A változókor tünetei nagyon gyakoriak a középkorú nők körében, és gyakran befolyásolják egészségi állapotukat, teherbírásukat és életminőségüket. A nők többsége az 50-es évei elején éli át a menopauzát, és átlagosan 4-5 évig vannak tünetei. A leggyakoribb tünet a hőhullámok, amelyek az esetek közel 75%-ában jelentkeznek, ezen kívül az éjszakai izzadás, hangulatingadozás, alvászavar, fáradtság, memóriazavar, ízületi fájdalom, hüvelyszárazság és a szexuális vágy elvesztése.

A menopauza legismertebb kezelése a hormonterápia, amely a leghatékonyabban enyhíti a fenti tüneteket. A hosszú távú hormonterápia azonban bizonyos esetekben az emlőrák és szív- és érrendszeri  rendellenességek fokozott kockázatával jár együtt, ami azt eredményezi, hogy egyre több nő keres más lehetőségeket, mint például nem hormonális eredetű kezeléseket. A Klonidin, Gabapentin és más antidepresszánsok alkalmazása szintén enyhítheti a változókori tüneteket. Ezeknek a gyógyszereknek azonban gyakori mellékhatásai vannak, úgy mint  alvászavar, szédülés, hányinger, fáradtság, szájszárazság és székrekedés. A nem gyógyszeres kezelések, mint például a relaxációs terápia, a testmozgás, a gyógynövény alapú szerek és fito-ösztrogén tartalmú diéták is sok tekintetben segítenek, azonban ezek adagolásáról, időtartamáról, valamint a gyógynövények, fito-ösztrogének, gyógyszerkölcsönhatásairól és mellékhatásairóll még mindig hiányosak az ismeretek.(1)

Az akupunktúra természetes kezelés, rövid és hosszú távú mellékhatások nélkül, és hatékonyan segíthet a változókor tüneteivel küzdő nőkön. Bár sok kritika éri kritizálják – például, hogy placeb -hatású, vagy hiányosak az adatok módszerek, és az adagolás, nem tagadhatjuk, hogy sok beteg keresi, és egyre több orvos alkalmazza. Miért? Mert segít.

Kutatási eredmények:

Egy 2019-es dán kutatás az akupunktúra hatékonyságát vizsgálta közepesen súlyos vagy súlyos változókori tünetekkel küzdő nőknél. Ez egy randomizált és kontrollált vizsgálat volt, 1:1 arányban az intervenciós csoport (akik részesültek akupunktúrás kezelésben) és a kontrollcsoport (akik nem részesültek akupunktúrás kezelésben) között. 70 nőt vontak be a vizsgálatba, és 9, akkreditált akupunktúrás végzettséggel rendelkező háziorvos kezelte őket 6 héten keresztül. A tanulmány kimutatta, hogy az intervenciós csoport résztvevőinek 80%-a számolt be jótékony hatásról 6 hét után. Azt is kimutatta, hogy az akupunktúra klinikailag jelentős mértékben csökkenti a hőhullámokat, a nappali és éjszakai izzadást, az alvászavarokat, a hangulati tüneteket, a fizikai tüneteket, és javítja a szexuális egészséget. Ezért a menopauza tüneteinek kezelésére szolgáló akupunktúra reális lehetőség azoknak a nőknek, akik nem tudnak vagy nem akarnak hormonterápiás kezelést kérni. Az intervenciós csoportban nem számoltak be súlyos ártalmakról vagy nemkívánatos eseményekről. (2)

Egy másik, 2016-ban az Egyesült Államokban végzett klinikai tanulmány szintén értékeli az akupunktúra izzadásra és életminőségre gyakorolt ​​hatását a változókorban lévő nők körében. 209 perimenopauzás és posztmenopauzás nőt, akiknek több mint 4 tünete volt, véletlenszerűen osztottak be intervenciós  és  kontrollcsoportba. Eredmény: Az akupunktúrában részesülő csoportban az izzadás gyakorisága 6 hónap után 36,7%-kal, 12 hónap után 29,4%-kal csökkent a kiindulási adatokhoz képest. Emellett jelentős klinikai javulást figyeltek meg 3 akupunktúrás kezelés után, míg a maximális klinikai hatás átlagosan 8 kezelés után jelentkezett. Az akupunktúrás csoportban számos, életminőséggel kapcsolatos  tartós javulás volt tapasztalható a kontrollcsoporthoz képest. A kísérlet arra a következtetésre jutott, hogy az akupunktúrás kezelések a hőhullámok és az éjszakai izzadás jelentős csökkenésével, valamint jelentős életminőség javulással járnak, összehasonlítva az akupunktúra nélküli kezeléssel, és ezek a pozitív változások legalább 6 hónapig fennmaradtak a kezelés után. (3)

Számos egyéb kutatás bizonyítja, hogy az akupunktúra segít csökkenteni az alvászavart, a hőhullámokat, hosszabb távú hatást fejt ki, mint az antidepresszánsok, mindezt mellékhatások nélkül, és segít egyensúlyban tartani a nemi hormonok szintjét, ami nagy segítséget jelent a menopauza tüneteinek enyhítésében. (4)

A Hagyományos Kínai orvoslás szerint a menopauza akkor következik be, amikor a nő Yin energiája jelentősen lecsökken, ami úgynevezett Yin-hiányhoz vezet. Mivel azonban a Yin és a Yang egymásba alakul át testünkben, a tünetekhez a Yang-hiány is hozzájárulhat, amely a Yin-hiány eredményeként jelenhet meg. A Yin-hiány által leggyakrabban érintett szervek a Vese, Máj, Szív és Lép. Az egyéb speciális csatonák (Ren, Chong, Du és Dai Mai, Yin és Yang Qiao Ma) szintén fontos szerepet játszanak a menopauza tüneteinek szabályozásában. A Yin és Yang-hiány megjelenhet izoláltan egy rendszerben, vagy más szervekkel és csatornákkal kombinálódva, így a diagnózis nagyon változatos lehet.

Hogyan segít az akupunktúra a változókori tünetek enyhítésében

A Hagyományos Kínai orvoslás szerint az akupunktúra jótékony hatásaa a testben áramló életenergia, a a „Qi” (csí), a vér és a testfolyadék áramlásának szabályozásán alapul. Ennek segítségével a szervezet képes egyensúlyba hozni energiáit és helyreállítani az egészséges állapotot.

Az akupunktúra során hajszálvékony, steril tűket szúrnak be a test meridiánjai (energia csatornái) mentén található akupunktúrás pontokba, beleértve a Vese-, Máj-, Szív- és Lép meridiánokat. Az akupunktúrás kezelés fő célja az érintett rendszerek Yin energiájának támogatása. A tűk ezeken a pontokon keresztül történő stimulálása hatással van a hormonrendszerre és az idegrendszerre , és természetes módon segíti az optimális hormonszint létrejöttét. Az így létrejött hormonális egyensúly támogatja a nők egészségét, és jobb életminőséget eredményez.

Hivatkozás:

  1. Link https://www.medicalnewstoday.com/articles/324481#An-alternative-approach
  2. Link https://bmjopen.bmj.com/content/9/1/e023637
  3. Link https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4874921/
  4. Link https://communityacupuncture.com.au/conditions/menopausal-syndrome-hot-flushes/

IDŐPONTFOGLALÁS:

Budapest- Vietkimhong Klinika, 1051 Budapest, Arany János u.33, 1.em.2, 127-es vagy 125-ös kapucsengő. Rendelési idő: Hétfő, Péntek, 10:00- 17:00, Dr. Nguyen Hong, Tel: +36 70 943 1878, Email: hongnbcc@gmail.com