Orvosként szeretném támogatni a pároknak abban, hogy átvészeljék életüknek ezt a szakaszát, és elmondhatom, hogy semmi nem okoz számomra nagyobb örömet, mint amikor egy páciensem teherbe esik! Az érzés, hogy hozzájárulhatok egy lélek világra jövetelében minden nap erőt ad a munkámhoz. Átérzem, hogy a párok milyen nehezen birkóznak meg egészségügyi problémáikkal, mennyi vizsgálaton vannak túl, mennyi időt és pénzt, reményt és kétségbeesést áldoztak erre a nehéz harcra azért, hogy megérkezzen a gyermekáldás. Hiszem azt, hogy a teherbeesést, mint célkitűzést igenis érdemes dédelgetni.

Rengeteg történet van, amely inspirálhatja Önöket ezen a hosszú, nehéz úton. Erőt, bátorságot és a csodába vetett hitet nyújthatnak ebben a világban. Ne adja fel a reményt, a kitartóak mindig győzedelmeskednek!

Nem győzhet azonban csak reménnyel és a rendelkezésre álló legjobb gyógyszerekkel, a sikerhez egészségét, hormonműködését és szervezetének funkcióit újra harmóniába kell hozni. Ehhez tud támogatást nyújtani az akupunktúra.

Üdvözöljük ezen az úton, és reméljük, hogy az út vége gyermekáldást hoz!

**A személyiségi jogok védelmében a valódi neveket megváltoztattuk.

1. eset: Szandra, 41 éves, 3 sikertelen IVF kezelésen van túl az Egyesült Királyságban, ezután jött hozzánk. FSH-ja meglehetősen magas volt a soron következő IVF-kezelés előtt (FSH 19,28), az ösztradiol III 36,49 (45,4-854), az AMH-értéke 0,217 (0,147-11,7). 1,5 hónappal a stimulációja előtt járt a fonalbeültetésen. A leszívás napján és a beültetés napján is volt akupunktúrás kezelésen. A stimulációból 6 tüsző fejlődött ki, 2 petesejtet sikerült megtermékenyíteni, amelyből 2 embrió fejlődött kiválóan (7A1 és 8B2). A 2 embrióval történő beültetés terhességet eredményezett.

2. eset: Lili, 41 éves. Férjével 2014 óta próbálkoztak teherbe esni, sikertelenül. Három megtermékenyítés történt, az utolsóból terhesség alakult ki, de a 8. héten vetélés következett be. Rendszeres menstruációja volt, viszonylag rövid időtartammal (3 nap), gyakran sötétbarnás folyással a menstruáció előtt, a melle gyakran feszült. A méhében több kisméretű mióma volt található. Problémát okoztak neki az arcon és háton jelentkező pattanások, puffadás, néha hasmenés. Erős hajhullása volt. Azért jött hozzánk, hogy akupunktúrával és fonalbeültetés segítségével felkészítse testét a következő IVF kezelésre. A 4 hónapig tartó rendszeres kezelés után általános egészségi állapota javult, a haja kevésbé hullott, kevesebb volt a pattanása, és javult az alvásminősége. Meglepetésünkre az 5. hónap végén természetes úton megfogant a baba. Az első 2 trimeszterben továbbra is akupunktúrás kezelést kap a kockázatok megelőzése érdekében. A terhesség alatti vizsgálatok során mindent rendben találtak.

3. eset: Barbara, 37 éves, korai petefészek kimerüléssel diagnosztizálták, FSH-szintje 20,4, AMH 0,32, progeszteron 0,2 volt. 2 sikertelen lombik kezelés után jött hozzánk. Az első lombik kezelésen 2 petesejtjét tudták leszívni, egyikből sem fejlődött ki embrió. Másodszor egyáltalán nem nyertek ki petesejtet, így nagyon stresszes volt és félt, hogy nem lesz több használható petesejtje. A menstruációja rendszeres, viszonylag rövid – 2-3 nap. Januártól kezdtük a rendszeres kezelést, márciusban az FSH 8,3-ra csökkent, ennek ellenére a progeszteron szintje továbbra is nagyon alacsony maradt. További 2 kezelés után idén március végén természetes úton megfogant a baba. Terhességi tesztje véletlenül pozitív lett – a férje borral kínálta, ő pedig csak azért tesztelt, nehogy kárt okozzon egy esetleges babának. Meglepetésünkre kiderült, hogy valóban terhes lett. Az első néhány hónapban erős hányingertől, alvásproblémáktól és erős fáradtságtól szenvedett, ezért a második trimeszter végéig folytatta az akupunktúrás kezelést. Gyermekét karácsony környékére várjuk.

4. eset: Sára, 40 éves, 7 sikertelen IVF kezelés után jött el hozzánk. A párnak azt tanácsolták, hogy a 8. próbálkozás során próbálkozzanak donor petesejtekkel, ezért remélte, hogy az akupunktúra segíthet javítani hormonműködését, valamint felépíteni a méhnyálkahártyát, hogy az készen álljon az embriók befogadására. FSH szintje 20,1, AMH 0,26, kortizol szintje magas, 744 (145-619) volt, magas Natural Killer (NK) sejtszámmal, fennált nála a trombózis kockázata, pajzsmirigy alulműködése volt, és méhpolipja, amelyet néhány éve műtöttek. Menstruációja általában 5 napig tartott, enyhe fájdalommal. Rendszeresen sportolt. Nagyon pozitív volt a tekintetben, hogy sikerülni fog terhesbe esnie. A 8. lombik kezelés előtt 4 hónapig rendszeresen járt fonalbeültetésre, és az embrió transzfer napján is volt akupunktúrás kezelésen. Kisfiukat jövő év márciusára várják.

5. eset: Cecília, 39 éves, 4 hónapja volt egy vetélése, lombik kezelés után létrejött terhesség eredményeképpen. Évekig súlyos endometriózisban és adenometriózisban szenvedett. 2018-ban megműtötték az endometriózist, de a menstruációja azóta még fájdalmasabb, sok sötét vérröggel. Enyhe pajzsmirigy alulműködése volt, magas volt a koleszterinszintje, puffadt, alvásminősége rossz volt, végtagjai hidegek és lilák voltak, hangulata ingadozott. Menstruáció előtt és peteéréskor nagyon rossz volt a kedve. A progeszteronja alacsony, 0,2, a prolaktin szintje magas 47,6 (1,39-24,2) volt. Szerencsére még mindig volt 4 fagyasztott embriója, így eljött hozzám, hogy segítsek felkészülni a következő embrió transzferre. 4 hónapig folyamatosan járt fonalbeültetésre. 2 embriót ültettek be, most terhessége 10. hetében jár. A következő hetekben folytatjuk az akupunktúrát, hogy megelőzzük a terhességgel járó kockázatokat.

6. eset: Bianka, 34 éves, 2 éve  PCOS-ben szenvedett, inzulinrezisztenciája, pajzsmirigy alulműködése volt, magas a prolaktin szintje. Sok pattanás volt az arcán és a hátán, emésztési problémái voltak, végtagjai hidegek voltak. Férje spermium DNS-fragmentációja 29,7% volt. 2017 óta nem sikerült teherbe esnie, és már volt 2 sikertelen megtermékenyítésük. Az AMH 5,92, az ösztradiol E2 765, aTPO 500. Azért jött hozzám, hogy felkészüljön az IVF kezelésükre. 5 akupunktúrás kezelés után sokkal jobban nézett ki a bőre, csökkent a hajhullása, az alap testhőmérséklete nem ingadozott úgy, mint korábban. 10 kezelést végeztünk, majd rövid szünetet tartottunk az lombik megkezdése előtt. Teherbe esett, iker fiúkat vár.

7. eset: Renáta, 43 éves. 2 kislánya van (12 és 9 évesek). A pár szeretett volna harmadik gyermeket, de 4 év után sem jártak sikerrel. Korára való tekintettel lombik kezelést javasoltak nekik, AMH szintje alacsony, 0,04, FSH 17. Menstruációja rendszeresen 30 napos, és 5-6 napig szokott tartani, fájdalommentesen. Sokat dolgozott. A tervezett lombik kezelés előtti a hormonvizsgálat nem mutatott jó eredményt, mivel az FSH-ja továbbra is magas, 16,7, és a progeszteron szintje alacsony, 6,29 (10,6-81), bár az AMH 0,12-es, ami enyhe javulást jelentett. Folytattuk a fonalbeültetést abban a reményben, hogy javulni fognak a hormonszintjei, így magabiztosabban kezdheti meg az IVF kezelést. 5 hónapos rendszeres fonalbeültetés után visszajelezte, hogy természetes úton megfogant a baba. Megkértem, hogy csináltasson vérvizsgálatot, ami elég magas bHCG-t eredményezett. Legnagyobb meglepetésünkre és boldogságunkra ikrekkel esett teherbe! Folytatjuk az akupunktúrás kezelést a terhesség kockázatainak megelőzése érdekében.

8. eset: Teréz, 44 éves. Miómája volt, amit 3 éve műtéti úton távolítottak el, nagyon magas prolaktin szintje volt, emiatt rendszeresen kellett Bromocriptint szednie. 3 sikertelen embriótranszferen volt túl. A kinyert 5 vagy 6 petesejt közül általában csak 1 termékenyült meg, és fejlődött embrióvá. A legutóbbi lombik kezeléskor nem nyertek ki petesejtet, így nagyon stresszes volt az eredmény miatt. AMH szintje alacsony volt, 0,16, az FSH 21,8, Prolaktin 32,51 volt (a Bromocriptin mellett). A menstruációja rendszertelen, és rövid volt (1-1,5 nap). Szemmel láthatóan nem volt jó jelölt a lombik kezelésre, de az orvosa mindenben támogatta, hogy újra mehessen lombik kezelésre. 6 hónapon keresztül folyamatosan jött hozzánk fonalbeültetésre és akupunktúrás kezelésre a lombik megkezdése előtt. 3 petesejtet nyertek ki, mindegyiket megtermékenyítették, ebből 3 embrió jött létre. 2 embriót visszaültettek, és most terhessége 7. hetében jár. Folytatjuk az akupunktúrás kezelést.

9. eset: Orsolya 30 éves, PCOS-es, mindkét petevezetéke el van záródva. Férjének is alacsony a spermiumkoncentrációja, magas a DNS-fragmentációja, és pajzsmirigy alulműködése volt. 2 sikertelen lombik kezelésen volt túl, azután hozzánk jött. Vékony, sápadt, testalkatú, végtagjai hidegek voltak. A menstruációja szabálytalan volt. AMH 8,55, inzulinrezisztenciával társítva. Három hónapig akupunktúrás kezelésben részesült a 3. lombik kezelés megkezdése előtt. A stimulációja eredményeképpen 3 embrió 5 naposan megmaradt. Visszaültették az embriókat, és most már ő is terhessége 7. hetében jár. Folytatjuk az akupunktúrás kezelést.

.

10. eset: Emma, 34 éves. Endométriózissal küzd 5 éve. 9 éve próbáltak terhesbe esni, 3 lombik kezelése volt sikertelen, a 4-dik lombik kezelésnél jött hozzánk az akupunktúra kezelésre. Most terhessége 8. hetében jár. Folytatjuk az akupunktúrás kezelést.

11. eset: Ferenc, 39 éves. Ondóvizsgálata kimutatta, hogy nem volt megfelelő az eredménye a lombik kezeléshez. 3 kezelése után már sokat javult az eredménye. Folytatjuk az akupunktúrás kezelést.

12. eset: Ádám, 35 éves. Problémája volt a spermium motilitásával, a spermiumok mindössze 10%-a mozgékony (a normál tartomány több mint 40%), a gyors motilitással rendelkezőké pedig mindössze 5%. Az ondóban sok kereksejt volt. 4 kezelése után és életmód tanácsainkat követve az eredménye nagyot javult: a koncentráció 20M/ml-ről 45M/ml-re javult, a spermium szám 64-ről 126-ra, a spermium motilitása 10%-ról 40%-ra javult, a kereksejt szám sokról mindössze 7%-ra javult

13. eset: Aranka, 41 éves. Áteresztő bél szindrómát diagnosztizáltak nála, rendszerint puffadása, hasmenése, mellékvese-fáradtsága van (gyakran fáradt, egyes testrészei fájnak, alacsony a vérnyomása, alvásproblémákkal küzd és nagyon kívánja a cukrot). 2 éve inzulinrezisztenciája van. 2021. márciusban COVID-19 fertőzés miatt 1 hónapig Apranxot kapott, majd 2 Pfizer oltást is kapott. Aranka 3 éve próbált teherbe esni, egymás után 18 stimulációval. Az FSH értéke 12,0 (IU/L), az AMH nem volt rossz, 1,5 ng/ml. Az MPHFR-je homozigóta. Ennek ellenére mindössze 4 genetikailag egészséges embrió keletkezett, amitvissza ültettek a méhébe, ami 2020. augusztusban terhességet eredményezett, de sajnos a 8. héten nem volt szívhang és vetélés történt. Azért jött hozzám, hogy felkészüljön a 19-dik stimulációra, ami számára az utolsó, mivel addig olyan sok hormont kapott és nagyon kimerült ezektől. A felkészülési időszakban fonalbeültetést végeztem. A 19-dik stimuláción során 3 genetikailag egészséges embriót eredményezett: egyet visszaültetek, kettőt lefagyasztottak. Jelenleg a terhesség 7. hetében jár és a 24. hétig hetente folytatjuk a klasszikus akupunktúrás kezelést.

14 eset: Melánia, 33 éves. 4 évig próbált teherbe esni sikertelenül, beleértve 3 inszeminációs és 1 lombik kezelést. Néhány éve endometriózisban és PCOS-ben szenvedett. Az előző IVF során 13 petesejtet nyertek ki, ennek ellenére csak egy 5 napos embrió jött létre és került vissza a méhbe, ami terhességet eredményezett. Sajnos nem volt szívhang, és a 8. héten elvetélt.. A vetélés után jött hozzám, hogy felkészüljön a következő stimulációra. 11 petesejtet nyertek ki, és Melánia 1 szépen kifejlődött 5 napos embriót kapott vissza. Most a terhesség 9. hetében jár, vérvétele és ultrahangja mind normális eredményt mutatott.

15 eset: Vanda, 42 éves, 8 éve szenved PCOS-ben. 4 éve Hashimoto pajzsmirigy -alulműködése volt e, és azóta folyamatosan Letroxot szed. Inzulinrezisztenciáját 2018-ban diagnosztizálták, majd Metforal kezelést kapott. Túlsúlyos volt, BMI indexe 31,9, és súlya folyamatosan gyarapodott, függetlenül attól, hogy diétázott, edzett, és még egy gyomorballont kapott. Gyakran volt fáradt, széklete híg volt, rendszeresen migrénje volt. A menstruációja rendszeres volt, de csak 2 napig tartot. Korábban 2 vetélése volt, az utolsó a 6. hétben történt, ami IVF-ICSI kezelés eredménye volt. Azért jött hozzám, hogy felkészüljön a következő stimulációra. Ezúttal 5 petesejtet nyertek ki, ebből 2 egészséges embrió fejlődött ki, amelyeket visszaültettek. Jelenleg a terhesség 8. hetében jár, és tovább folytatjuk az akupunktúrás kezelést.

16 eset: Angelika, 41 éves. 2019 óta járt orvoshoz, miután fél évig sikertelenül próbálkoztak teherbe esni. A progeszteron szintje meglehetősen alacsony volt, amit Utrogestannal kezeltek. 2020-ban 7 hetesen elvetélt, ennek ellenére az Utrogestan folyamatos szedését javasolták. A menstruációja ez után sem volt rendszeres, 2020. végén elhagyta a gyógyszert. COVID-os is volt, ezt követően gyakori fülzúgásban, szédülésben, heves szívdobogásban szenvedett. A progeszteronpótlás terápia leállítása után a menstruációs ciklusa rövidebb lett, mindössze 25 nap, és csak 2-3 napig tartott. Már 20 akupunktúrás kezelésen volt túl, mielőtt hozzám jött, hogy felkészüljön a további termékenységi beavatkozásokra. A harmadik kezelés idejére meglepetésünkre pozitív terhességi teszt eredményt produkált, és most terhessége 12. hetében van. Folytatjuk az akupunktúrás kezelést.

17. eset: Mátyás, 35 éves. 3 IVF kezelése volt sikertelenül. OAT-szindrómát diagnosztizáltak nála (Oligo-Astheno-Teratozoo, Oligo – kevés, Astheno – mozgás gyengeség, Terato- kóros alakú spermiumok. Élettársa 34 éves, rendszeres menstruációja van, orvosi vizsgálata eredményei normál tartományon belül vannak. Minden IVF kezelés után 2-3 embriót sikerült jött létre, azonban ezek az embriók fejlődése gyakran leálltak a 3. nap után. Most kezdenek a 4. IVF kezelést, és azért jön Mátyás akupunktúrás kezelésre, hogy javítsunk a sperma minőségét. 6 kezelés után a spermiumok mozgékonysága és a progresszív motilitás jelentősen javult.

18. eset: Emma, ​​34 éves, férje Vincze 46 éves, eljöttek hozzám az első IVF kezelés előtti felkészítésre. Néhány hónapja már volt 2 sikertelen termékenyítésük. Emma menstruációja 26-28 napos, ami gyakran csak 2-3 napig tart. Körülbelül egy héttel a menstruáció előtt mindig volt barnázása/ pecsételő vérzése. Az ovulációs ideje nagyon nehéznek tűnik neki a puffadással és utána a székrekedéssel. Vékony, sápadt, hideg a keze és lába, ideges és stresszes, gyakran szenved alvásproblémákkal. Vinczének alacsony volt a spermiumszáma (oligozoospermia), a normális alakú spermium csupán 1% és 3% között ingadozott. 3 évvel ezelőtt prosztatagyulladása és alacsony tesztoszteronszintje is volt, amit aztán 2 hónapig Clostylbegyt kapott. Mindketten részesültek fonalbeültetés kezelésben a tervezett lombik program előtt, és pont a várt menstruáció napján, Emma pozitívnak találta a terhességi tesztjét. Természetes úton teherbe esett! Most a 11. hetes terhes, és folytatjuk az akupunktúrás kezelést a várandósság idején.

19. eset: Emőke, 35 éves, és férje (17. dik eset) a 4. dik lombik kezelésre való felkészülés céljából akupunktúrás kezelésre jöttek hozzám. Nem diagnosztizáltak nála magas prolaktin szintet, de a prolaktin szintje meglehetősen gyorsan változott. A COVID-19 oltások után a menstruációja sem volt rendszeres, és kicsit rövidebb is volt, mint korábban. A vérzés is fájdalmasabb volt. Az első 3 sikertelen lombik kezelése során az embriók vagy nem tudtak túlélni az 5. napig, vagy egyáltalán nem volt embriója. 3 hónap a fonalbeültetés és gyógynövényes kezelés után, és férje spermiogram eredménye megfelelő volt, készen állt a lombik kezelésre. 18 petesejtet sikerült leszívni, ebből 11 megtermékenyült, és 3 darab 5-napos embriót ültették vissza. Jelenleg a terhesség 10. hetében jár.

20.eset: Mónika, 47 éves. Több éve méh miómája van, és műtétet javasoltak neki, hogy távolítsák el. Egy éve rendszertelen menstruációja van, fáradtságtól, puffadástól, székrekedéstől, alvászavaroktól és hőhullámoktól szenvedett. Ezek a tünetek a menopauza tipikus tünetei. Az akupunktúrás kezelés célja a kellemetlen tünetek csökkentése a hormonműködés kiegyensúlyozásával – természetes módon. 7 hónap folyamatos beültetés után a menopauza tünetei látványosan enyhülnek, és az ultrahang vizsgálat is kimutatta, hogy a miómája kisebb, mint egy évvel ezelőtt, és további orvosi teendő nem igényel.

21.eset: Mária, 43 éves. 2016 óta diagnosztizáltak nála endometriózist és 30×34 mm-es adenomiózist. A ciklusa viszonylag rövid volt: 24-25 nap, 3 napig tartott és gyakran komoly fájdalmas. 4 lombik kezelésen esett át, és mindenből sikeresen hozott létre 6 embriót, amelyeket aztán lefagyasztottak. 5 hónappal az embrió transzfer előtt jött hozzám, azzal a reménnyel, hogy növelni tudja az embrió beültetés sikerét. Mindössze 2 akupunktúrás kezelés után már sokkal javult a keringése voltak a végtagjai, mint korábban. A menstruáció előtti fájdalma is enyhébb lett. 5 hónapig fonalbeültetést rendszeresen folytattuk. Most erősítette meg a terhességi teszt pozitív eredményét.