Ha természetesen úton szeretne teherbe esni, vagy olyan támogatott kezelésekkel, mint az IVF, IUI, előtte mindenképpen érdemes odafigyelnie a testére, mivel a megfelelő felkészülés nagymértékben képes növelni a sikeres fogamzás esélyét.

Amint azt minden bizonnyal Ön is tudja, egy petesejt ciklusa általában 90 napig tart, épp emiatt javasoljuk azt, hogy a tervezett fogamzás előtt minimum 3 hónappal kezdjen el fokozottan odafigyelni a petefészkek, a méh és az egész test egészségére. Ez alatt az idő alatt étkezzen egészségesen, figyeljen a megfelelő mennyiségű vitaminbevitelre, illetve a testmozgásra is. Mindezek képesek elősegíteni a megfelelő véráramlást, illetve nagy szerepük van a stressz csökkentésében is.

E tanácsokat megtartva testét egészségesebbé teheti, ami elengedhetetlen a teherbeesés sikerének érdekében.

Táplálkozás, vitaminok és ásványi anyagok

Nem kétséges, hogy a megfelelő táplálékbevitel jó hatással van a petefészkek, a petesejtek és a spermiumok egészségére, illetve tápanyag-készleteket hoz létre az egészséges gyermek számára. A megfelelő étrend segíti a hormonális működést, termelést és egyensúlyt is. A jó hír az, hogy a termékenységet elősegítő étrend egy kis akarattal és odafigyeléssel könnyedén megvalósítható.

A termékenységi étrend előnyei:

• Szénhidrátok, fehérjék és zsírok, valamint vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok is szükségesek az optimális reproduktív egészség eléréséhez.

• Védi a petesejtet és a spermiumokat a káros tényezőkkel szemben.

• Segít fenntartani a hormonális egyensúlyt.

• Csökkenti az inzulinrezisztencia és más anyagcsere problémák miatt előforduló vetélés esélyeit.

A legfontosabb ételek a reproduktív egészség szempontjából:

 • tojás, lazac, kagyló, garnéla, rák, máj, marhahús
 • brokkoli, kelkáposzta, kínai mángold, kel kale
 • áfonya, málna
 • tökmag, szezámmag, kurkuma, gyömbér, méhpempő,

(Itt olvashat még részletesen arról, mely 12 vitamin és ásványi anyag az, amely kulcsfontosságú a termékenység növelésének szempontjából.)

Testmozgás

Nyilvánvaló tény az, hogy a testmozgás segít javítani és fenntartani a jó fizikai állapotot. Biztosítja a szervek megfelelő vérellátását, ideértve a reproduktív szerveket is. A tanulmányok azt mutatják, hogy a legnagyobb implantációs potenciállal rendelkező embriók olyan tüszőkből származnak, amelyekben a vér oxigéntelítettsége megfelelő.

Ezenkívül a PCOS-ban szenvedő nők esetében a rendszeres testmozgás növelheti az ovuláció gyakoriságát, ami által a fogamzás esélye is megnövekedik. A túlsúlyos és elhízott felnőttek esetében a testmozgás javítja az önértékelést és csökkenti a testképpel kapcsolatos szorongást.

Az időhiányos életmód megnehezíti a testmozgáshoz szükséges idő megtalálását, de bizonyos mindennapos tevékenységekkel egybekötve is mozoghatunk. Például sétálhatunk vagy kerékpározhatunk vezetés helyett, választhatjuk a lépcsőzést a lift helyett, illetve a buszról egy vagy két megállóval korábban leszállva a fennmaradó távot akár gyalog is megtehetjük. Ezek az apró testmozgások folyamatosan hozzájárulnak a megfelelő véráramlás és az termékenység esélyének növeléséhez.

Főbb emlékeztetők:

• Mindenféle testmozgás csakis jobb lehet annál, mintha semmit sem csinálnánk.

• Célunk az legyen, hogy a testmozgás naponta legalább 30 percig tartson.

• Ha hosszú ideig kell ülnie, időnként tartson szünetet, álljon fel és mozogjon amennyit tud.

Stresszcsökkentés

Nem kétséges, hogy a stressz a legtöbb esetben negatívan befolyásolja a testet és a termékenységi esélyeket is rontja. A magas szintű stressz növelheti bizonyos hormonok szintjét, amelyek megakadályozhatják az ovulációt. A stressz alvászavarokhoz, étkezési rendellenességekhez, alkoholfogyasztáshoz vagy dohányzáshoz vezethet, amelyek ugyancsak csökkentik a fogamzás esélyeit.

Mindezek miatt tehát a stressz csökkentése pozitív hatással van a termékenységre és az általános jólétre.

Milyen megoldás kínálunk?

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás kincse, amely eredményes megoldást kínál számos termékenységi problémára. Több kutatás kimutatta, hogy ha a nyugati módszeren alapuló orvoslással együtt alkalmazzák, akkor az akupunktúra 26%-kal képes növelni a sikeres teherbeesés esélyét.

Az akupunktúra fő hatásai a következőek:

 • Fokozza a test energiaszintjét.
 • Javítja a méh és a petefészkek vérkeringését.
 • Javítja a hormonális egyensúlyt, ezáltal képes javítani a reproduktív funkciót.
 • Csökkenti a stresszt és az alvászavarokat.
 • Segít az optimális testsúlyt megtartásában.
 • Segít csökkenteni a dohányzást és az alkoholfogyasztást.
 • Segíti az ellazulást és a jó közérzetet.

A Vietkimhong Klinika egy olyan három hónapos akupunktúrás kezelést kínál, amely segíti a test megfelelő felkészülését a fogamzásra. Jól tudjuk, hogy minden eset egyedi, épp ezért a kezelések mindig személyre szabottak. Nemcsak akupunktúrát, hanem életmód-tanácsadást is nyújtunk a sikeres terhesség elérésének érdekében.

Mindig Önnel vagyunk a megtermékenyüléshez vezető úton!

Leave a Comment