egészséges életmód sokat segíthet a merevedési zavar kezelésében.

A következőkre érdemes odafigyelni:

  • A normális testsúly elérése
  • Rendszeres testmozgás
  • Leszokás a dohányzásról
  • Mértékletes alkoholfogyasztás

Ha Önnek merevedési zavara van és szeretne több információt az akupunktúrás kezeléssel kapcsolatban, kérjük, egyeztessen időpontot a következő címen:

Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com

Budapest- Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es kapusengő. Rendelési idő: Péntek, Szombat 8:00- 18:00

Miskolc- 3525 Miskolc, Kis-Hunyad utca 45, földszint, 2. ajtó, CSPMed Rendelő. Rendelési idő: Szerda 10:00- 17:00

Győr-  Vietkimhong Klinika, 9026 Győr, Körtöltés utca 5, MediGála Orvosi Rendelő, 1.em. Rendelési idő: Szerda 10:00- 17:00. Időpontfoglalás: 0630 457 6766. info@medigala.hu

Hivatkozás

  1. https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/ferfi_problemak/cikkek/merevedesi_zavar_amit_a_ferfiak_elhallgatnak/20041217142335?autorefreshed=1
  2. The safety and efficacy of acupuncture for erectile dysfunction. A network meta-analysis. Jisheng Wang el al, Medicine (Baltimore). 2019 Jan; 98(2): e14089
  3. Acupuncture in the treatment of psychogenic erectile dysfunction: first results of a prospective randomized placebo-controlled study, P F Engelhardt et al, Int J Impot Res, 2003 Oct;15(5):343-6. doi: 10.1038/sj.ijir.3901021