Becslések szerint, 1989 óta a spermiumok száma 30% -kal csökkent az általános férfipopulációban, és húsz férfiból legalább egy termékenységi problémákkal küzd, még akkor is, ha egészséges életmódot él.

Manapság nagyon sokan a mesterséges megtermékenyítés mellett döntenek, és ennek gyakori oka lehet a férfiak termékenységi problémája. Több kutatás is bizonyította, hogy a meddőségi esetek kb. 30-40%-a a spermiumok rossz minőségének tudható be. A jó hír viszont az, hogy ezen az állapoton lehet javítani. Még abban az esetben is javíthatunk az Ön egészségi állapotán, ha a spermium eredményei megfelelőek, ezáltal a lehető legjobb esélyeket biztosíthatjuk partnere sikeres terhességéhez..

Szükséges-e a spermium minőségének javítása?

Becslések szerint, 1989 óta a spermiumok száma 30% -kal csökkent az általános férfipopulációban, és húsz férfiból legalább egy termékenységi problémákkal küzd, még akkor is, ha egészséges életmódot él. Ennek a legfőbb oka lehet számos olyan káros környezeti tényező, amelyeknek mindannyian ki vagyunk téve, és amelyekről már bebizonyosodott, vagy gyakran feltételezhető, hogy negatívan befolyásolják a sperma minőségét is.

Az is tény azonban, hogy a férfiak termékenysége az életkor előrehaladtával egyre csökken:

 • Egy férfi spermaszáma 20-50% -kal csökken 30-50 éves kor között.
 • A spermiumok mozgékonysága minden egyes év után 3,1% -kal, míg a céltudatosan úszó spermák száma 5% -kal csökken.
 • Általánosságban elmondható, hogy minél idősebb egy férfi, annál nehezebben tudja partnerét teherbe ejteni, és nagyobb a vetélés előfordulásának a kockázata is.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a vetélés és a születési rendellenességek aránya növekszik, ha az apák spermaproblémákkal küzdenek. Például, egy nemdohányzó nőnek 30% -kal nagyobb a vetélési esélye, ha partnere dohányzik, mint azoknak a nőknek, akiknek a partnere nem. Még az ICSI kezelés (Intracitoplazmatikus spermium injektálás) alatt is – amikor az alacsony spermiumszámot alapvetően nem tekintik problémának – nagyon fontos a spermiumok általános állapotának javítása, a legjobb spermiumminőség elérésének érdekében. Ezáltal tovább növelhetjük egy egészségesebb embrió létrejöttének esélyét.

Hogyan értékelik a spermiumok minőségét?

A spermiumokat gyakran négy fő paraméter alapján értékelik::

 • Mennyiség
 • Koncentráció
 • Morfológia
 • Mozgékonyság

Ha ezen paraméterek bármelyikével problémák adódnak, az jelentősen befolyásolja a termékenységet.

Javíthatja-e az akupunktúra a sperma minőségét?

Az akupunktúra képes javítani a sperma mozgékonyságán azáltal, hogy javítja a cink és a kadmium arányát. A cink javítja a spermiumok mozgékonyságát, míg a kadmium a sperma túlzott sűrűséget okozza, ezáltal lelassítja a spermiumok mozgását. Az akupunktúra befolyásolhatja a szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzimet is, amely védi a sejteket a szabadgyökök okozta sérülésektől. Ezenkívül az akupunktúra növelheti a spermiumokban a metenkefalint, amely lehetővé teszi a spermiumok hosszabb ideig tartó mobilitását, így a fogamzás esélyei is megnövekednek.

Az akupunktúra a normális morfológiájú spermiumok százalékos arányát is képes megnövelni. Egyes kutatások kimutatták az akupunktúra pozitív hatásait a spermiumok morfológiájával kapcsolatban, mindössze 5 hétig tartó, heti kétszeri kezelés után is. A morfológia javítása akupunktúrával szintén képes megnövelni az ISCI és az IVF kezelés megtermékenyítési arányait.

Hogyan segíthet az akupunktúra a férfiak termékenységében?

Az akupunktúra célja a test egyensúlyának helyreállítása, biztosítva, hogy a Qi (energia) rendesen áramoljon, és egyensúlyban legyen a Yin és a Yang között. A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a férfimeddőség kezelése egyben a Vese energiájának kiegyensúlyozását is magában foglalja. (Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem azt jelenti, hogy a nyugati orvoslás szempontból bármiféle baj lenne a veséjével!) A férfiak termékenységi problémáját a Hagyományos Kínai Orvoslás általában 3 fő kategóriába sorolja:

1. Vese Yin hiány. Ez gyakran okozhatja az alacsony spermiumszámot, a rossz viszkozitást és a rendellenes morfológiát. Az ebben szenvedő férfiak éjszakánként gyakran érzik magasnak a hőmérsékletüket, a libidójuk pedig alacsony. Ennek az okai között szerepelhet a túlzott mértékben fogyasztott koffein, alkohol vagy drogok fogyasztása. Ebben az esetben az akupunktúrás kezelés célja a Vese Yin energiájának felélénkítése.

2. Vese Yang hiány. Ez okozhat alacsony spermiumszámot és gyenge mozgékonyságot. E probléma miatt a férfiak motivációja alacsony, testüket hidegnek érezhetik. Gyakran letargikusak és alacsony a libidójuk. Mindennek oka lehet az, ha hosszú órákat töltenek hideg környezetben, vagy túlzottan hideg ételeket és italokat fogyasztanak, illetve, ha túl sok fizikai munkát végeznek. Az akupunktúra célja a Vese-Yang energiájának felélénkítése.

3. Nedvesség. A spermavizsgálat általában nagyszámú kóros formát, alacsony mozgékonyságot mutat ezekben az esetekben. Tünetei között szerepelhetnek: fájdalmas vizelés, rendellenes váladék folyása a péniszből, duzzanat, túlzott hőérzet vagy kellemetlen érzés a herékben. Ennek oka gyakran lehet a nem megfelelően kezelt STD (sexual transmitted diseases) fertőzés, illetve a prosztatagyulladás. Továbbá a túlzott mértékben fogyasztott kávé vagy alkohol, illetve a zsírokban gazdag étrend. Okozhatja mindezt a mobiltelefon nadrágzsebben való gyakori hordása is. Az akupunktúra célja a nedvesség és a túlzott hőérzet megszüntetése és a Vese energiájának táplálása.

Hová kerülnek a tűk?

A sperma minőségének javítását szolgáló akupunktúrás pontok nem a nemi szerveken találhatóak. A kezelések során leginkább a hát alsó részén, az alsó lábszáron és a hason lévő pontokat használjuk. Ezek a pontok általában fájdalommentesek. 10 heti kezelést tartunk optimálisnak a spermiumok javulásának érdekében.

IDŐPONT FOGLALÁS: Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com

Budapest- Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es kapusengő. Rendelési idő: Péntek, Szombat 8:00- 18:00

Győr-  Vietkimhong Klinika, 9026 Győr, Körtöltés utca 5, MediGála Orvosi Rendelő, 1.em. Rendelési idő: Szerda 10:00- 17:00. Időpontfoglalás: 0630 457 6766. info@medigala.hu

Forrás

Hivatkozás

 • Jensen, TK, Carlsen, E, Jørgensen, N, Berthelsen, JG, Keiding, N, Christensen, K, Petersen, JH, Knudsen, LB and Skakkebæk, NE. 2002. Poor semen quality may contribute to recent decline in fertility rates. Human Reproduction 17(6): 1437-1440.
 • Paulus WE, Zhang M, Strehler E, El-Danasouri I, Sterzik K. 2002. Influence of acupuncture on the pregnancy rate in patients who undergo assisted reproduction therapy.
 • Siterman S, Eltes F, Wolfson V, Zabludovsky N, Bartoov B. 1997. Effect of acupuncture on sperm parameters of males suffering from sub-fertility related to low sperm quality.
 • Gurfinkel E, Cedenho AP, Yamamura Y, Srougi M. 2003. Effects of acupuncture and moxa treatment in patients with semen abnormalities.
 • Pei J, Strehler E, Noss U, Abt M, Piomboni P, Baccetti B, Sterzik K. 2005. Quantitative evaluation of spermatozoa ultrastructure after acupuncture treatment for idiopathic male infertility.
 • Dong C, Chen SR, Jiang J, Xiao YH, Cai MX, Zhang YJ, Xu H, Deng LH, Li S. 2006. Clinical observation and study of mechanisms of needle-picking therapy for primary infertility of abnormal sperm.
 • Fujisawa M, Kanzaki M, Okada H, Arakawas S & Kamidono S. 1996. Metenkephalin in seminal plasma of infertile men.  International Journal of Urology 3(4): 297-300
 • Bensoussan A. 1990. The Vital Meridian. Churchill Livingstone: 112
 • Guzick DS, Overstreet JW, Factor-Litvak P. 2001. Sperm morphology, motility and concentration in fertile & infertile men. New England Journal of Medicine 345(19): 1388-1393.
 • Ford W, North K, Taylor H, Farrow A, Hull M, Golding J. 2000. Increasing paternal age is associated with delayed conception in large population of fertile couples: evidence for declining fecundity in older men. Human Reproduction 15(8): 1703-1708.