Ezt a hormont az agyalapi mirigy (hipofízis) termeli; legfontosabb feladata a gyermek szülés után az emlők tejtermelésének elősegítése. A prolaktin mindkét nemben csökkenti a nemi hormonok (ösztrogén és tesztoszteron) szintjét. A normálisnál magasabb prolaktin és következményesen alacsonyabb ösztrogén és tesztoszteron szint szexuális, menstruációs, termégkenység működési zavarhoz vezethetnek.

A magas prolaktin szint okai

Normálisan, alkati variánsként is előfordul magasabb prolaktin szint, u.n. makroprolaktinémia, ami nem vagy csak minimális tüneteket okoz. Ezt az eltérést laboratóriumi vizsgálat el tudja különíteni a valódi prolaktin emelkedéstől. A leggyakoribb oka terhesség, ezért fogamzóképes nőnél ki kell zárni terhesség fenállását.

Bizonyos gyógyszerek is emelhetik a vér prolaktin szintjét. Ilyenek az ösztrogén tartalmú szerek (köztük a legtöbb, fogamzásgátlásra alkalmazott készítmény), hányinger ellen szedett készítmények (pl. metoclopramid), gyomor-nyombél fekély ellenes (hisztamin antagonisták) vagy pszichiátriai kezelés során alkalmazott gyógyszerek, bizonyos vérnyomáscsökkentők (pl. kalcium receptor blokkolók), opiát tartalmú fájdalomcsillapítók.

Betegségek: A magas prolaktin szint további lehetséges oka az alulműködő pajzsmirigy (hipotireózis), ezért további vérvétel lehet szükséges ennek kizárására. Esetleges máj és vesebetegség, illetve mellkas fal sérülései (pl: övsömör) szintén eredményezhet magasabb prolaktin szintet.

Prolactinoma: Ez az agyalapi mirigy prolaktin termelő tumora. Szinte minden esetben jóindulatú. Jóval gyakrabban fordul elő nőkben, mint férfiakban. Egyes esetekben a nagy méterű prolactinoma fejfájást és/vagy látászavart okozhat. Az utóbbi hátterében az áll, hogy a a megnagyobbodott agyalapi mirigy nyomhatja a látóidegeket. A betegek egy része tünetmentes. Más, agyban előforduló daganatok is fokozhatják az agyalapi mirigy prolaktin termelését. Ezek a daganatoklegjobban MR (mágneses rezonancia) vizsgálattal ábrázolahtók.

Idiopátiás: ismeretlen eredetű hyperprolactinaemia.

A magas prolaktin szint következményei

Nők esetében:

 • meddőség
 • a szexuális késztetés (libidó) csökkenése
 • a menstruáció szabálytalanság
 • hüvelyszárazság, mely a szexuális aktus közbeni fájdalommal járhat
 • tejcsorgás, annak ellenére, hogy az illető nem terhes és nem szoptat
 • a csontsűrűség csökkenése

Férfiak esetében:

 • merevedési zavar
 • az emlők megnagyobbodása (gynecomastia)
 • a testszőrzet megritkulása és az izomzat sorvadása
 • terméketlenség
 • a csontsűrűség csökkenése
 • a szexuális késztetés (libidó) csökkenése
 • fiúk esetében késhet a pubertás (és alacsonyabb lehet a tesztoszteron szint).
 • Ám vannak esetek, amikor a probléma semmilyen tünettel nem jár (1)

Hogyan befolyásolja a megemelkedett prolaktin szint a termékenységet?

Hiperprolaktinémia esetén a megemelkedett prolaktin hormon meddőséget okoz a gonadotropin-felszabadító hormon (GnRH) termelésének meggátlásával. A GnRH felelős a gonadotropinok (Gn), a luteinizáló hormon (LH) és a tüszőstimuláló hormon (FSH) termelésének stimulálásáért. Az FSH az a hormon, amely serkenti a tüszők növekedését, míg az LH kulcsszerepet játszik az ovulációs folyamatban. Ennek eredményeként a hiperprolaktinémia befolyásolja a petefészkek működését, az ovulációt és a sárgatest képződést. Ezért van negatív hatással a reprodukciós egészségre.

Az akupunktúra segít az emelkedett prolaktin kezelésében

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a hiperprolaktinémia elsősorban a DuMai, RenMai és ChongMai meridián funkció- és egyensúlyhiányból ered. Ezenkívül az okai lehetnek a Vese, a Máj, a Lép és a Szív működési zavarai is. Az akupunktúrás kezelés célja az egyensúly és az energia (Qi) egyenletes áramlásának helyreállítása ezekben a meridiánokban. Elősegíti a Qi áramlását és fokozza a vérkeringést, feléleszti a test energiáját mialatt táplálja a sejteket és a szerveket, ezáltal képes javítani a reprodukciós rendszer működését. Ráadásul a testi és szellemi egyensúlyi állapot elérésével a test könnyebben képes megbirkózni a stresszel is.

A kutatások meggyőzően bizonyították, hogy az akupunktúra segít a hiperprolaktinémiás nők kezelésében. A kutatásba 60 beteget vontak be, akik 26 és 33 éves kor közöttiek voltak és már 2–8 éve küzdöttek a hiperprolaktinémiával. Véletlenszerűen 2 azonos méretű csoportra osztották őket. Az akupunktúrás csoportban a betegek gyógyszeres és akupunktúrás kezelést egyaránt kaptak. A másik csoport csak gyógyszeres kezelést kapott (bromokriptint vagy brómokriptin plusz klomifent, ha nem volt ovulációjuk három menstruációs ciklus után). 6 hónappal később mindkét csoportban helyreállt a nők prolaktinszintje, azaz elérte a normális szintet és az eredményekben sem volt számottevő különbség (P> 0,05); Az akupunktúrás csoport terhességi aránya azonban 43,3% volt, míg a gyógyszeres csoporté mindössze 20%. Sőt, az akupunktúrás kezelésben résztvevők lényegesen kevesebb mellékhatásra panaszkodtak, mint azok, akik csak gyógyszeres kezelést kaptak. Ezen eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az akupunktúra és a bromokriptin kombinációja jelentősen pozitívabb hatást gyakorol a terhességi arányokra, mint a pusztán gyógyszeres kezelés, ráadásul jelentősen képes csökkenti a mellékhatásokat is. (3)

Egy másik esettanulmány megállapította, hogy az akupunktúra segíthet a prolaktin szintjének szabályozásában és gyors normalizálásában. A vizsgálati alany egy 18 éves lány volt, akinek prolaktin szintje 49 ng /ml volt (normál tartomány: 4,50-33,0 ng / ml). A beteget 35-40 percig testakupunktúrával kezelték hetente egy alkalommal, összesen 9 héten keresztül. A kezelés után a beteg prolaktin szintje 22,1 ng / ml-re csökkent, ami a normális tartományon belülre esik. A kutatók az eredmények láttán arra a következtetésre jutottak, hogy ebben az esetben az akupunktúra hatékonyan kezelte a hiperprolaktinémiát a hormonrendszer működésének javításával, és ezáltal helyreállította a menstruációs ciklust és az ovulációs funkciót, valamint az általános reprodukciós egészséget (4). Nyilvánvaló, hogy még további kutatásokra van szükség annak meggyőző igazolására, hogy az akupunktúra pozitív hatással van a hyperprolactinaemia kezelésére, az azonban már most is nyilvánvaló, hogy az akupunktúrás kezelés bizonyos szinten képes hozzájárulni a gyógyszeres kezelés hatékonyságának növeléséhez, valamint az az által okozott mellékhatások csökkentésében is kulcsszerepet játszik. További információért kérem, forduljon hozzánk bizalommal, és kérjen egy konzultációs időpontot, hogy részletesen beszélgethessünk az Önt foglalkoztató kérdésekről!

IDŐPONTFOGLALÁS: Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com

Budapest- Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es kapucsengő. Rendelési idő: Hétfő, Péntek, 10:00- 17:00

Hivatkozás:

1. Link: http://endodiab.hu/betegtajekoztatok/agyalapi-mirigy-prolaktin/

2. Link https://www.healthcmi.com/Acupuncture-Continuing-Education-News/1668-acupuncture-normalizes-hormones-ups-pregnancy-rates

3. Yan Xiao-li et al, Acupuncture and Bromocriptine in the Treatment of Special high prolactin level Infertile Women, Journal of Clinical Acupuncture and Moxibustion, 2014, Vol 7 (7-9).

4. Jihe Zhu et al (2018) ‘Acupuncture Treatment in Regulation of Hyperprolactinemia’, International Journal of Current Advanced Research, 07(4), pp. 11449-11450. DOI: http://dx.doi.org/10.24327/ijcar.2018.11450.1982

5. https://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/18171/magas-prolaktin-szint-pajzsmirigy-mukodes