Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás kulcseleme. A hagyományos kínai orvoslás szerint az emberi testnek olyan akupunktúrás pontjai vannak, amelyek a meridián hálózaton keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Ezek a meridiánok energiaáramlást (Qi) hoznak létre a testben, amelyek az egészségért felelősek. Ennek az energiaáramlásnak (Qi) a megszakadása vagy a blokkolása esetén különféle betegségek alakulhatnak ki.

Az akupunktúrás terápia felszabadítja a testben elzárt Qi-t, serkenti a szervi funkciókat és felidézi a test természetes gyógyító válaszát a különféle élettani rendszerek révén. Számos kutatás szerint az akupunktúra jó hatással van az idegrendszerre, az endokrin és immunrendszerre, a szív és érrendszerre, valamint az emésztőrendszerre is. Az akupunktúra képes jótékonyan befolyásolni a test különféle rendszereinek funkcióját, mint például a fájdalmat, az alvást, illetve az emésztőrendszeri panaszokat, képes serkenteni a Qi áramlását, ezáltal javítja az egészséget és az általános jólétet.

Hogyan néz ki az akupunktúrás kezelés?

A kezelés megkezdése előtt az orvos felveszi a beteg anamnézisét és kikérdezi őt a meglévő tüneteiről. Ezután pulzust mér és megvizsgálja a nyelvet, majd diagnózist állít fel. Mindezek után elkészíti a kezelési tervet, amely minden esetben egyénre szabott.

Az orvos behelyezi a sterilizált, egyszer használatos, vékony tűket a beteg akupunktúrás pontjaiba. A tűk behelyezése nem fájdalmas, leginkább egy speciális érzést okoz, amelyet „de qui” -nek hívnak. Körülbelül fél óra elteltével az orvos eltávolítja az összes tűt és ezután még néhány percig pihenni hagyja a beteget. A kezelés után a betegek gyakran energikusabbnak és nyugodtabbnak érzik magukat.

Hogyan befolyásolja az akupunktúra a testet?

Az akupunktúra az Evidence Based Medicine-ben

Az akupunktúra az energiaáramlás serkentésével erősíti a központi idegrendszer funkcióját is. Vizsgálatok kimutatták, hogy az akupunktúra endorfinokat és más neurotranszmittereket szabadít fel a gerincvelőből és az agyból. Ezek a biokémiai anyagok csökkentik a fájdalmát, serkentik a test önálló gyógyító képességét, és elősegítik a fizikai és érzelmi jólétet.

Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) tanulmányai kimutatták, hogy az akupunktúra önmagában, vagy a nyugati orvoslási terápiákkal kombinálva hatékony kezelési módként szolgál a következő problémák és betegségek esetén:

• Sebészeti kezelésekkor alkalmazott érzéstelenítés, illetve rákbetegség során alkalmazott kemoterápia okozta hányinger és hányás esetén.

• Fogászati műtétek után, függőségek, fejfájás, menstruációs görcsök és teniszkönyök kezelésére.

• Osteoarthritis (izületi gyulladások), derékfájdalom esetén.

• Asztma, stroke utáni rehabilitáció idején.

Milyen betegségek esetében segíthet az akupunktúra?

Az akupunktúra hatékonyan kezel többféle egészségügyi problémát, mint például:

Nőgyógyászat és férfigyógyászat: menstruációs fájdalmak, női és férfi meddőségi problémák, prosztata megnagyobbodás, impotencia, merevedés zavarok.

Az emésztőrendszer betegségei: gyomorfekély, irritábilis bél szindróma, hepatitis, aranyér.

Fül-orr-gége: rhinitis (az orr nyálkahártya megfázásos betegsége), sinusitis (arcüreggyulladás), torokfájás.

Izom-csontrendszeri betegségek: Sokan krónikus fájdalmak, például ízületi gyulladás vagy derékfájás enyhítése végett veszik igénybe az akupunktúrás kezeléseket. Ízületi gyulladás, hátfájás, izomgörcsök, izomgyengeség, nyaki fájdalom, isiász.

Pszichés problémák: szorongás, idegesség, depresszió, álmatlanság, alvászavarok.

Neurológiai betegségek: fejfájás, migrén, inkontinencia, Parkinson-kór, poszt operatív fájdalom, stroke.

Légzőrendszeri problémák: allergia, asztma, bronchitis.

Egyéb problémák esetén: pl. függőség, leszokás a dohányzásról.

Hány kezelésre van szükség?

A kezelések gyakorisága és az alkalmak száma egyénenként eltérő. Egyesek már az első kezelés után is nagyszerű hatásokat tapasztalnak. Krónikus betegségek esetén hetente két kezelés ajánlott 1-2 hónapig. Akut problémák esetén általában kevesebb kezelés is elegendő. Az egyéni kezelési tervet és a várható kezelések számát az orvos közli a beteggel az első találkozó során.

Mi az, amit figyelembe kell venni az akupunktúrás kezelések megkezdése előtt?

Az akupunktúra megkezdése előtt ajánlatos a következő dolgokra odafigyelni:

• Ha szívritmus-szabályozót (pacemaker) használ, vagy krónikus bőrproblémái vannak, illetve terhes vagy esetleg allergiája van, feltétlenül tájékoztassa orvosát.

• Engedéllyel rendelkező akupunktúrás orvost keressen fel! A hatékony kezelés érdekében ez mindenképpen fontos.

• Az akupunktúra abban az esetben bizonyul csak hatékonynak, ha azt rendszeresen végzik és a beteg hajlandó együttműködni az orvosával.

GYAKORI KÉRDÉS a Meddőség kezelés Akupunktúrával

IDŐPONTFOGLALÁS:

Budapest- Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es kapucsengő. Rendelési idő: Hétfő, Péntek, 10:00- 16:00. Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com