A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a nők meddőségének egyik leggyakoribb oka. Magyarországon a PCOS majdnem minden tízedik nő számára okoz problémát. A PCOS szorosan kapcsolódik olyan anyagcserezavarokhoz is, mint az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek. A PCOS olyan hormonális megbetegedés, amelyet a női petefészekben a kiválasztó hormonok egyensúlyzavara okoz. Ennek a zavarnak a hatása: egyszerre több tüsző keletkezése, amelyeknek a megérését és kilökődését megakadályozza egy, a petefészekben keletkező vastag, kéregszerű bevonat. A meg nem repedt tüszők maradványaiból alakulnak ki a folyadékkal teli ciszták. Az ovuláció tehát nem következik be, és ezáltal a nő nem képes megtermékenyülni, teherbe esni.

Mindezeken túl a kifejletlen tüszők hatására a férfi nemi hormon, az úgynevezett androgén túlsúlyba kerül a szervezetben, amely csak még tovább blokkolja a tüszők szabályos kifejlődését. Ezek hatásaként a menstruációs ciklus szabálytalanná válik, valamint egyéb zavarok is kialakulhatnak, mint például erősen pattanásos és zsíros bőr, túlzott szőrnövekedés, hajhullás stb. Ez a folyamat a hipotalamusz-hipofízis-petefészek tengelyen belüli visszacsatolási mechanizmus eredménye, amely döntő fontosságú szerepet játszik a hormon szekréciójának és a test reproduktív funkciójának a működésében.

A PCOS-ban szenvedő nők hagyományos kezelése jelenleg gyógyszerekkel történik (első lépésként alacsony dózisú kombinált fogamzásgátló tablettákkal), illetve gyakoriak a műtéti beavatkozások. Gyakran az életmód megváltoztatására is szükség van a tünetek kezelése érdekében.

PCOS Gyakori tünetek

A tünetek lehetnek enyhék, de kifejezetten súlyosak is. Ezek lehetnek:

 • Szabálytalan, ritka vagy egyáltalán nem jelentkező menstruációs ciklus. Alhasi görcsök, fájdalom. Súlyosabb esetben akár meddőség vagy ismétlődő vetélések is előfordulhatnak.
 • Bőrtünetek: pattanásos bőr, barnás elszíneződés a nyakon és a testen. Fokozott szőrnövekedés a testen és az arcon is. Hajhullás, a hajszálak elvékonyodása, gyengesége.
 • Súlygyarapodás. Fokozott édesség iránti vágy. Azonban a PCOS azokat a nőket is érintheti, akik nem túlsúlyosak, hanem inkább soványak.
 • Gyakori fáradtságérzet.
 • Pszichés tünetek: hirtelen hangulatváltozások, idegesség, depresszió, alvászavarok (2)

Hogyan segíthet az akupunktúra?

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás kulcsfontosságú eleme, amelyet Kínában és más keleti országokban már évezredek óta alkalmaznak a különböző megbetegedések kezelésében. E kezelési mód célja a betegségek megelőzése, az egészség elősegítése és fenntartása. Napjainkban az akupunktúra jótékony hatásait már a világ minden táján elismerik, sőt az Egyesült Államok, Európa és az Egyesült Királyság egészségügyi ellátásában egyre fontosabb szerepet játszik. A holisztikus megközelítési mód, amelyet az akupunktúra képvisel, fontos szerepet játszik az egészség fenntartásában, illetve a test egyensúlyának és harmóniájának helyreállításában.

Több nyugati kutatás bizonyította az akupunktúra hatékonyságát számos egészségügyi probléma kezelésében. Orvosi szempontból az akupunktúra támogatja az idegrendszer működését, befolyásolja a hormonok és a neurotranszmitter felszabadulási folyamatát, ezáltal stimulálja a test öngyógyító képességét és elősegíti a testi és érzelmi jólétet. Az akupunktúra jótékony hatásai – amelyek fontos szerepet játszanak a PCOS kezelésében – a következők:

 • Fokozza a méh és a petefészkek véráramlását a fejlődő tüszők táplálása érdekében.
 • Segíti szabályozni a hipotalamusz-hipofízis-petefészek tengely működését a normális hormontermelés szabályozása érdekében, ami javítja a petefészkek működését és a petesejt minőségét.
 • Segít növelni az inzulinérzékenységet és ezáltal hatékonyan elősegíti a fogyást.
 • Segít ellazítani a testet, amelynek fontos szerepe van a stressz leküzdésében.
 • Végül, de nem utolsósorban az akupunktúrának szinte egyáltalán nincsenek mellékhatásai. Sőt, az akupunktúra a többi PCOS kezelés mellékhatásait is képes enyhíteni, vagy akár meg is szüntetheti azokat: javítja a hangulatot, jó hatással van az alvás minőségére, enyhíti a fejfájást és csökkenti a hőhullámokat. Mindezek hatására a beteg kiegyensúlyozottabbá válik, szellemi és fizikai állapota jelentősen javul.

PCOS kezelés akupunktúrával – Kutatási eredmények

A kutatások meggyőzően bizonyították, hogy az akupunktúrás kezelés kifejezetten segíthet a PCOS kezelésében, mégpedig a következő hatásainak köszönhetően:

 • Hatással van a béta-endorfin termelésre, amely befolyásolhatja a gonadotropin felszabadító hormon (GnRH) szekrécióját (Lim 2010; Stener-Victorin 2009; Feng 2009; Manneras 2009);
 • Szabályozó hatással van a follikulus stimulációs hormonra (FSH), a luteinizáló hormonra (LH) és az androgénekre (Lim 2010; Feng 2009);
 • A szimpatikus idegrendszer aktivitásának modulálása és a petefészkek véráramlásának javítása (Stener-Victorin 2006, 2009);
 • A szteroid hormon / peptid receptorok szabályozása (Feng 2012);
 • A tesztoszteron és az ösztradiol szérumszintjének expressziójának csökkentése (Zang 2009);
 • Az inzulinérzékenység növelése, a vércukorszint és az inzulinszint csökkentése (Lim 2010);
 • Az agy olyan területeire hat, amelyekről tudható, hogy képesek csökkenteni a fájdalmat és a stresszre való érzékenységet (Hui 2010; Hui 2009);
 • Az antinociceptív tulajdonságokkal rendelkező adenozin felszabadulásának növelése (Goldman 2010);
 • A gyulladás csökkentése az ér- és immunfaktorok felszabadulásának elősegítésével (Kavoussi 2007). (3)
Forrás: (4)

Összefoglalva: Az akupunktúra bizonyítottan a PCOS-ban szenvedő nők problémáinak egyik hatékony kezelési módja. A legfontosabb hatása, hogy segít csökkenteni az androgénszintet, és ezáltal megnyugtatja a petefészkeket és helyreállítja a tüszők érési folyamatát, ami normális ovulációhoz vezethet. Szükségtelen annak magyarázata, hogy a menstruáció rendszeressége és az ovuláció minőségi javulása mennyire fontos azon nők számára, akik szeretnének teherbe esni.

IDŐPONTFOGLALÁS: Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com

Budapest- Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es kapucsengő. Rendelési idő: Hétfő, Péntek, 10:00- 17:00

Hivatkozás

 1. https://nurtureacupuncture.com/fertility-womens-health/polycystic-ovarian-syndrome-pcos/?doing_wp_cron=1609622281.5497651100158691406250
 2. https://bhc.hu/magunkrol/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2020/hirek/20201006-a-pcos-minden-tizedik-not-erint/
 3. Acupuncture and PCOS, British Acupuncture Council, Novemeber 2014, www.acupuncture.org.uk
 4. Acupuncture for ovulation induction in polycystic ovary syndrome: a randomized controlled trial, American Journal of Physiology Endocrinology Metabolism 304: E934-943, 2013