Mit is tehetek, ha természetes úton nem sikerül a fogamzás? Mit tegyek egy sikertelen IUI vagy IVF kezelés után? Miért nem sikerül teherbe esnem, ha az összes eredményem rendben van? Minden orvosi utasítást betartottam, mi mást tehetek még?

Az én válaszom a kérdéseire: adjon egy esélyt az akupunktúrás kezelésnek, amely 15-26 %-kal képes megnövelni a sikeres teherbeesés esélyét.

Ezekkel a kérdésekkel gyakran szembesülnek azok a párok, akik kisbabát szeretnének. Az érzelmi stressz sajnos sok esetben elkerülhetetlen, és ez a fajta feszültség rossz hatással lehet a párkapcsolatukra és mindennapi életükre. Mindez pedig csak tovább ronthatja a sikeres fogamzás esélyeit. Egy-egy sikertelen próbálkozás vagy kezelés után a nők gyakran olyan negatív érzelmektől szenvednek, mint a szomorúság, tagadás, düh, zavartság, szégyen, depresszió, illetve a másoktól való eltávolodás stb. Segítség nélkül gyakran nehezen tudnak megszabadulni ezektől az érzelmektől, és e miatt úgy érezhetik, nem állnak teljesen készen a következő próbálkozásra.

Ön természetes gyógymódokat keres annak érdekében, hogy termékenyebb legyen és ezáltal a sikeres fogamzás esélyét is növelni tudja? Ebben nagy segítségére lehet az akupunktúra, amely kiváló megoldást kínál számos termékenységi problémára. Az akupunktúra a tradicionális kínai orvoslásból származik, amelyet már ezer éve használnak Ázsiában, és mára az egész világon elterjedt, mint hatékony kezelési módszer. Visszaállítja a test normális működését, növeli az energiaszintet és harmonizálja a testben működő különböző szervek működését. A meddőségkezelés során az akupunktúra javíthatja a reproduktív egészséget, javítva a petesejt és a spermium minőségét, a méh vérkeringését, a hormonrendszer harmóniáját. Természetesen tudnia kell, hogy pár napos kezelés után nem várható el az azonnali siker. Az akupunktúrás kezelést érdemes a lombik program (IVF) vagy más megtermékenyítési módszer előtt már néhány hónappal megkezdeni. A működési elv egyszerű: ha egy fát szeretne ültetni, akkor elő kell készítenie a talajt, a magot és biztosítania kell a megfelelő környezetet. A termékenység esetében fontos a petesejt, a spermium, a méh és a hormonrendszer állapota, a test harmóniája, valamint olyan nőgyógyászati problémák kezelése, mint az endometriózis, a ciszta, a mióma vagy a policisztás ovárium szindróma (PCOS).

Miért ajánlott kipróbálnia az akupunktúrát?

Mert hatékonyan készíti elő a testet a megtermékenyítésre.

Source: Internet

Elsősorban azért, mert az akupunktúra képes hatékonyan felkészíteni a testet a sikeres megtermékenyülésre. Sokan csak azután vesznek igénybe akupunktúrás kezelést, miután számos másféle módszert kipróbáltak már, eredménytelenül. Mások még azelőtt kérnek akupunktúrás segítséget, mielőtt orvoshoz fordulnának, illetve gyógyszeres kezeléseket kapnának. A kezelések során általában két fontos dologra kell figyelni a fogamzás sikere érdekében. Elsőként a méh, a petesejtek, a petevezetékek, a petefészek, a spermium, illetve az endokrin hormonrendszerek mechanikai funkciójára. Másodsorban a test harmóniájára: a megfelelő minőségű alvásra, a jó hangulatra, a normális emésztésre és kiválasztásra, illetve a túlzott stressz elkerülésére. Míg a modern orvostudomány és a mai modern technikai módszerek képesek javulást elérni az elsőként felsorolt mechanikai funkciók esetében, addig a természetes gyógymódok, és köztük az akupunktúra is képes arra, hogy biztosítsa az utóbbit, azaz a test megfelelő harmóniáját. Bár a lombik program – amely ma az egyik leghatásosabb kezelés a meddőség elleni küzdelemben – az esetek 30-40%-ában valóban sikeres, sajnos a próbálkozások 60-70%-ában mégsem működik. Ez utóbbi esetekben érdemes kicsit elgondolkodni a természetes gyógymódokon és esélyt adni az akupunktúrának, egy-egy újabb lombik kezelés megkezdése előtt. Az akupunktúrás orvos a kezelések megkezdése előtt alaposan megvizsgálja Önt és mindig személyre szabott kezelési módszert alkalmaz. Még abban az esetben is képes segíteni, ha a korábbi vizsgálatok során nem merült fel konkrét meddőségi probléma, mivel az akupunktúrás kezelések segítenek az ellazulásban, csökkentik a stresszt és felkészítik a testet a következő lombik kezelésre.

A megfelelő testkörnyezet előkészítése és fenntartása létfontosságú a teherbeesés sikere érdekében. Az akupunktúrás kezelés segíti a reproduktív egészség helyreállását és jól illeszkedik más kezelésekhez, segítheti a természetes úton való megtermékenyülést is.

Az akupunktúrás kezelés természetesen nem minden esetben képes garantálni a sikeres fogamzást, de több kutatás is kimutatta, hogy ha a nyugati módszeren alapuló termékenységi kezelésekkel együtt alkalmazzák, akkor az akupunktúra 26%-kal képes növelni a fogamzási arányt. A Tel Avivi Egyetem egy nemrégiben készített tanulmánya szerint: „Amikor az IUI-t TCM-kezelésekkel kombinálják, a tesztcsoport 65.5% -a volt képes teherbe esni, szemben a kontrollcsoport 39,4% -ával, akik nem részesültek akupunktúrás terápiában.

Forrás: Tel-Avivi Egyetem:

https://www.aftau.org/weblog-medicine–health?&storyid4704=1437&ncs4704=3

Egy másik, 2002-ben publikált tanulmány szerint egy német termékenységi klinika 160 embrióval rendelkező IVF kezelés alatt álló nőnek adott lehetőséget akupunktúrás kezelésre. A nők fele 25 perccel az embrió beültetése előtt és után is akupunktúrás kezelésben részesült. A kontrollcsoport nem kapott akupunktúrát. Az akupunktúrás csoportban a nők 42,5% -a (a 80-ból 34) esett teherbe. A kontrollcsoportban viszont mindössze 26.2%-os lett (80-ból 21) a teherbeesés sikere. (Pauluswe et al., Az akupunktúra hatása a terhességre, 2002, Fertility and Sterility, 77(4), 721-724.)

Általánosságban elmondható, hogy az akupunktúra egy olyan hatékony módszer a meddőség kezelésében, amelyet bármikor folytathat, függetlenül attól, hogy más kezelésben részesül-e vagy sem. Segíti a jobb reproduktív egészségi állapot elérését és ezáltal növeli a sikeres fogamzás esélyét.

Itt olvashat részletesebben az akupunktúra hatásáról a meddőség kezelésekben

Leave a Comment